ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ντινος 1

Από τη γέννηση των υπολογιστών μέχρι τη σημερινή εποχή διακρίνουμε έξι γενιές υπολογιστών:

1η Γενιά (μέχρι το 1956)

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου (1940). Χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για στρατιωτικές εφαρμογές (σχεδίαση πυραύλων και αεροσκαφών) και επιστημονικές εφαρμογές (επίλυση μαθηματικών προβλημάτων). Κατασκευάζονταν με ηλεκτρονικές λυχνίες. Είχαν μέγεθος ένα ολόκληρο δωμάτιο .Κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Ήθελαν συχνά συντήρηση (καμένες λυχνίες). Ανέβαζαν μεγάλες θερμοκρασίες και ήθελαν ισχυρή ψύξη. Ήταν πολύ ακριβοί και τους είχαν μόνο μεγάλοι οργανισμοί όπως κρατικά ερευνητικά ιδρύματα ή ο στρατός. Μάλιστα, αυτοί οι υπολογιστές δεν μετακινούνταν, αλλά κατασκευάζονταν σε ένα ολόκληρο δωμάτιο μετά από παραγγελία και λειτουργούσαν μόνο εκεί.

 

Παράδειγμα 1ης γενιάς: ο υπολογιστής Mark Iντινος 2

Κατασκευάστηκε το 1948 στο πανεπιστήμιο του Harvard των ΗΠΑ με τη συνεργασία του επιστήμονα Howard Aiken και της εταιρείας ΙΒΜ. Ήταν μια μεγάλη μηχανή που έκανε πολύ θόρυβο και χάλαγε συνέχεια. Είχε μέγεθος όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου και οι καλωδιώσεις του έφταναν σε μήκος τα 800 χιλιόμετρα. Κάθε μέρα χρειαζόταν μερικούς τόνους πάγου για να ψυχθεί. Χρειαζόταν 3-5 δευτερόλεπτα για κάθε υπολογισμό και έλυνε πολύπλοκα προβλήματα σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τον άνθρωπο. Λειτούργησε μέχρι το 1959 και σήμερα εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

2η Γενιά (1956 – 1963)

Οι ηλεκτρονικές λυχνίες αντικαταστάθηκαν από τα τρανζίστορς τα οποία ήταν μικρότερα σε μέγεθος. Αυτό είχε σαν συνέπεια μείωση του όγκου των υπολογιστών, καθώς και της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ήταν πιο εύκολη η κατασκευή τους και ήταν πιο φτηνοί και πιο γρήγοροι, ώστε τους αγόραζαν εκπαιδευτικά ιδρύματα και κρατικοί οργανισμοί.

3η Γενιά (1964 – 1971)Τα τρανζίστορς αντικαταστάθηκαν από τα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα (chips). Τα chips είναι ακόμα πιο μικρά από τα τρανζίστορς και μειώνουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση ρεύματος. Εμφανίζονται υπολογιστές που είναι μικροί, γρήγοροι και φθηνοί για μια ιδιωτική εταιρεία, όχι όμως προσωπικά για τον καθένα.

4η Γενιά (1971 – σήμερα)

Η σημερινή γενιά υπολογιστών. Τα chips πλέον περιέχουν στον ίδιο χώρο πολύ περισσότερα κυκλώματα. Η καρδιά ενός σημερινού Η/Υ είναι ο μικροεπεξεργαστής (CPU) που κάνει όλους τους υπολογισμούς και είναι ένα μικρό, ελαφρύ τετράγωνο που κάθε του πλευρά έχει μέγεθος 3 εκατοστά. Οι υπολογιστές έγιναν τόσο μικροί σε όγκο και τόσο δυνατοί σε απόδοση, ώστε έγιναν απαραίτητοι σε πάρα πολλές εταιρείες και κατέκλυσαν πολλά σπίτια. Εμφανίστηκαν οι Προσωπικοί Υπολογιστές (PC – Personal Computer) όπως της εταιρείας Apple το 1977 και της εταιρείας IBM (IBM PC) το 1981.  Η διάδοση των προσωπικών υπολογιστών και οι αυξανόμενες δυνατότητές τους οδήγησε στην ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών, δηλαδή τα πρώτα δίκτυα. Αρχικά αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια δημιουργούνται δίκτυα υπολογιστών απομακρυσμένων μεταξύ τους που συνδέονται με τη βοήθεια τηλεφωνικών γραμμών. Εξέλιξη αυτών των πρώτων δικτύων είναι το Διαδίκτυο (Internet).Η μείωση του όγκου συνεχίζεται ακόμα και οι προσωπικοί υπολογιστές έγιναν φορητοί, ελαφροί, αρκούνται σε μια μπαταρία για να δουλέψουν, γίνονται συνεχώς μικρότεροι σε μέγεθος (έως υπολογιστής παλάμης / κινητό τηλέφωνο).

ντινος 3

ντινος 4

 

 

 

 

5η Γενιά

Η τεχνολογία για τη γενιά αυτή είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η ακόμα ευκολότερη επικοινωνία του Η/Υ με τον άνθρωπο, η πολύ μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας, η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή η ικανότητα των υπολογιστών να σκέπτονται. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα να μπορούν οι υπολογιστές να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη φωνή (λειτουργία με αναγνώριση φωνής και εικόνας).

ντινος5

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΟ ΤΑ «ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΑ»

Σχολιάστε

Top