Επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αγαθονησίου

 

12

Μια ευχάριστη επίσκεψη δέχτηκαν σήμερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Προμάχων. Πιο συγκεκριμένα το σχολείο μας επισκέφτηκαν στα πλαίσια της πολυήμερης εκδρομής τους οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους από το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις  Αγαθονησίου. Πρόκειται για ένα ακριτικό σχολείο της Δωδεκανήσου που λειτουργεί με  συνολικά 4 μόνο μαθητές!

03

Ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Ευστάθιος Πασόης μαζί με το σύλλογο διδασκόντων καλωσόρισαν και  υποδέχτηκαν θερμά τους μακρινούς επισκέπτες, που μας έκαναν την τιμή να μας επισκεφτούν. Ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αγαθονησίου κ. Γιώργος Γρηγοριάδης (με καταγωγή από τα Γιαννιτσά) μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό παρουσιάζοντας τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην καθυστερημένη στελέχωση του σχολείου του, στην έλλειψη εποπτικών μέσων διδασκαλίας, στην απομόνωση που βιώνουν εκεί μαθητές και καθηγητές καθώς και στον διαφορετικό τρόπο ζωής στο μικρό αυτό νησί των 120 κατοίκων. Ταυτόχρονα τόνισε τη θέληση των νέων ανθρώπων του νησιού να μείνουν στον τόπο τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Για το σχολείο μας δήλωσε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την παροχή άρτιας εκπαίδευσης και μας κάλεσε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρέχονται.

04

Στη συνέχεια ο κ. Πασόης, αφού ξενάγησε τους μαθητές και τους καθηγητές του Αγαθονησίου στους χώρους του σχολείου μας, τους συνόδευσε κατά την επίσκεψή τους στο μοναστήρι του Αγία Ιλαρίωνα.

Ιλαρίωνας

Νωρίτερα πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο στους επισκέπτες μας από μία εκκλησιαστική εικόνα.

08

Στη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Γυμνάσιο Προμάχων οι μαθητές του Αγαθονησίου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την καθηγήτρια Φυσικής του σχολείου μας, κα Γιαννίδου Χρυσούλα, η οποία υπηρέτησε στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αγαθονησίου κατά το σχολικό έτος 2011-2012.

Ομάδα συντακτριών του Πρόμαχοι School Net, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Άννα Μητσάνη, Κωνσταντίνα Τάτου και Μαρία Φάφκα, ήρθε σε επαφή με τα παιδιά του Αγαθονησίου και απέσπασε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το σχολείο τους, τη ζωή στο νησί τους καθώς και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Παραθέτουμε παρακάτω το ρεπορτάζ που έκαναν οι συντάκτριες του περιοδικού μας:

02

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 επισκέφτηκαν το σχολείο μας παιδιά από το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις του Αγαθονησίου, ενός μικρού νησιού, το οποίο βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η επίσκεψή τους αυτή εντάσσεται στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μακεδονίας.

Όπως μας είπαν τα παιδιά από το Αγαθονήσι, μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου τους  οφείλονται στο ότι οι μαθητές του σχολείου είναι μόνο τέσσερις! Υπάρχει έλλειψη καθηγητών σε κάποιες ειδικότητες με αποτέλεσμα να χάνονται αρκετά μαθήματα και να μην τους παρέχεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Το μάθημα γίνεται σε ένα μικρό κτήριο, που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο έτσι, όπως θα περίμενε κανείς για ένα συνηθισμένο σχολείο. Το κτήριο είναι προσβάσιμο όλες τις ώρες της ημέρας και μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να το επισκεφτεί. Λίγα από τα παιδιά ασχολούνται με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα με τις ξένες γλώσσες.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους τα παιδιά του Αγαθονησίου, όπως μας είπαν, μαζεύονται όλα μαζί και κάνουν πεζοπορία ή πηγαίνουν στη μοναδική καφετέρια του νησιού. Τα σαββατοκύριακα πηγαίνουν στο σχολείο με συνοδεία των καθηγητών τους για να παρακολουθήσουν κάποια κινηματογραφική ταινία. Γενικά η ζωή στο Αγαθονήσι, που έχει συνολικό πληθυσμό 120 κατοίκους, είναι πολύ ήσυχη και το καλοκαίρι υπάρχει αρκετός ημερήσιος τουρισμός.

Τέλος, όπως μας είπαν οι μαθητές, κατά την πρώτη τους αυτή επίσκεψη στη Μακεδονία έμειναν ευχαριστημένοι απ” όσα είδαν κι έκαναν, ξεχωρίζοντας ως σημαντικότερη επίσκεψή τους αυτή στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

One comment on “Επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αγαθονησίου

  1. Ο/Η Γεώργιος Γρηγοριάδης λέει:

    Πολλά χαιρετίσματα από το Γυμνάσιο Λ.Τ. Αγαθονησίου.
    Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία στο Γυμνάσιο Προμάχων.
    Η ζεστή υποδοχή από τους μαθητές και τους καθηγητές, μας έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.
    Τα παιδιά συγκινήθηκαν πολύ που ξαναείδαν την καθηγήτρια τους Κα Γιαννίδου και χάρηκαν πολύ που γνώρισαν μαθητές από ένα άλλο σχολείο.
    Συγχαρητήρια στη δημοσιογραφική ομάδα σας που πραγματικά «πετάει»
    Τέλος ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Διευθυντή σας Κο Πασόη, που μας επέτρεψε να επισκεφθούμε το
    σχολείο σας.
    Ελπίζουμε να μη σας αναστατώσαμε πολύ, και θα ήταν τιμή μας, αν κάποια στιγμή μπορούσαμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία σας.

    Γρηγοριάδης Γεώργιος
    Διευθυντής Γυμνασίου Λ.Τ. Αγαθονησίου

Σχολιάστε

Top