Η θέση της γυναίκας στις υπανάπτυκτες χώρες

 

της Κατερίνας Παρτσανάκη, μαθήτριας του Β2

 

Οι  γυναίκες στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν λιγότερα νομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, τόσο σε σύγκριση με τους άντρες των χωρών αυτών όσο και με τις γυναίκες στα ανεπτυγμένα κράτη. Καταρχήν, οι γυναίκες δεν έχουν ισονομία με τους άντρες, δηλ. δεν έχουν ίσα νομικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο, δεν μπορούν να περπατήσουν μόνες τους σε δημόσιο χώρο και δεν μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις με άντρες που δεν είναι συγγενείς τους. Επίσης, στην Αίγυπτο οι περισσότεροι θεσμοί του Οικογενειακού Δικαίου διέπονται από το Μωαμεθανικό Δίκαιο, που ορίζει π.χ. ότι ένας άντρας μπορεί να χωρίσει τη γυναίκα του ανακοινώνοντας απλώς τη βούλησή του και για οποιαδήποτε αιτία, ενώ η γυναίκα δεν μπορεί να ζητήσει διαζύγιο από τον άντρα της, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι γυναίκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου γίνονται επίσης θύματα της κουλτούρας τους και πιο συγκεκριμένα, των εθίμων τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια νεαρά κορίτσια (ηλικίας 4-12 ετών) υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή) στην Αιθιοπία, Σομαλία,  Γουινέα και 25 ακόμη Αφρικανικές χώρες, όπως και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Στις υπανάπτυκτες χώρες, οι γυναίκες απέχουν πολύ από την ίση πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που θα απαιτούνταν για την πρόληψη της τύφλωσης. Οι γυναίκες δεν ελέγχουν τα χρήματα στις οικογένειές τους, και είναι συχνά τελευταίες στη σειρά για την ιατρική περίθαλψη, μετά από τους συζύγους τους και στη συνέχεια τα παιδιά τους.

Η κατάσταση των γυναικών στις χώρες του τρίτου κόσμου είναι ασύγκριτα χειρότερη από αυτή των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Η ισότητα των δυο φύλων δεν υπάρχει ούτε τυπικά.

Οι περισσότερες γυναίκες μένουν αναλφάβητες. Το σχολείο κοστίζει στην Αφρική και οι γονείς θεωρούν ότι τα λεφτά για τη μόρφωση ενός κοριτσιού είναι πεταμένα λεφτά. Συνήθως οι γονείς βιάζονται να παντρέψουν την κόρη τους. Μια κοπέλα μπορεί να παντρευτεί ήδη από τα 14 της χρόνια. Και ο γάμος δεν έχει σχέση με τον έρωτα. Αντιθέτως, έχει την μορφή εμπορικής συναλλαγής. Ένας άντρας που έρχεται στον πατέρα μιας κοπέλας για να τη ζητήσει σε γάμο, θα συζητήσει πρώτα απ” όλα μαζί του την τιμή της. Πόσα δηλαδή πρέπει να δώσει για να την παντρευτεί. Και αυτό δεν είναι κάτι τυπικό. Συχνά γαμπρός γίνεται εκείνος που θα προσφέρει στον πατέρα τα περισσότερα χρήματα. Η κοπέλα που παρευρίσκεται σ” αυτή τη διαδικασία έχει καλυμμένο το πρόσωπό της με ένα μακρύ μαντήλι και δεν δικαιούται να μιλήσει.

Μετά το γάμο η γυναίκα γίνεται στη ουσία σκλάβα του άντρα της. Ο μόνος της ρόλος είναι να τον υπηρετεί στο σπίτι. Δεν έχει λόγο για τα του σπιτιού και γενικά δεν επιτρέπεται ποτέ να έχει κάποια ξεχωριστή γνώμη. Ούτε καν για τη σεξουαλική της ζωή. Ποτέ δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί σεξ στον άντρα της. Αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν ο άντρας αδιαφορεί για την αντισύλληψη, καθώς ούτε και στο θέμα της εγκυμοσύνης έχει λόγο η γυναίκα. Το αν θα κρατήσει ένα παιδί ή αν θα διακόψει την εγκυμοσύνη της, είναι απόφαση του άντρα. Οι γυναίκες καταλήγουν συνήθως να κάνουν το ένα παιδί μετά το άλλο, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, όπου η εγκυμοσύνη απειλεί την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.

