Αστραδενή: Ένα ώριμο κορίτσι…

Της Ελένης Καραμήτσου, μαθήτριας της Α” τάξης

astradeni-eugenia-fakinou

Πριν λίγες μέρες διδαχτήκαμε στο μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Αστραδενή» της Ευγενίας Φακίνου. Το έργο αυτό κυκλοφόρησε το 1982 και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Φακίνου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα μου κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να διαβάσω ολόκληρο το μυθιστόρημα και να καταγράψω τις εντυπώσεις μου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Η Αστραδενή, ένα εντεκάχρονο κορίτσι, και η οικογένειά της εγκαταλείπουν την  πατρίδα τους τη Σύμη, για να βρουν μία καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Η ζωή στην Αθήνα είναι σκληρή και η προσαρμογή της Αστραδενής στο νέο τρόπο ζωής δύσκολη. Ο πατέρας της, μετά από πολλές δυσκολίες, βρίσκει δουλειά σε ένα μηχανουργείο αλλά με πολύ λίγα χρήματα. Η οικογένεια αναγκάζεται να ζει σε ένα υπόγειο διαμέρισμα με πολλές στερήσεις, για να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η Αστραδενή αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα στο σχολείο καθώς δεν έχει φίλες και οι συμμαθητές της την αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα λόγω της καταγωγής και της διαφορετικότητάς της. Η Αστραδενή όμως δεν αφήνει αυτές τις δυσκολίες να βγουν προς τα έξω. Είναι δυνατή και αγωνίζεται, για να μην απογοητεύσει τους γονείς της. Παρατηρεί τα πάντα γύρω της με κάθε λεπτομέρεια και τα ερμηνεύει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Δε χάνει όμως την ευκαιρία να αναπολήσει στιγμές από τη παλιά της ζωή στη Σύμη. Ανακαλεί στη μνήμη της συνεχώς σκηνές και πρόσωπα από τον αγαπημένο της τόπο και  θυμάται με νοσταλγία τις παραδόσεις και τα γεγονότα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό της. Βασικό ρόλο παίζει και ένα όνειρο που είδε την πρώτη νύχτα στην Αθήνα και το οποίο δυστυχώς θα επαληθευθεί, αφήνοντάς της μία τραυματική εμπειρία. ΄Ετσι η Αστραδενή θα οδηγηθεί  από πολύ νωρίς στη σκληρή ζωή των μεγάλων.

 Οι βασικοί ήρωες  του βιβλίου είναι:

Ø   Αστραδενή: Πρόκειται για τη μικρή πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός μας. ΄Ενα κορίτσι ιδιαίτερα ώριμο και ξεχωριστό για την ηλικία του. Έχει το ταλέντο να εξηγεί τα φαινόμενα γύρω του με απίστευτο ενδιαφέρον. Είναι εργατικό και πρόσχαρο, έτοιμο να βοηθήσει σε όλες τις δουλειές. Έχει δυναμικό και σκληρό χαρακτήρα και προσπαθεί να νικήσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Ø  Νικόλας: Ο πατέρας της Αστραδενής, ο οποίος προσπαθεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής στην οικογένειά του. Νοιάζεται και αγαπά πραγματικά τη γυναίκα και τη μονάκριβη κόρη του και επιθυμεί να τις κάνει ευτυχισμένες. Είναι ευαίσθητος, τίμιος και εργατικός άνθρωπος.

Ø  Κατερίνα: Η μητέρα της Αστραδενής, η οποία είναι πολύ δεμένη με την κόρη της. Είναι λιγομίλητη και σεμνή και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα αλλά και στην ανατροφή της Αστραδενής. Είναι εσωστρεφής και πληγωμένη καθώς έχει περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή της, αλλά δεν επιθυμεί να εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανησυχίες της στους άλλους.

Ø  Μαρία: Η Μαρία είναι και αυτή από τη Σύμη και μένει στην ίδια πολυκατοικία με την οικογένεια της Αστραδενής. Είναι πρόσχαρη, καλή και πρόθυμη να τους βοηθήσει. Τους δίνει οδηγίες και τους βοηθάει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Ø  Κύριος Αλέκος: ΄Εμενε στο διπλανό διαμέρισμα με την οικογένεια της Αστραδενής και αρχικά εμφανίζεται ένας κύριος χαμηλών τόνων, λιγομίλητος και δε γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά για εκείνο. Είναι όμως το πρόσωπο που καταφέρνει να γίνει μισητό στον αναγνώστη στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Η προσωπικότητα που θα μου μείνει αξέχαστη διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι η μικρή πρωταγωνίστριά μας, η Αστραδενή. Ο τρόπος που περιγράφει τα πάντα γύρω της μου θυμίζει την ανεμελιά, την αθωότητα και την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας. Ταυτόχρονα όμως η πρωταγωνίστρια δεν παύει να είναι υπεύθυνη και εργατική και παρόλο που έχει συνηθίσει σε ένα άλλο τρόπο ζωής προσπαθεί να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Ακόμα είναι ώριμη σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας της. Προσπαθεί να ερμηνεύσει ό,τι βλέπει γύρω της και να λύσει τις απορίες που τις δημιουργούνται καθώς γνωρίζει καινούρια πράγματα και καταστάσεις.    

Το βιβλίο «Αστραδενή» είναι πολύ εντυπωσιακό και κατάλληλο κυρίως για εφήβους. Μέσα από αυτό ξετυλίγονται πολλές παραδόσεις και αντιλήψεις  της Σύμης καθώς και τα ήθη και τα έθιμά της. Εξάλλου ερχόμαστε σε επαφή με τον τρόπο ζωής  των κατοίκων της Σύμης, ενώ παράλληλα παίρνουμε πληροφορίες για το πώς ήταν η Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 70’. Διαβάζοντας το βιβλίο μαθαίνουμε τα συναισθήματα της μικρής Αστραδενής καθώς αυτή μετακομίζει με την οικογένεια της στην Αθήνα. Αισθάνεται, λοιπόν, πόνο, αδικία, μοναξιά, στεναχώρια, νοσταλγία και ελπίδα. Ελπίζει ότι ο πατέρας της θα μπορέσει να βρει μια καλή δουλειά εκεί για να ζουν χωρίς στερήσεις και να μην τους λείπει τίποτα. Πληγώνεται και στενοχωριέται καθώς πολλοί από το σχολείο την αδικούν και την απομονώνουν. Αυτό όμως που πραγματικά συγκλονίζει τον αναγνώστη είναι το τέλος του βιβλίου. Οι τελευταίες σελίδες είναι  πολύ δυσάρεστες και  προκαλούν συμπόνια προς την ηρωίδα αλλά παράλληλα πραγματικές, ρεαλιστικές και φροντίζουν να σε οδηγήσουν από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας στη σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε!

 

 

Σχολιάστε

Top