Βοήθημα ή εθισμός;

Instagram, Facebook, TikTok… η καθημερινότητά μας. Πλέον σημαντικό ρόλο τη ζωή μας παίζουν να social media και ως μαθήτρια Λυκείου μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η επίδρασή τους απέναντι στον άνθρωπο και κυρίως στους νέους είναι μεγάλη.

Πολλοί όμως θα αναρωτιέστε γιατί οι νέοι τα χρησιμοποιούν τόσο. Οι έφηβοι χρησιμοποιούμε τα social media με όλους τους δυνατούς τρόπους, για επικοινωνία, ψυχαγωγία, ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Χάρη σε αυτά μπορούμε να ενημερωνόμαστε πιο γρήγορα και εύκολα σχετικά με το τι γίνεται γύρω μας. Η επικοινωνία από το ένα σημείο του κόσμου στο άλλο έχει γίνει πλέον εφικτή. Μπορούμε να στέλνουμε μηνύματα, να βλέπουμε και να σχολιάζουμε τις δημοσιεύσεις των φίλων μας, να κοινωνικοποιούμαστε, να προσεγγίζουμε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, να καλλιεργούμε την δημιουργικότητά μας και ταυτόχρονα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, παρά τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρουν και παρά τις θετικές επιδράσεις που έχουν επιφέρει στην ζωή μας, έχουν και ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία του ατόμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης μέσα από συνομιλίες με αγνώστους. Πολλοί νέοι μέσα από τα social media διαμοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα τους με αποτέλεσμα να εξαπατώνται ή ακόμη και να εκβιάζονται από ανθρώπους με κακίες προθέσεις. Τέλος, οι νέοι έχουν την τάση να ενημερώνουν συνεχώς το προφίλ τους, δημοσιεύοντας τι κάνουν, που θα πάνε και με ποιον θα βγούνε. Αυτό έχει ως επακόλουθο να είναι θύματα διαρκούς παρακολούθησης.

Όπως καταλαβαίνεται η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονεί και κινδύνους. Είναι λοιπόν στο χέρι όλων μας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με ποιους μιλάμε στο διαδίκτυο.

Σταματία Παλιάτσου