ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑ…. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!

Δίπλες  ή Λουλούδια

Υλικά:

4 αυγά ,τους κρόκους

4 κουταλιές ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ

1 κουταλιά μπέικιν-πάουντερ

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

2 ποτήρια αλεύρι,καλά γεμάτα

Χυμό πορτοκαλιού όσο χρειαστεί για το ζύμωμα

Μέλι για το γαρνίρισμα ελαφρά αραιωμένο με νερό

Καρύδια χοντροκοπανισμένα,για το γαρνίρισμα

Κανέλα σκόνη για το γαρνίρισμα

Σκεύη:

Μέτρια κατσαρόλα ή  βαθύ τηγάνι

Χρόνος παρασκευής:

90′

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά με όσο πορτοκαλόζουμο χρειαστεί να γίνει μια μάλλον απαλή ζύμη.Την αφήνουμε να σταθεί 2 ώρες περίπου.Ανοίγουμε φύλλο μέτριο προς το ψιλό και το κόβουμε σε λωρίδες με τη ¨ροδέλλα¨.Δένουμε τις λωρίδες σε διάφορα σχήματα και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.Τις στραγγίζουμε από το περίσσιο λάδι,τις σερβίρουμε σε πιατέλα και τις γαρνίρουμε με ελαφρά αραιωμένο μέλι,καρύδια χοντροκοπανισμένα και κανέλα.

diples-san-triantafilla

Κουραμπιέδες

Υλικα:

640 γραμ. βούτυρο

5 κουταλιές ζάχαρη άχνη

2 αυγά (τους κρόκους)

0,5 ποτηράκι κονιάκ

1 κουταλιά μπέκιν-πάουντερ

640 γραμ. αμύγδαλα,ασπρισμένα,καβουρδισμένα και μέτρια κοπανισμένα

1 κουταλάκι κανελογαρίφαλο

1200 γραμ. αλεύρι

1,5 κιλο ζάχαρη άχνη για να τους σκεπάσουμε

Σκεύη:

2 μεγάλα ταψιά

Χρόνος παρασκευής:

2 ώρες

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτηρο με τη ζάχαρη,προσθέτουμε τους κρόκους,το μπέκιν διαλυμένο στο κονιάκ και τα υπόλοιπα υλικά.Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχέδιο και μέγεθος που επιθυμούμε και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς.Μόλις βγουν από το φούρνο τους σκεπάζουμε με άχνη ζάχαρη.

kourampiedes2

Μελομακάρονα(Φοινίκια)

Υλικά:

1 ποτήρι σπορέλαιο

0,5 ποτηράκι ζάχαρη

2,5 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό

1,5 ποτήρι αλεύρι

0,5 ποτηράκι κονιάκ

0,5 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλιές σόδα

2 κουταλιές ξύσμα πορτακαλιού

ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι μέλι

0,5 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Σκεύη:

3 μέτρια ταψιά

Χρόνος παρασκευής:

2 ώρες

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού.Πλάθουμε τα μελομακάρονα μακρόστενα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.Όταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα, άχνη ζάχαρη και κανέλα.

melomakarona_h_633_451

Κουρκουμπίνια

Υλικά:

640 γραμ. βούτυρο

320 γραμ. ζάχαρη

1 αυγό

150 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και μέτρια κομμένα

0,5 ποτήρι σταχτόνερο

1 ποτηράκι κονιάκ

1280 γραμ. Αλεύρι

ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι μέλι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό,όχι καλά γεμάτο

1 μασούρι κανέλα

6 σταγόνες λεμόνι

200 γραμ. αμύγδαλα σκούρα,χοντροκοπανισμένα για το πασπάλισμα

Σκεύη:

2 μέτρια ταψιά

Χρόνος παρασκευής:

2 ώρες

Εκτέλεση:

Ασπρίζουμε το βούτυρο,προσθέτουμε ζάχαρη και τη χτυπάμε να λιώσει,προσθέτουμε το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά.Τα ζυμώνουμε πολύ καλά,τα πλάθουμε μπαστούνια πάχους 2,5εκ. και τα κόβουμε σε κομμάτια 3εκ. Τα ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 170 βαθμούς.Όταν κρυώσουν τα μελώνουμε και τα πασπαλίζουμε με χοντροκοπανισμένο αμύγδαλο.

 kourkoumpini

Κουραμπιεδόπιτα

Υλικά:

510 γραμ. φρέσκο βούτυρο

10 ολόκληρα αυγά

510 γραμ. ζάχαρη

640 γραμ. αλεύρι

2 ποτηράκια κονιάκ

1 πακέτο μπέικιν-πάουντερ

1 ποτήρι μαρμελάδα,αραιωμένη με λίγο κονιάκ

Σκευη:

Ταψί μέτριο

Χρόνος παρασκευής:

1.15′

Εκτέλεση:

Ασπρίζουμε το βούτυρο,προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη δουλεύουμε για να διαλυθεί.Μετά τα αυγά,καλά χτυπημένα,εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος τη σκόνη (μπέικιν-πάουντερ) διαλυμένο στο κονιάκ.Τοποθετούμε περισσότερο από το μισό μείγμα στο ταψί,βάζουμε μια στρώση μαρμελάδα και μετά το υπόλοιπο μείγμα.Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

paidixristougenagluko613_559488311

Γράφει η Δέσποινα

από τους «ANONYMOUS THE BEST»

 

Σχολιάστε

Top