ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Landkarte

Deutsche  Bundesländer

Από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις Άλπεις: Μοναδική ποικιλία σε 16 ομοσπονδιακά κρατίδια

Η Γερμανία διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κράτη, τα λεγόμενα Bundesländer (στον ενικό Bundesland). Έχουν παραδοσιακά αυξημένο βαθμό αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση και σε πολλά θέματα αποκλειστική νομοθετική αρμοδιότητα. Η ονομασία, η οποία χρησιμοποιείται στο γερμανικό Σύνταγμα (Grundgesetz), είναι «κράτη» της ομοσπονδιακής δημοκρατίας (Länder der Bundesrepublik).Η διάκριση αυτή δεν είναι ασήμαντη, επειδή μετά από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο στο δυτικό τμήμα του κατειλημμένου Γερμανικού Ράιχ αρχικά δημιουργήθηκαν σαν κρατικές διοικητικές μονάδες τα κράτη και με βάση αυτά κατόπιν η ομοσπονδία (η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δηλαδή). Σε αντίθεση με αυτή τη πρακτική επανιδρύθηκε στην έκταση της κατειλημμένης Αυστρίας πρώτα η ομοσπονδία και μετά τα ομόσπονδα κρατίδια (λέγονται όπως στην Γερμανία Bundesländer).

Το κάθε ομόσπονδο κράτος έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο, καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν το δικό τους εθνικό ύμνο, όπως π.χ. η Βαυαρία. Ο αρχηγός του κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού (γερμαν. Ministerpräsident).

Από τα δεκαέξι ομόσπονδα κράτη, τα τρία αποτελούν κράτη-πόλεις. Αυτά είναι: η πρωτεύουσα Βερολίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της χώρας Αμβούργο, καθώς και η Βρέμη. Οι δύο τελευταίες πόλεις έχουν μακρά παράδοση αυτονομίας, που χρονολογείται από τα ύστερα μεσαιωνικά έτη, όταν αμφότερες αποτελούσαν μέλη της Χανσεατικής Ένωσης.

Τα υπόλοιπα 13 κρατίδια ονομάζονται κρατιδιακές εκτάσεις (Flächenländer), και είτε αποτελούν την ιστορική συνέχεια ανεξαρτήτων γερμανικών κρατών πριν από την ένωση του 1871 (όπως π.χ. η Βαυαρία, ηΈσση) είτε δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Κάτω Σαξωνία). Μετά την επανένωση του 1990, δημιουργήθηκαν πέντε νέα ομόσπονδα κράτη από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας, των οποίων οι ονομασίες αντιστοιχούν είτε σε ιστορικά κράτη προ του 1871 (π.χ. η Σαξωνία) είτε σε ιστορικές περιοχές (π.χ. το Βρανδεμβούργο).

Μέλας Δρυμός ή Βαλτική Θάλασσα:

Και τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες με πολυποίκιλα τοπία. Σας περιμένει πεζοπορία σε οροπέδια, διακοπές για τη φροντίδα της υγείας σε ιαματικά λουτρά, κρουαζιέρες στους ποταμούς Donau, Rhein ή Elbe. Σε 13 εθνικά πάρκα θα ζήσετε από κοντά την προστατευόμενη φύση, ενώ, 38 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες. Οι γοητευτικές Magic Cities και οι χαριτωμένες πόλεις Historic Highlights δελεάζουν με πολιτιστικούς θησαυρούς, γαστριμαργικές απολαύσεις και πολυάριθμες δυνατότητες για ψώνια.

Απολαύστε στο κέντρο της Ευρώπης 16 πολυποίκιλες επιλογές παράδοσης και σύγχρονου χαρακτήρα – είτε στο επαγγελματικό ταξίδι είτε στις διακοπές σας. Γνωρίστε ένα ή περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια ταυτόχρονα.

Ένα ταξίδι που μαγεύει! Απολαύστε το !

Ferienland Cochem an der Mosel

 

Γιάννης Μαρινάκης

Απόστολος Μπήττας

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top