Η ανισότητα αντρών και γυναικών είναι σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου κατοχυρωμένη και νομικά. Στο Αφγανιστάν για παράδειγμα, μετά την κυριαρχία των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι γυναίκες απαγορεύεται δια νόμου να εργαστούν και να μορφωθούν. Δεν επιτρέπεται να βγουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να είναι καλυμμένες με το τσαντόρ (ένα μαύρο ολόσωμο ράσο που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια τους) και χωρίς να συνοδεύονται από τον άντρα ή τον πατέρα τους. Αρρώστιες που η σύγχρονη ιατρική θεραπεύει είναι για αυτές θανατηφόρες επειδή απαγορεύεται να τις αγγίξει ένας άντρας και συνεπώς κανένας γιατρός δεν μπορεί να τις εξετάσει. Γυναίκες γιατροί δεν υπάρχουν βέβαια αφού η μόρφωση και η εργασία της γυναίκας είναι απαγορευμένη.

 

Πολυγαμία

Ένα ακόμα παράδειγμα της ανισότητας σε υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας αποτελεί η πολυγαμία των αντρών, που είναι θεσμοθετημένη νομικά. Πολλοί αρχηγοί φυλών και χωριών στην Αφρική παντρεύονται μέχρι και 50 γυναίκες! Αρκεί να τους αρέσει μια γυναίκα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αρνηθεί το χέρι της. Όταν δε αυτοί πεθάνουν, οι γυναίκες τους κληροδοτούνται στον πρωτότοκο μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Δεν είναι όμως μόνο οι αρχηγοί των φυλών που έχουν αυτό το δικαίωμα, αλλά όλοι οι άντρες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και θρησκείας. Ο αριθμός των συζύγων ενός άντρα είναι μάλιστα ένδειξη της οικονομικής του κατάστασης και της θέσης του μέσα στην κοινωνία.

Πολλές γυναίκες αυτών των χωρών έχουν τώρα αρχίσει να αντιδρούν στην πολυγαμία. Παρ” όλα αυτά δεν την καταδικάζουν σαν θεσμό γενικά, αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Η πολυγαμία θεωρείται στοιχείο της κουλτούρας και της παράδοσής τους και έτσι συνεχίζουν να τη δικαιολογούν σε διάφορες περιπτώσεις. Όταν για παράδειγμα η πρώτη γυναίκα ενός άντρα είναι στείρα, θεωρείται απόδειξη της αγάπης της προς αυτόν να τον στηρίξει σε ένα δεύτερο γάμο που θα του δώσει παιδιά.

Βία κατά των γυναικών του τρίτου κόσμου

Η βία είναι στοιχείο της καθημερινής ζωής των γυναικών των υποανάπτυκτων χωρών. Μέσα στην οικογένεια ο άντρας έχει το δικαίωμα να χτυπά τη γυναίκα του. Και αυτό θεωρείται φυσιολογικό, αρκεί να μην τη σκοτώσει. Στο Πακιστάν τουλάχιστον 50% των παντρεμένων γυναικών κακοποιούνται επανειλημμένα από το σύζυγό τους. Στην Νικαράγουα και την Παπούα-Νέα Γουινέα το ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών φτάνει το 65%. Και αυτοί είναι μόνο οι επίσημοι αριθμοί.

