Ο Αφηγητής της Ιστορίας του Ποδοσφαίρου: Μια Ματιά στη Ζωή του Sir Bobby Charlton

Των Παπαδόπουλου Δημήτρη και Τσεκίρογλου Κυριάκου 

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από κοντά μας ένας ποδοσφαιριστής που για πολλούς θεωρείται ένας από τους καλύτερους και ίσως ο πιο ταλαντούχος βρετανός αθλητής που υπήρξε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι παραμένει ο μοναδικός Άγγλος ποδοσφαιριστής που διαθέτει στην τροπαιοθήκη του το έπαθλο της χρυσής μπάλας. Ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και σηματοδότησε την εποχή σημαντικών αλλαγών στο μεγάλο νησί. Δεν χρειάζονται συστάσεις , το όνομα του Sir Bobby Charlton.

Bobby Charlton ballon d'or

   Πρώιμη Ζωή και Καριέρα:

 H ιστορία μας ξεκινάει στην νοτιοανατολική Αγγλία με μια  παιδική αγάπη για την μπάλα. Γεννημένος σε μια  οικογένεια η οποία   ενέπνεε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ο νεαρός Bobby ανέκαθεν διακρινόταν για το φυσικό του ταλέντο και το πάθος του για το άθλημα. Σε ηλικία   μόλις 15 ετών τράβηξε τη προσοχή της Manchester United όπου και κατέληξε να γίνει ο μεγαλύτερος θρύλος της ομάδας.

  Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση για τον σύλλογο έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1956. Από το ντεμπούτο του ανέδειξε την αμείωτη αφοσίωσή του για τους «κόκκινους διαβόλους». Με εντυπωσιακές επιδόσεις, βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει τα υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας όντας πρωταθλητής Ευρώπης το 1968 και σημειώνοντας 2 γκολ στον τελικό. Έχοντας από τους οπαδούς το παρατσούκλι «The King», αξιώθηκε τρόπαια και τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

 Η κύρια θέση του στο γήπεδο ήταν αυτή του επιθετικού μέσου και είχε κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία παιχνιδιού. Επιπλέον ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν μια ισορροπία ανάμεσα σε τεχνική, τακτική νοημοσύνη και αφοσίωση μέσα στο γήπεδο.

Στην εθνική ομάδα, ο Bobby Charlton έζησε στιγμές μεγαλείου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 αποτελεί φωτεινή στιγμή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τον Charlton να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου σημειώνοντας σημαντικά γκολ στη διοργάνωση. Μετρώντας 109 συμμετοχές και 49 γκολ θεωρείται δικαίως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν το εθνόσημο της εθνικής Αγγλίας.

Η κληρονομιά του Sir Bobby Charlton είναι ένας φάρος για τον αθλητισμό. Οι νέοι ποδοσφαιριστές βλέπουν σε αυτόν ένα πρότυπο, ενώ οι θαυμαστές του τον αγαπούν για την αφοσίωση του στο παιχνίδι. Ωστόσο, η επιρροή του Charlton δεν περιορίστηκε μόνο στο γήπεδο. Μετά το τέλος της ενεργής του ποδοσφαιρικής καριέρας, αφιέρωσε τον εαυτό του στην ανάπτυξη του αθλήματος, αναλαμβάνοντας διοικητικά καθήκοντα σε διάφορους οργανισμούς.

bobby Charlton cl

Η Προσωπική Ζωή του: 

Η προσωπική ζωή του Bobby Charlton είναι μια ιστορία τόσο θριάμβου όσο και τραγωδίας. Αρχικά, είχε δύο αδέρφια τον Jack και τον Tommy που έγιναν επίσης επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ο Jack Charlton ήταν μια εξέχουσα μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου και είχε μια επιτυχημένη καριέρα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο Bobby Charlton παντρεύτηκε τη Norma Ball το 1961 και απέκτησαν δύο παιδιά. Ήταν επίσης γνωστός για την αγάπη του για το γκολφ, με το οποίο άρχισε να ασχολείται, αφού αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, έχοντας παίξει σε διάφορα φιλανθρωπικά τουρνουά.

Ένα γεγονός που σημάδεψε την καριέρα του ήταν το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958 που επηρέασε βαθιά τη ζωή του Bobby Charlton. Επέζησε από τη συντριβή, αλλά έχασε πολλούς φίλους και συμπαίκτες. Η τραγωδία άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον ίδιο αλλά και στον σύλλογο. Από αυτό το συμβάν όμως μπορούμε να δούμε την δύναμη που είχε ο Bobby και την αφοσίωση που έδειξε στην καριέρα του για το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Τέλος, καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής του συμμετείχε σε διάφορες κοινωνικές δράσεις όντας γνωστός για την αφοσίωσή του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του έργου που σχετίζεται με την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών. Χάρη σε αυτό τιμήθηκε το 1994 από την βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του Sir σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του με την εθνική της Αγγλίας.

 Ο Sir Bobby Charlton μπορεί να έφυγε από τη ζωή, αλλά η μνήμη του θα ζει πάντα μαζί μας. Ένας αθλητής, ένας ηγέτης, ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του τόσο στον κόσμο του ποδοσφαίρου όσο και πέρα από αυτόν.  

Αντίο Βασιλιά!

 Πηγές:

 https://www.transfermarkt.com/sir-bobby-charlton/profil/spieler/174874

https://www.manutd.com/en/players-and-staff/detail/sir-bobby-charlton

https://www.britannica.com/biography/Bobby-Charlton

Τσεκίρογλου Κυριάκος
Περί Τσεκίρογλου Κυριάκος 1 Άρθρο
Μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής , παίκτης bridge με έφεση στα θετικά μαθήματα και στα αθλητικά παντός είδους !

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης