Η χρωματιστή παλέτα της ζωής

Κάθε χρώμα επηρεάζει τη διάθεσή μας, αποτελεί μέρος της προσωπικότητάς μας και διαμορφώνει την ποιότητα της ζωής μας. Κάθε χρώμα συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Στην καθημερινότητά μας παρατηρούμε ότι η ποικιλία των χρωμάτων επιδρά στην πόλη των συναισθημάτων μας. Παρακάτω θα ανακαλύψουμε τον μαγευτικό κόσμο των χρωμάτων μέσα από την ερμηνεία τους.

palette

Κόκκινο

Συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, τον θυμό, την ωριμότητα και την ορμή. Είναι χρώμα ζεστό, πλημμυρισμένο από ένταση, επανάσταση, συγκίνηση, ενεργητικότητα. Αντιπροσωπεύει τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για τη ζωή, την ευτυχία, τον αυθορμητισμό, τη διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, τη φιλοδοξία, την επαναστατικότητα και την αγάπη. Το κόκκινο είναι το κατεξοχήν χρώμα του ερωτικού πάθους, το χρώμα της φωτιάς, της δύναμης, της θερμότητας, του αίματος, της καύσης.

  • Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι ο δείκτης της θερμοκρασίας του σώματός μας αυξάνεται. Το κόκκινο χρώμα μάς μεταδίδει ενέργεια, όπως επίσης δρα κατά της αναιμίας και της αδράνειας. Επιπλέον, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και μας προστατεύει από τα κρυολογήματα.
  •  Οι κόκκινες τροφές στη διατροφή μας ­(ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, μήλα) προσφέρουν ενέργεια, κέφι και διάθεση για δραστηριοποίηση.
  •  Τα κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες στους ναούς τους, για να δώσουν ένταση στη διακόσμηση μαζί με το μπλε και το χρυσό.

 

Ροζ

Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν τη θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

 

Φούξια

Χρώμα που εκφράζει την τόλμη, τη φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα. Γενικά, όσοι αποφεύγουν το φούξια χρώμα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα, ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

 

Μοβ

 Το μοβ είναι το χρώμα της ανώτερης πνευματικής εξέλιξης, της τελειότητας, του οραματισμού. Το μοβ συμβολίζει τη δύναμη της γνώσης, της ταπεινότητας και της αυτοθυσίας. Επίσης, είναι πνευματικό χρώμα με αποχρώσεις θλίψης και μελαγχολίας.

  • Στη χρωματοθεραπεία το μοβ έχει θετική επίδραση στην όραση και στην ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, προλαμβάνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα. Ανακουφίζει την ταχυπαλμία και τις φλεγμονές, καθώς και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το κεφάλι και την κούραση στα μάτια.
  • Οι τροφές με μοβ χρώμα (μελιτζάνες, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο) βοηθούν στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

 

Πορτοκαλί

Συμβολίζει τη χαρά, τον πλούτο, την ευτυχία, την αισιοδοξία, την επιμονή, τη ζεστασιά, τη φιλία. Είναι χρώμα που μεταδίδει αισιοδοξία και ωριμότητα.

  • Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση, ενώ λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό. Ανακουφίζει από το άσθμα, τα βρογχικά, τους ρευματισμούς και τις κράμπες.
  • Οι πορτοκαλί τροφές (καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα) βοηθούν τον οργανισμό να συγκρατεί τις θρεπτικές ουσίες των άλλων τροφών.

 

Μπλε

Το μπλε συμβολίζει την ηρεμία και τη γλυκύτητα, την καθαρή σκέψη, τη λογική συμπεριφορά, την ψυχρότητα και την καθαρότητα της ψυχής. Γαληνεύει και ηρεμεί. Είναι το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής. Θεωρείται ψυχρό  χρώμα και είναι το χρώμα του ουρανού και του αέρα, της σοφίας, της γνώσης και της εσωτερικής αρμονίας.

  • Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης, νευρικότητας, ακόμη και υστερίας. Χρησιμοποιείται κατά της ιλαράς, του πυρετού, σπασμών και πονοκεφάλων.
  • Οι μπλε τροφές, όπως μαύρα σταφύλια, σύκα και δαμάσκηνα, μας προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση.

 

Πράσινο

Συμβολίζει την ελπίδα για τη ζωή, την αναγέννηση και την ανάσταση. Θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού. Είναι το χρώμα της φύσης και της ισορροπίας.

 

  • Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και απαλύνει το έλκος. Επίσης, το πράσινο χρώμα θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία, μειώνει την κλειστοφοβία και επαναφέρει την ισορροπία.
  • Στο ανθρώπινο σώμα το πράσινο αντιστοιχεί στην καρδιά, στους ώμους, στον θώρακα και στους πνεύμονες.
  • Οι πράσινες τροφές, π.χ. σπανάκι, αγγούρι, ακτινίδια, αβοκάντο, πιπεριές, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και προσφέρουν περισσότερη αντοχή.

