Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η μετανάστευση στο εξωτερικό

 

1

 

Με ρυθμούς αύξησης που πλησιάζουν κάθε χρόνο το 40% μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα μας.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Το 2012 η Γερμανία δέχτηκε περισσότερους μετανάστες απ” ότι το 1995. Οι περισσότεροι ήταν από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα που μαστίζει η κρίση. 34.000 Έλληνες έφυγαν για τη Γερμανία, αριθμός αυξημένος κατά 43% σε σχέση με το 2011… Σχεδόν το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τη Μεγάλη Βρετανία. 44% περισσότεροι Έλληνες πήγαν εκεί πέρσι σε σχέση με πρόπερσι (συνολικά 8.680). Αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και πολλές ακόμη, τα ποσοστά μετανάστευσης είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν.

Η μετανάστευση αυτή, βεβαίως, έχει ποιοτικές διαφορές με εκείνη των τελών του 19ου – αρχών του 20ου ή με εκείνη των δεκαετιών ’50-’60. Τότε έφευγαν οι Έλληνες που δεν είχαν τύχη, από μια χώρα που μαστιζόταν από πολέμους και όπου δεν υπήρχαν δουλειές, και πήγαιναν σε ανερχόμενα κράτη, που ζητούσαν εργατικά χέρια για να στηρίξουν τις βιομηχανίες τους. Σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα οι πιο εξειδικευμένοι, και μάλιστα σε κλάδους που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή η «αιμορραγία» ισχύει εδώ και καιρό, αλλά αφορούσε μόνο στους κορυφαίους του κάθε κλάδου. Σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες έκαναν καριέρα στο εξωτερικό, αφού οι συνθήκες εκεί είναι πιο αξιοκρατικές και τα μέσα που τους διατίθενται, προάγουν την έρευνά τους. Πλέον, τους ακολουθούν και οι αμέσως επόμενες κατηγορίες, όχι μόνο λόγω αξιοκρατίας, αλλά και γιατί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπει να ζουν όπως είχαν συνηθίσει, ενώ βλέπουν ότι εύκολα μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους σε μια ξένη χώρα, χάρη στις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες και την εξειδίκευση στον κλάδο τους. Αυτοί, δηλαδή, που μένουν πια πίσω, δεν είναι αυτοί με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά αυτοί με τις μικρότερες. Όσοι δεν έχουν τα μέσα ή τις γνώσεις για να φύγουν…

Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη της Κομισιόν, 400.000 Έλληνες σκέφτονται αυτήν την στιγμή τη μετανάστευση. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η κινητικότητα των πολιτών εντός της ΕΕ έχει αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της έκρηξης της ανεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη Ένωσης. Ειδικότερα το ποσοστό πολιτών «με σοβαρές προθέσεις να μεταναστεύσουν εντός των επόμενων 12 μηνών» υπερδιπλασιάστηκε από το 0,5% το 2010 στο 1,2% το 2012. Το 63% των Ελλήνων που σκέφτονται να μεταναστεύσουν, θέλουν να το κάνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι, η αύξηση των Ελλήνων μεταναστών προς τον Καναδά αυξήθηκε κατά 155%, ενώ υψηλά ποσοστά αύξησης υπήρξαν και στη μετανάστευση προς την Αυστραλία.

Σε 1.201 ανέρχεται ο αριθμός των Ελλήνων, οι οποίοι το 2012 έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέρεται να έχουν αναχωρήσει από τη χώρα 565 Έλληνες υπήκοοι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

2

Πρόσφατη έκθεση της υπηρεσίας, για μη Αυστριακούς υπηκόους που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας στη χώρα, διαπίστωνε αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία και συγκεκριμένα κατά 15% μέσα στο προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί, πως έκθεση της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας τον περασμένο Οκτώβριο διαπίστωνε αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που αναζητούσαν εργασία στην Αυστρία, το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2011-Ιούλιος 2012, της τάξης του 37%, υπερδιπλάσια αυτής που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2012.

Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονταν επίσημα στην Αυστρία σε αναζήτηση εργασίας, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν αρκετά μικρός και ανερχόταν σε 156 άτομα .

 

ÂÉÂËÉÏ <>

 

Το Bloomberg επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση της Focus Bari, για λογαριασμό του Παντείου Πανεπιστημίου, από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων νεαρής ηλικίας σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, που βυθίζεται για πέμπτη χρονιά σε ύφεση, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ της τάξεως του 22%.

Το 77% των ερωτηθέντων απαντά ότι η μετανάστευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ περίπου οι 7 στους 10 παραδέχονται ότι έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Μόλις το 14% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι μένει στην Ελλάδα επειδή πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

4

g

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ANONYMOUS THE BEST»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top