Αλλά και έξω από την οικογένεια η βία κατά των γυναικών είναι πάρα πολύ συχνή και μένει πάντα ατιμώρητη. Ένα πρώτο παράδειγμα αποτελούν οι άντρες στο Πακιστάν, οι οποίοι όταν φλερτάρουν μια γυναίκα και αυτή τους αρνείται δε διστάζουν να καταστρέψουν το πρόσωπό της ρίχνοντάς της οξύ. Ελάχιστοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί. Ενώ οι γυναίκες, αν δεν πεθάνουν, μένουν μόνιμα παραμορφωμένες και συχνά τυφλές. Ακριβώς δίπλα, στην Ινδία, πολλές γυναίκες καίγονται ακόμα ζωντανές από τους συγγενείς τους όταν πεθάνει ο άντρας τους. Νομικά είναι απαγορευμένο, ωστόσο η ισχύς κάποιων νόμων δεν είναι και τόσο μεγάλη, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία γυναικών.

Πάρα πολλές είναι και οι γυναίκες που εξωθούνται με τη βία στην πορνεία. Στο Βιετνάμ για παράδειγμα οι φτωχοί γονείς πουλούν τις κόρες τους (συχνά κάτω των 14 ετών) σε οίκους ανοχής για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους, καθώς παιδιά δεν θεωρούνται τα κορίτσια αλλά μόνο τα αγόρια. Στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και άλλες χώρες της Ασίας, γυναίκες απάγονται για να δουλέψουν σε πορνεία, στα οποία όχι απλά τις δέρνουν αν αρνηθούν να κοιμηθούν με πελάτη, αλλά συχνά ακόμα και αν αρνηθούν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις αμείβεται 20 δολάρια ακριβότερα και είναι βέβαια πιο επικερδές για τους μαστροπούς.

Και οι βιασμοί στις χώρες του τρίτου κόσμου ξεπερνούν κατά πολύ τους αριθμούς των ανεπτυγμένων χωρών. Τα κρούσματα είναι καθημερινά και οι γυναίκες ζουν συνεχώς με τρόμο. Δεν είναι σπάνιο βιαστές να είναι οι στρατιώτες ανεπτυγμένων κατά τα άλλα χωρών ή ακόμα και των «ειρηνευτικών» στρατευμάτων του ΟΗΕ που επεμβαίνουν στους εμφύλιους πολέμους. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα των Ιταλών στρατιωτών του ΟΗΕ στη Σομαλία, όπου δημοσιογράφοι τους έπιασαν επ” αυτοφώρω να κακοποιούν και να βιάζουν ντόπιες γυναίκες. Παρ” όλο το σκάνδαλο που προκλήθηκε στην Ιταλία οι στρατιώτες δεν αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις.

Δεν μπορούμε να αποδώσουμε την κατάσταση των γυναικών στον τρίτο κόσμο, σε κουλτούρες, διαφορετικές αντιλήψεις για τη γυναίκα κλπ. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα και αντιλήψεις για τη γυναίκα άλλαξαν σταδιακά. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να μείνει στάσιμη αν δεν υπάρχει κάποια ισχυρότερη δύναμη που να την εμποδίζει. Αυτή η ανώτερη δύναμη ήταν στον τρίτο κόσμο η αποικιοκρατία. Οι αποικιοκράτες κράτησαν τους λαούς τις Αφρικής και της Ασίας για αιώνες εξαθλιωμένους και αγράμματους. Πώς λοιπόν να εξελιχθούν όταν ζούσαν σαν σκλάβοι;

Ακόμα όμως και μετά τους επιτυχείς εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, η κατάσταση στις χώρες του τρίτου κόσμου δεν βελτιώθηκε. Η αποικιοκρατία έδωσε της θέση της στο νεο-αποικισμό, στην οικονομική δηλαδή εκμετάλλευση των χωρών αυτών από τον ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος έχει το θράσος να δίνει και μαθήματα ισότητας των δυο φύλων. Για να δώσεις μαθήματα ισότητας των δυο φύλων πρέπει πρώτα να δώσεις ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η ισότητα αυτή. Ωστόσο τις μόνες ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα ο καπιταλισμός είναι οι ευκαιρίες καταπίεσης και εκμετάλλευσης του τρίτου κόσμου.

One comment on “Η θέση της γυναίκας στις υπανάπτυκτες χώρες

  1. Ο/Η Δήμητρα λέει:

    Μπράβο κορίτσι μου !

Σχολιάστε

Top