Ηρόδοτος: ο πατέρας της ιστορίας

Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας το 485 π.Χ.

HerodotusΕφύγε από εκεί για τη Σάμο,μετά από μία εξέγερση κατά του τυράννου Λυγδάμη,στην οποία πήρε μέρος και σκοτώθηκε ο θείος του Πανυάσης.Το 450 π.Χ. εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.Το 444 π.Χ έφυγε από την Αθήνα,για να ιδρύσει την αποικία των Θουρίων στην Ιταλία.

Ο Ηρόδοτος ταξιδέψε σε διάφορα μέρη του γνωστού τότε κόσμου,όπως η Κολχίδα,η Ολβία,η Κριμαία η Αζοφική θάλασσα,η Περσία,η Εγγύς και η Μέση Ανατολή,η Αίγυπτος,η  Κάτω Ιταλία,η Σικελία,η Κυρηνα·ι·κη και ίσως στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο λόγος,όμως που έχει μείνει στην ιστορία και αποκαλείται ο πατέρας της ιστορίας είναι η Ιστορίη,το οποίο είναι το πρώτο ιστορικό σύγγραμμα και ασχολείται κυρίως με τους Περσικούς Πολέμους,όμως εξιστορεί  και τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν από το 560 π.Χ.,εώς την κατάληψη του φρουρίου της Σηστού από τους Έλληνες το 479 π.Χ. .

Το έργο του έχει χωριστεί σε εννέα μέρη -βιβλία που το καθένα έχει ονομαστεί από μία μούσα από Αλεξανδρινούς μελετητές.Στα τέσσερα πρώτα βιβλία περιγράφει τον σχηματισμό του Περσικού Κράτους και τους λαούς που κατέκτησαν οι Πέρσες.Στα τέσσερα  επομένα βιβλία   περιγράφονται οι μάχες των Περσών με τους Έλληνες,ενώ στο τελευταίο βιβλίο  περιγράφει τις υπόλoιπες πολεμικές δραστηριότητες των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.

Ο Ηρόδοτος  πέθανε μεταξύ 421 και 415 π.Χ. στους Θουρίους της Ιταλίας.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ»

Σχολιάστε

Top