 

Μαύρο

Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το σκοτάδι, τον φόβο και τον θάνατο. Είναι τραγικό, άγριο και αυστηρό, καθώς εκφράζει σταθερότητα, μοχθηρία και σοβαρότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει την πειθαρχία και την εσωστρέφεια, τις ανέκφραστες ικανότητες, αλλά και τον φόβο για το μέλλον. Το μαύρο αυξάνει την αυτοσυγκράτηση και την αυτάρκεια.

  • Οι τροφές με μαύρο χρώμα, όπως ελιές, χαβιάρι, γλυκόριζα, σταφίδες, βοηθούν στην ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου.

 

Άσπρο

Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την υπέρτατη πίστη, την ελπίδα, τη διαφάνεια. Εκφράζει ειλικρίνεια, αθωότητα και λάμψη. Το λευκό φως χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους.

  • Οι λευκές τροφές, όπως σκόρδο, ρύζι, κουνουπίδι, σελινόριζα, αποτοξινώνουν το λεμφικό σύστημα.

 

Καφέ

Το καφέ είναι ένα χρώμα που ενθαρρύνει και αντιπροσωπεύει την εξυπνάδα, όσον αφορά στα χρήματα. Εκφράζει τη σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις. Τέλος, εκφράζει άρνηση για ό,τι είναι αυθόρμητο ή παρορμητικό.

 

Γκρι

Το γκρι είναι χρώμα που βοηθάει στην εύρεση συμβατικών λύσεων, δηλώνει την εξωτερική σκληρότητα, ψυχρότητα, αλλά και την απομόνωση. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη φαντασίας, από περιορισμένη αντίληψη και δημιουργικότητα.

 

Χρυσό

Το χρυσό συμβολίζει τον Ήλιο και θεωρείται χρώμα του ήλιου με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον.

  • Χρωματοθεραπεία: Οι ιδιότητές του είναι να καταπολεμούν την άρνηση και τη δυσαρμονία και προστατεύουν από τις αρνητικές επιδράσεις.

 

Ασημί

Είναι χρώμα αντανακλαστικό σαν ένας καθρέφτης στο περιβάλλον και έχει τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό.

  • Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν στην εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα απομακρύνουν από καθετί που δηλητηριάζει τη ζωή.

 

Γαλάζιο

Είναι χρώμα της ουράνιας και της καθαρής συνείδησης, της αρμονίας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, τον νου, την αποκάλυψη, τη σοφία, την ευσέβεια την ψυχρότητα και την ελευθερία. Επίσης, αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ ευνοεί τη γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, τη μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και τη μετρημένη ζωή. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.

 

Βιολετί

Το βιολετί συμβολίζει την ηρεμία, τη γαλήνη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας. Παράλληλα, αντιπροσωπεύει την πνευματική ισορροπία και είναι το ισχυρότερο αναλγητικό χρώμα.

 

Τιρκουάζ

 Το τιρκουάζ συμβολίζει την εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και την απέχθεια στους περιορισμούς ή την καταπίεση. Είναι χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, τη φρεσκάδα, ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει τη διερεύνηση του νου.

Πράσινο Σκούρο

 Το πράσινο συμβολίζει το κύρος και τη δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Ενθαρρύνει τον εγωισμό, τη ζήλια, τη ζηλοφθονία και την τεμπελιά.

 

Μπλε Σκούρο

Το μπλε χρώμα ενισχύει τη συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Συμβολίζει την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης, τη σοβαρότητα, την ευθύνη, τη γνώση, την εμπιστοσύνη και την εξουσία.

 

Πορφυρό

Είναι χρώμα πνευματικό, ιερατικό αλλά και βασιλικό-αυτοκρατορικό. Το πορφυρό δηλώνει σεβασμό, εξουσία, αλλά κρύβει και κάποιο μυστήριο. Εκφράζει  την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, ενώ φανερώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις.

 

Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει το μίσος, τη δειλία, τον πλούτο, τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας και της επιστημονικής σκέψης. Συμβολίζει τη διαύγεια σκέψης, τη φιλοδοξία και την ενοποίηση. Είναι το χρώμα του ήλιου και του χρυσού.

  • Στη χρωματοθεραπεία λέγεται ότι τονώνει και αναζωογονεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες.
  • Στο ανθρώπινο σώμα το κίτρινο αντιστοιχεί στο πάγκρεας, το ηλιακό πλέγμα, το συκώτι, τη χολή, την επιδερμίδα και το νευρικό σύστημα.
  • Οι κίτρινες τροφές (λεμόνια, μπανάνες, καλαμπόκι, πιπεριές) φτιάχνουν τη διάθεση και χαρίζουν κέφι.

Δανάη Αδαμάκη Α1

                                                                                       Μιχαέλα Κακουλάκη Γ1

Σχολιάστε

Top