Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας. Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή – ΚΗ΄ Σύνοδος 2023-2024

Και κατά τη φετινή χρονιά, το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» με θέμα «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε» και επιλεγμένη  υποκατηγορία αυτή του Πολιτισμού μέσα από τον Ψηφιακό κόσμο (του Πρίσματος!). Με καθοδήγηση και υποστήριξη από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, Παραλίδου Μαρία, φιλόλογο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών, η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης, αποτελούμενη από δώδεκα μαθητές/τριες της Α΄ Τάξης, ενεπλάκη σε ποικίλες και στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της πολιτειότητας μέσα από τη δημιουργικότητα.

Η Ο.Σ.Δ. εξοικειώθηκε με τις δημοκρατικές αξίες, αρχές και πρακτικές, μέσα από συνεργατικές, ανακαλυπτικές και βιωματικές δραστηριότητες, βάσει τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που εμπίπτουν και στη θεματολογία και μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Οι μαθησιακές αυτές διαδικασίες οδήγησαν σε πολύπλευρη παραγωγή, που περιλαμβάνει κείμενα κριτικής-παρουσίασης, δημιουργικής έκφρασης, (ανα-)στοχασμού, αλλά και πρωτότυπα πολυμεσικά προϊόντα και φιλοξενείται στα τεύχη του μηνιαίου ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού για τον Πολιτισμό και την Κοινωνία «Πρίσμα | το Μικρό Περιοδικό του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών». Διευκρινίζεται, δε, ότι όλες οι προερχόμενες από την Ο.Σ.Δ. συνεισφορές είναι δυνατό να εμφανίζονται χωριστά στο περιοδικό, με αναζήτηση βάσει της ετικέτας «Βουλή των Εφήβων: συμμετέχουμε-συνδιαλεγόμαστε-συμπράττουμε».

Με την ολοκλήρωση αυτής της σειράς εργασιών, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας δομημένης πορείας συναντήσεων και δράσεων, τόσο διά ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως, η Ο.Σ.Δ. ανέδειξε τον μαθητή του Α5 Τμήματος Θεόδωρο Φρέσκο ως εκπρόσωπο του σχολείου για τις εργασίες της ΚΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων (Αθήνα, 1-4 Ιουλίου 2024). Οι φάσεις, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα στα Ημερολόγια της Βουλής και χαρτογραφούνται, επίσης, στην αντίστοιχη η-τάξη μας (ASPnet-UNESCO/ΣΒΑ ΟΗΕ: 4, 16, 17).

[Πηγή εικόνας: Αρχική/ΑΡΧΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ/ΚΗ' ΣΥΝΟΔΟΣ 2023-2024 - Μεταδεδομένα: Μ. Παραλίδου, ΠΕ02]

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης