Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Όλοι έχουμε τουλάχιστον μία τηλεόραση στο σπίτι μας. Η χρήση της πλέον είναι ευρέως διαδεδομένη. Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί από πού ξεκίνησε; Φυσικά, πριν  50 χρόνια δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα.

Η λέξη τηλεόραση δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στη συσκευή. Η σωστότερη ονομασία της θα ήταν «τηλεοπτική συσκευή», η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει.

Η τηλεόραση είχε δημιουργηθεί ως σκέψη στον άνθρωπο, ακόμη και 2000 χρόνια πριν. Η αρχαιότερη αναφορά της εντοπίζεται στον ρήτορα Λουκιανό, ο οποίος μίλησε για «ένα κάτοπτρο στο οποίο μπορούσε να δει κανείς όλες τις πόλεις και τα έθνη όπως είναι».

Η Διαδικασία εφεύρεσης της τηλεόρασης

Το 1923 ο Βλαδιμίρ Ζβορίκιν δημιούργησε για λογαριασμό της Westinghouse το «εικονοσκόπιο» -σαν να λέμε την τηλεοπτική κάμερα-, και το 1927 ο Τέιλορ Φάρνσγουερθ ανακάλυψε το πρώτο κλειστό κύκλωμα αναμετάδοσης εικόνων.

Picture2 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Taylor Farnsworth, εφευρέτης της πρώτης πλήρως ηλεκτρονικής τηλεόρασης.

Το 1928 ο Τζον Μπερντ συνένωσε τις σκόρπιες ανακαλύψεις των άλλων και παρουσίασε ένα πρωτόγονο αλλά πλήρες τηλεοπτικό σύστημα εκπομπής και λήψης εικόνων σε μικρή απόσταση, αναλυμένων σε 28 γραμμές. Στη συνέχεια και στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο Άλεν Ντιμόντ συνέβαλε στη μεγάλη βελτίωση της κινητοσκοπικής λυχνίας και το 1939 δημιούργησε τον πρώτο τηλεοπτικό δέκτη όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Picture3 τηλεοραση

O Allen DuMont, αμερικανός εφευρέτης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των τηλεοπτικών δεκτών

Η προετοιμασία της εμπορίας της τηλεόρασης άρχισε από τα τέλη της δεκαετίας του ’20. Η General Electric από την άνοιξη του 1928 πειραματιζόταν πάνω στις δυνατότητες της νέας εφεύρεσης.

 Picture4 τηλεοραση

  Η τηλεόραση του 1928 “Baird Model C”

 

Όμως, ο Αμερικανός Τσαρλς Τζένκινς (1867-1934)  έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όταν επινόησε ένα σύστημα αναπαραγωγής σύγχρονων εικόνων που βελτίωνε πολύ τις αρχικές επιτεύξεις του Μπερντ, προχώρησε στη συνέχεια στην κατοχύρωση της πατέντας και το 1930 ίδρυσε την πρώτη εταιρεία κατασκευής και εμπορίας συσκευών συστήματος «οπτικής ραδιοφωνίας». Έπειτα στράφηκε στα μεγάλα ραδιοφωνικά δίκτυα της εποχής προσπαθώντας να τα πείσει να πειραματιστούν με το νέο μέσο.

 Picture5 τηλεοραση

Η τηλεόραση στη δεκαετία ‘30

Πράγματι, λίγο αργότερα το ραδιοφωνικό δίκτυο NBC δημιούργησε έναν πειραματικό σταθμό περιορισμένης εμβέλειας στη Νέα Υόρκη και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε το παράδειγμά του το ανταγωνιστικό δίκτυο CBS. Ο θάνατος του ενθουσιώδους Τζένκινς το 1934 έβαλε «φρένο» για λίγο στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια περίπου εποχή άρχισαν πειραματικές εκπομπές τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και στην Αγγλία.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, αν και σταμάτησε τις πειραματικές εκπομπές τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, επιτάχυνε τις εξελίξεις με τη μεγάλη πρόοδο που επέφερε στην τεχνολογία των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνιών. Έτσι, με την αποκατάσταση της ειρήνης άρχισαν αμέσως νέες εκπομπές υψηλής ευκρίνειας των δύο μεγάλων παναμερικανικών δικτύων, στα οποία γρήγορα προστέθηκε και ένα τρίτο, το ABC. Τα προγράμματα πλέον περιελάμβαναν νέα από τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό, δημιουργήθηκαν τα πρώτα τηλεπαιχνίδια και σόου, ενώ στις 2 Οκτωβρίου 1946, ημέρα Τετάρτη στις 9 το βράδυ, το NBC μετέδωσε το πρώτο ημίωρο επεισόδιο της πρώτης σειράς ειδικά φτιαγμένης για την τηλεόραση. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής!

 Picture6 τηλεοραση

Τηλεόραση της δεκαετίας ‘40

Στο μεταξύ έκανε την εμφάνισή της και η έγχρωμη τηλεόραση. Ήδη στο διάστημα 1947-1953 είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά στις ΗΠΑ για την πειραματική διερεύνηση του χρώματος και το 1956 ένα μικρό δίκτυο στο Σικάγο πέτυχε την πρώτη έγχρωμη πειραματική αναμετάδοση. Η έγχρωμη τηλεόραση καθιερώθηκε οριστικά στις ΗΠΑ το 1962 και στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1967.

Picture7 τηλεοραση

 Μία από τις πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν (1962)

 

Η τηλεόραση στην Ελλάδα

Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960, με κάποιες πειραματικές εκπομπές που δεν μονιμοποιήθηκαν, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από τον Φεβρουάριο του 1966, από έναν δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο σταθμό που λειτούργησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας παγιώθηκε η δομή του προγράμματος με μείγμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, η οποία ήταν τότε λογοκριμένη. Ο κρατικός έλεγχος στην τηλεόραση διατηρήθηκε και στη μεταπολίτευση, οπότε η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι πάντα αντικειμενική. Το 1989, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να εκπέμπουν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, επιτράπηκε η λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σταδιακά επικράτησαν σε τηλεθέαση και επιρροή και επιδόθηκαν σε έντονο ανταγωνισμό στον ενημερωτικό και στον ψυχαγωγικό τομέα. Μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2013 υπήρχαν τρία δημόσια κανάλια, η ΕΤ1 και η ΝΕΤ σαν εξέλιξη των δύο αρχικών και η ΕΤ3 που εξέπεμπε από το 1988. Αυτά σταμάτησαν να εκπέμπουν προσωρινά, όταν έκλεισε αιφνίδια η ΕΡΤ για να δημιουργηθεί εκ νέου μια νέα εταιρεία, η ΝΕΡΙΤ. Η τελευταία λειτούργησε έως τις 11 Ιουνίου 2015, όταν αντικαταστάθηκε και πάλι από την ΕΡΤ, η οποία επανασυστάθηκε και λειτουργεί εκ νέου μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ακόμα δεκάδες ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_television

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

https://en.tab-tv.com/?p=11824

Θοδωρής Παπαϊωάννου Α3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης