Δομήνικος Θεοτοκόπουλος… «ο Κρης εποίει»


RetratodeTheotocopoulosΟ Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το όνομα El Greco γεννήθηκε το 1541 στο Χάνδακα της Κρήτης, το σημερινό Ηράκλειο. Ήταν έλληνας ζωγράφος , γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το έζησε στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ο Θεοτοκόπουλος εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος. Στην Ιταλία υπήρξε μαθητής του Τιντορέτο και του Τιτσιάνο, δύο μεγάλων καλλιτεχνών της Ιταλικής τέχνης.

Από το 1570 έως το 1577 βρίσκεται στη Ρώμη. Φιλοξενείται στο ανάκτορο του καρδινάλιου Αλέξανδρου Φαρνέζε και γνωρίζεται με πολλούς διανοούμενους. Το 1572 εγγράφεται στην Ακαδημία του Ευαγγελιστή Λουκά.

Η τεχνοτροπία του Ελ Γκρέκο χαρακτηρίζεται από προσωπικά στοιχεία και είναι επηρεασμένη από τη Βενετική σχολή η οποία χαρακτηρίζεται από το πλούσιο χρώμα.

Το 1577 ο Γκρέκο φεύγει για την Ισπανία  και εγκαθίσταται οριστικά στο Τολέδο όπου αναλαμβάνει μεγάλες παραγγελίες και ζωγραφίζει πολλά και θαυμαστά έργα, όπως το Εσπόλιο, η Ταφή του Κόμητα Οργκάθ , το μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου και της θηβαϊκής λεγεώνας, ο Άγιος Μαρτίνος και ο φτωχός, η Προσκύνηση των Μάγων.

Πέθανε το 1614 στο Τολέδο, χωρίς να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του. Τα έργα του υπέγραφε πάντοτε ελληνικά με βυζαντινούς χαρακτήρες:
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει»

ElGreco_signature

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ

ΑΠΟ «ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΑ»

 

 

Σχολιάστε

Top