Μουσεία Βερολίνου

museuminsel1

 

Νησί των Μουσείων (Museumsinsel – μουζέουμσίνσελ) στο Βερολίνο ονομάζεται το βόρειο τμήμα του νησιού Spreeinsel (Σπρέεΐνσελ, νησί του Σπρέε), που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο και είναι γνωστό για τα πέντε σημαντικά μουσεία που φιλοξενεί. Από το 1999, το πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του Νησιού των Μουσείων έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τα μουσεία που βρίσκονται στο μουζέουμίνσελ είναι τα:

 

 

 

 

 

Deutsches Historisches Museum

 

 

Το Deutsches Historisches Museum (DHM), ή Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1987 από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Helmut Kohl και τον Δήμαρχο του Βερολίνου, Eberhard Diepgen όταν το Βερολίνο έκλεινε τα 750 χρόνια από την ίδρυσή του

Το μουσείο βρίσκεται στο Zeughaus,και ειναι το παλαιότερο οικοδόμημα στην λεωφόρο Unter den Linden στο κεντρικό Βερολίνο. Στεγάζει το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο από το 1990.

Το Zeughaus, ένα πανέμορφο Μπαρόκ κτίριο, ήταν αρχικά ένα οπλοστάσιο και αργότερα πολεμικό μουσείο εώς ότου καταστράφηκε στο Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2006 οι ανακατασκευές του κτιρίου που πρωτοιδρύθηκε το 1695, τελείωσαν και το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του με εκθέσεις για την Γερμανική Ιστορία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα. Ειδικές εκθέσεις γίνονται και στο διπλανό Pei-Bau.

Unter den Linden 2

Είσοδος: 4 Euro, κάτω των 18 Δωρεάν

Museum für Naturkunde

 

 

To Museum für Naturkunde( Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), είναι το μεγαλύτερο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Γερμανία, και μέλος του Humboldt-Universität zu Berlin, που πρωτοιδρύθηκε το 1810.

Έχει μια τεράστια συλλογή,πάνω από 25 εκατομμύρια δείγματα από τρία πεδία, την παλεοντολογία, την ορυκτολογία και την ζωολογία.Οι εκθέσεις είναι τόσο πλήρεις(επιδικνυεται ποσοστο δειγματων λιγότερο από 1 στα 300) με αποτελεσμα να το επισκεπτονται καθημερινα επιστημονες και ερευνητες απο ολο τον κοσμο. Είναι ιδιαίτερα διάσημο για 2 εκθέσεις, το μεγαλύτερο ανακατασκευασμένο δεινόσαυρό στο κόσμο και το πιο άρτια διατηρημένο δείγμα του αρχαιότερου γνωστού πτηνού του αρχαιοπτέρυξ.

Άλλες εκθέσεις περιλαμβάνουν μια συλλογή ορυκτών που αντιπορσωπεύει το 75% των ορυκτών σε όλο τον κόσμο, μια μεγάλη έκθεση από ορυκτά μετεωριτών, το μεγαλυτερο κεχριμπάρι στο κόσμο και δείγματα του εξαφανισμένου τίγρη της τασμανίας και τον «Bobby» τον γορίλλα, μια διασημότητα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου από την δεκαετία του ’20 και του ’30. Μετά από εργασιες αναπαλαιωσης 2 ετών, από το 2007 η έκθεση περιλαμβάνει υπολογιστές δίπλα στους δεινόσαυρους με πληροφορίες για τον τρόπο διαβίωσής τους.

Μουσείο Pergamon

 

 

Σήμερα το Μουσείο Pergamon στεγάζει 3 ξεχωριστά μουσεία. Τα Antikensammlung, Vorderasiatisches Museum, Museum für Islamische Kunst. Με το που πάτησετε μέσα στο Μουσείο Pergamon στο Βερολίνο θα συνειδητοποίησετε γιατί αυτό το μουσείο είναι το καλύτερο του Βερολίνου και του κόσμου γενικότερα.

Στην ουσία το Pergamon είναι ένα τεράστιο μουσείο που στεγάζει 3 μικρότερα. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις ένα μουσείο να στεγάζει μαζί τόσα πολλά έργα τέχνης και πραγματικά θαύματα όπως τα Pergamon Altar, το Market Gate of Miletus, και την Ishtar Gate. Όλα αυτά τα θαύματα τέχνης μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν από τα σημεία εκσκαφής τους. Θα συναντήσετε και εδώ πολλούς τουρίστες. Το μουσείο μαζεύει 850.000 άτομα το χρόνο. Ακομη και αν οι γνωσεις σας στα θεματα Ισλαμικης Τεχνης και γενικοτερα τεχνης απο την Μεση Ανατολη ειναι ελαχιστη,θα παρατηρησετε τον εαυτο σας να μαγευεται απο αυτα τα καλλιτεχνηματα.Το μουσείο χτίστηκε το 1930, και η πρωτη απορια που θα σας δημιουργηθει ειναι το τι έγινε εδώ κατά την διαρκεια των βομβαρδισμων του Βερολίνου.Η απαντηση ειναι οτι τα περισσότερα έργα τέχνης είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια είχαν ενταφιαστεί για να προστατευτούν. Το 1945 όμως ο Κόκκινος Στρατός πήρε πολλά από αυτά τα κομμάτια πίσω στην Μόσχα και παρόλο που τα περισσότερα έχουν επιστραφεί από τότε καποια είναι ακόμα εκεί.

