ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Παλιά οι άνθρωποι μετέφεραν τα δέντρα μέσα στα σπίτια γιατί νόμιζαν ότι θα τους φέρουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο. Τα πρώτα λαμπάκια προστέθηκαν στο δέντρο του Μαρτίνου Λούθηρου στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Το πράσινο δέντρο με τα λαμπάκια έκανε μεγάλη εντύπωση στον Λούθηρο και γι ‘αυτό τοποθέτησε ένα δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του. Στα μέσα του 1800, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο άρχισε να στολίζεται σε όλο τον κόσμο.
Η Γαλοπούλα
Το έθιμο της γαλοπούλας ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Αρχικά προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως χριστουγεννιάτικο γεύμα.Το Χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε η νοικοκυρά του σπιτιού με ειδική μαγιά .
Πάνω στο χριστόψωμο ήταν χαραγμένος ο σταυρός, περιτριγυρισμένος με διάφορα σχέδια ή επιπλέον στολίδια. Αυτά εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.
Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Κάλαντα Χριστουγέννων
Το έθιμο υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, το οποίο έχει σχέση με τα Ανθεστήρια,μια γιορτή προς τιμή του θεού Διονύσου. Στη γιορτή αυτή , ομάδες ανθρώπων γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και έψαλαν ύμνους. Κρατούσαν ένα μικρό καραβάκι, το οποίο συμβόλιζε την άφιξη του θεού Διονύσου.
Το όνομα του εθίμου προέχεται από τη ρωμαϊκή γιορτή «Καλένδρες» , μια γιορτή που γιορτάζονταν στην αρχή κάθε σεληνιακού μήνα.
Είχε πέσει πείνα στη Ρώμη. Τρία αδέρφια ο Κάλανδος, ο Νόνος και ο Είδος άρχισαν να παρέχουν τροφή στους κατοίκους της και έτσι έσωσαν την πόλη από την ερήμωση. Ο Κάλανδρος παρείχε τροφή τις πρώτες 12 ημέρες κάθε μήνα. Αυτές οι μέρες ονομάστηκαν «Καλένδρες».
Γράφει ο Κωνσταντίνος
Από «ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΑ»
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.