Ημέρα Επαγγελμάτων

 

σάρωση0011Το  Γυμνάσιο Προμάχων, με τον Διευθυντή κ. Πασόη Ευστάθιο  και την  Υπεύθυνη του  Κέντρου Συμβουλευτικής–Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη, διοργάνωσε και υλοποίησε στα πλαίσια της Συμβουλευτικής – Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που εφαρμόζεται στη Γ΄ τάξη,  την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 Ημερίδα  με τίτλο   «Ημέρα Επαγγελμάτων»,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων  και το Σύλλογο Γονέων –Κηδεμόνων.

Οι «Ημέρες Επαγγελμάτων» καθώς  επίσης και οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας» βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Για το λόγο αυτό και μετά από επιθυμία των  μαθητών –  δίδεται λίστα επαγγελματιών που προτείνουν οι μαθητές- προσκαλούνται επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία. Η παραπάνω δράση σε όσα σχολεία πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας.

Για την υλοποίηση αυτής της Ημερίδας κλήθηκαν να διδάξουν στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Προμάχων και για μία διδακτική ώρα ο καθένας, τέσσερις επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα: ο Κομμωτής κ. Μποζίνης Γιώργος, η Εκπαιδευτικός με ειδικότητα Ηλεκτρολόγου κα Μουμτζόγλου Κωνσταντίνα, ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Καραπάνος Ιωάννης και ο Φωτογράφος κ. Παντελίδης Νικόλαος.

Η εμπειρία που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές ήταν σημαντική. Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν για επαγγέλματα, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες στο μέλλον ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μαθητές οι οποίοι  συμμετείχαν ενεργά στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διατύπωσαν ουσιαστικές ερωτήσεις, εξέφρασαν απορίες, και εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και την αγωνία τους για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται.

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές της Γ” τάξης προσέλαβαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση:

Αν και  Παρασκευή  και  13 οι μαθητές της Γ’  τάξης του Γυμνάσιου Προμάχων  σταθήκαμε πολύ τυχεροί,  αφού τέσσερις επαγγελματίες ήρθαν να μας κάνουν μια σύντομη   ενημέρωση   σε σχέση με το αντικείμενό τους  στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ:

  •       Ένας κομμωτής
  •       Μια ηλεκτρολόγος
  •       Ένας στρατιωτικός
  •       Και ένας φωτογράφος 

Ένα πλήθος ερωτήσεων κατέκλυσε αυτούς τους   ανθρώπους αφού σχεδόν όλοι μας ήμασταν περίεργοι να μάθουμε!

Στην αρχή και οι ίδιοι ήταν διστακτικοί αφού πρώτη φορά τους ζητήθηκε   να απευθυνθούν σε μαθητικό κοινό για το επάγγελμά τους. Φυσικά δεν έλειψαν και τα αστεία,  ειδικά από τον φωτογράφο, ο όποιος μάλιστα πρότεινε να κάνουμε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με έπαθλο μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Παρά τις στιγμές αμηχανίας που έκαναν την εμφάνισή τους  η ημέρα κύλισε ομαλά και σε εύθυμο τόνο! Οι πληροφορίες που πήραμε είναι βέβαιο ότι θα μας φανούν χρήσιμες στα επαγγελματικά μας σχέδια. Περιμένουμε και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις… (Δήμητρα Νάσκου).

IMGP0352

IMGP0370

IMGP0393

IMGP0439

 

Σχολιάστε

Top