Επίσκεψη στον Νερόμυλο των Προμάχων!

2Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον παραδοσιακό Νερόμυλο της οικογένειας Οικονόμου που βρίσκεται στους Προμάχους, στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.

  Στο παραδοσιακό Νερόμυλο υποδέχτηκε, με μεγάλη χαρά, την μαθητική μας ομάδα η κα Παρασκευή Οικονόμου, γιαγιά μαθήτριας του σχολείου μας.

  Η κα Παρασκευή  Οικονόμου, αναφερόμενη στον συγκεκριμένο νερόμυλο τόνισε ότι λειτουργούσε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Τόνισε, επίσης, στο λόγο της ότι στο  πλούσιο σε νερά χωριό των Προμάχων λειτουργούσαν και αρκετοί ακόμη νερόμυλοι, οι οποίοι δυστυχώς σήμερα δεν λειτουργούν, ένας εκ των οποίων βρίσκονταν κοντά στην θέση του Γυμνασίου Προμάχων.

  Στην συνέχεια εξήγησε με πολύ απλό τρόπο στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας, την λειτουργία του Νερόμυλου με όλες τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως:

  • την αξιοποίηση της πίεσης του νερού με ειδικό συστολικό σωλήνα,
  • την μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε κινητική για την λειτουργία του μύλου
  • το άνοιγμα της ειδικής βάνας με αλυσίδα, την ρύθμιση της απόστασης μεταξύ των μυλόπετρων (για το πόσο ψιλό θα γίνει το αλεύρι),
  •  την παροχή πρώτης ύλης (σιτηρών, αραβόσιτων κ.α.) στην δεξαμενή – χοάνη,
  • τον τρόπο ειδοποίησης του μυλωνά για το άδειασμα της δεξαμενής από την πρώτη ύλη με το χτύπημα ειδικά τοποθετημένων κουδουνιών,
  • την παροχή του αλεσμένου καρπού αρχικά στο ξύλινο τελάρο και στη συνέχεια σε χάρτινα ή πλεκτά τσουβάλια και τενεκέδες,
  • τον τρόπο και την διαδικασία συντήρησης των μυλόπετρων.

  Αμέσως μετά η κα Παρασκευή Οικονόμου έβαλε σε λειτουργία το Νερόμυλο και το σιτάρι έγινε αλεύρι με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο μπροστά στα μάτια μας. Όποτε χρειαζόταν διέκοπτε την λειτουργία για να δώσει λεπτομερέστερες πληροφορίες στους μαθητές. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι το Νερόμυλο επισκέπτονται παραγωγοί  σιτηρών, ακόμη και από όμορους Νομούς για να αλέσουν μαλακό ή σκληρό σιτάρι, ζέα, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρεβίθια και άλλα αγροτικά προϊόντα, είτε για αλεύρι είτε για ζωοτροφές.4

  Όπως μας διευκρίνισε η ίδια οι συγκεκριμένες μυλόπετρες είναι βιομηχανικές, κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και αγοράστηκαν από την οικογένεια στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συντηρούνται από τον γιο και τον σύζυγό της, μία έως δύο φορές το έτος.

  3Στη συνέχεια η μαθητική ομάδα πέρασε έξω και μπροστά από το Νερόμυλο όπου παρατήρησε μια παλιά φτερωτή από ξύλο και μέταλλο, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται και σήμερα για την μετατροπή της υδροδυναμικής ενέργειας σε κινητική και η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Νερόμυλο και χρειάζεται και αυτή κατά καιρούς συντήρηση, όπως μας ανέφερε η κα Παρασκευή Οικονόμου.

  Στο τέλος, περάσαμε στο ψηλότερο σημείο του Νερόμυλου, εκεί όπου το νερό περνά σε μια γούρνα και κατόπιν εισβάλλει στον ειδικό συστολικό σωλήνα που στο πλατύτερο στόμιό του έχει μία σήτα, για να κατακρατά φερτά υλικά και να προστατεύεται από αυτά η φτερωτή που κινείται με την δύναμη του νερού στην βάση του μύλου.

  Με ιδιαίτερη χαρά οι  μαθητές και οι μαθήτριες  φωτογραφήθηκαν στους εκπαιδευτικούς σταθμούς  μαζί  με την κα Παρασκευή Οικονόμου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία της στον όμορφο παραδοσιακό Νερόμυλο  των Προμάχων.

  Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδεψαν ο διευθυντής του Γυμνασίου Προμάχων κ. Ευστάθιος Πασόης η καθηγήτρια κα Ευαγγελία Σαμαντά, και ο καθηγητής του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας  κ. Γιώργος Τραπεζανίδης.


Σχολιάστε

Top