Gemäldegalerie – Painting Gallery

 

 

Gemäldegalerie. Ένα μουσείο με μια απο τις μεγαλύτερες (αν όχι την μεγαλύτερη) συλλογή πινάκων Ευρωπαίων καλλιτεχνών μεταξύ του 13ου και 18ου αιώνα. Περιέχει πληθώρα έργων τέχνης από ζωγράφους τους οποίους, όσο μικρή σχέση κι αν έχετε με την τέχνη, σίγουρα τους γνωρίζετε.

Το μουσείο διαθέτει μια συλλογή με πάνω από 2.700 πίνακες. Εδώ θα βρείτε πίνακες από μεγάλους καλλιτέχνες όπως των Raphael, Vermeer, van Eyck, Durer, Tizian, Caravaggio, Rubens και Rembrandt. Βρίσκεται στην Kulturforum Potsdamer Platz, η οποία έχει πολύ εύκολη πρόσβαση. Μπροστά σας εχετε  μια έκταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων έκθεσης, χωρισμένη σε 72 δωμάτια. Σας προτείνουμε  το τμήμα με τα έργα των Ιταλών καλλιτεχνών από τον 13ο εώς και τον 16ο αιώνα. Είναι πραγματικά καθηλωτικό.

 

Ο Rembrandt  πάντως, είναι ο σταρ του μουσείου. Το οκτάγωνο δωμάτιο στη καρδιά του μουσείου που εμπεριέχει 16 δημιουργήματά του,  είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Υπάρχει και μια ψηφιακή έκθεση με πληροφορίες στα Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά, εάν θελήσει κανείς να λάβει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα εκθέματα.

Αιγυπτιακό Mουσείο

Το Αιγυπτιακό μουσείο περιέχει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Αρχαίας Αιγυπτιακής τέχνης

Το μουσείο ξεκίνησε με την βασιλική τέχνη των Πρώσσων βασιλιάδων. ήταν ο Alexander von Humboldt που πρότεινε να προστεθεί στο μουσείο μια ειδική συλλογή από αιγυπτιακά έργα τέχνης και τα πρώτα έργα μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο υπό την επίβλεψη του Friedrich Wilhelm III. Η εντυπωσιακή συλλογή του Αιγυπτιακού μουσείου συμπεριλαμβάνει κομψοτεχνήματα από όλες τις σημαντικές εποχές του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Αγάλματα και κομμάτια αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής μας δείχνουν τις διάφορες χρονολογικές περιόδους της αρχαίας Αιγύπτου από το 4000 πΧ μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο.

Διάσημα έργα όπως η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτι και το πορτραίτο της Βασίλισσας Tiy και το διάσημο “Πράσινο Κεφάλι του Βερολίνου” ανήκουν στην συλλογή. Μαζί με αυτά τα έργα τέχνης είναι και άλλα έργα τέχνης όπως πορτραίτα της βασιλικής οικογένειας και αυλής τα οποία είναι μοναδικά. Η συλλογή έχει μεταφερθεί από το Charlottenburg στο πρόσφατα ανακαινισμένο Altes Museum το 2005.

Bodestraße 1-3

Είσοδος

Κανονικό: 8 ευρώ    Μειωμένο: 4 ευρώ

 

Musikinstrumenten-Museum

 

Το Musikinstrumenten-Museum ή το Μουσείο για Μουσικά Όργανα ανήκει στο Staatliches Institut für Musikforschung Preussischer Kulturbesitz(Κρατικό Ινστιτούτο για Μουσική Έρευνα) και λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο για μουσικούς και κατασκευαστές οργάνων αλλά και ως ιστορικό κέντρο που απεικονίζει την εξέλιξη της Ευρωπαικής μουσικής από τον 16ο εώς τον 21ο αιώνα.

Το μουσείο έχει έκταση 32.000 τετραγωνικά μετρα και εκτίνεται σε τρεις ορόφους. Το μουσείο επιδεικνύει μουσικά όργανα από τον 16ο εως και τον 20ο αιώνα, και είναι παραπάνω από 3.000 μουσικά όργανα. Μεταξύ αυτών είναι και μια σπάνια συλλογή από βιολιά του 1703 που κατασκεύασε ο Antonio Stradivari και μια μεγάλη βιόλα που φτιάχτηκε από τους αδεφούς Amati από το 1619 που θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμα.

Στόχος του μουσείου είναι να επιδείξει στους επισκέπτες την μοναδικότητα και τον χαρακτηριστικό ήχο που βγάζουν τα παλιά μουσικά όργανα.

Tiergartenstraße 1

Είσοδος: 4 Euro, Μειωμένο: 2 Euro, κάτω των 16 Δωρεάν

Τηλ: +49/030/ 25 48 11 78

 

 

 

Σχολιάστε

Top