Είναι σωστός ο τρόπος που τρεφόμαστε σήμερα; Έχουμε μια πλήρη εικόνα στο μυαλό μας όσον αναφορά τον όρο «υγιεινή διατροφή»;
Η απάντηση είναι όχι. Οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι. Με την παχυσαρκία, αυξάνεται η πιθανότητα καρδιακών νοσημάτων, η εμφάνιση διαβήτη και άλλων πολλών ασθενειών.
Για αυτό πιθανόν να ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής με γρήγορους ρυθμούς και οι πολλαπλές υποχρεώσεις. Οι οικογένειες πλέον δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν συχνά, με αποτέλεσμα να τρώνε τις περισσότερες φορές από έξω.
Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο της «κακής διατροφής»: η ανορεξία. Οι περισσότεροι έφηβοι στις μέρες μας δυστυχώς, σε κάποια φάση της ζωής τους θα βιώσουν κάτι τέτοιο. Και είναι λυπηρό Είναι στενάχωρο. Η ανορεξία λοιπόν είναι μια πάθηση που το άτομο καταφεύγει σε εξαντλητικές δίαιτες με σκοπό να χάσει βάρος. Τρώει όλο και λιγότερο και καταλήγει να μην τρώει τίποτα, γιατί πιστεύει ότι αν φάει θα παχύνει. «Εχθρός» αυτού του ατόμου είναι οι θερμίδες. Μετράει μανιωδώς καθημερινά τις θερμίδες που καταναλώνει και προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, γιατί αλλιώς θα νιώθει ενοχές, θα νιώθει τύψεις. Η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Η εικόνα των μοντέλων που παρουσιάζεται συχνά-αν όχι πάντα- στις διαφημίσεις και στα social media, με το αδύνατο σώμα, αποτελεί πρότυπο για πολλές νέες κοπέλες, οι οποίες βάζουν στόχο να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Το φαγητό δεν είναι «τύψεις». Ζούμε χάρη σε αυτό και πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Ας μάθουμε λοιπόν να ζούμε τρώγοντας σωστά, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και επιλέγοντας μη επεξεργασμένα φαγητά, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να απέχουμε τελείως από αυτά. Η «υγιεινή διατροφή», δεν είναι βαρετή, όπως πολλοί από εμάς νομίζουμε. Ας μάθουμε να ζούμε με αυτή.
Άννα Παπαλούδη