Παραδοσιακές συνταγές Λήμνου
Η Λήμνος είναι ένα νησί του Βόρειο-Ανατολικού Αιγαίου. Η Λήμνος, θα λέγαμε οτι είναι σχετικά μικρό νησί, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να αναπτυχθεί σε αρκετούς τομείς. Έχει μια αρκετά δυναμική θέση στο τομέα της οινοποιίας και της τυροκομίας. Η θέση της, στην γεωργία και στην κτηνοτροφία είναι θα λέγαμε ισχυρή. Επίσης, κάποια απο τα προϊόντα που εξάγει είναι ευρέως γνωστά.
Ας γνωρίσουμε όμως και την πιο παραδοσιακή πλευρά της Λήμνου, μέσα από κάποιες τοπικές συνταγές του νησιού.
Κόκορας κοκκινιστός με φλωμάρια
Τι έχουμε:
1 κόκορα κομμένο σε κομμάτια
4 φλιτζ. φλωμάρια (χυλοπίτες)
4-5 ντομάτες
2 φύλλα δάφνης
2 κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. λάδι ελιάς
1 ποτηράκι κρασί
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι π 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα.Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.Σερβίρουμε τα φλομάρια με τα κομμάτια του κόκορα και τη σάλτσα του.
Φετούδια
Τι έχουμε:
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
2 φλιτζ. γάλα
3 αβγά
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη
μέλι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους ενός εκατοστού, τις βουτάμε στο γάλα και τις στραγγίζουμε όρθιες σε τρυπητό.
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και βουτάμε μέσα τις στραγγισμένες φέτες, γυρίζοντάς τες, ώστε να απορροφήσουν αβγό από όλες τις πλευρές.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδίσουν. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις περιχύνουμε με μέλι και ι πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Κατημέρια
Τι έχουμε:
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1/2 κιλό τυρί καλαθά κι Λήμνου
3 αβγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
κορν φλάουερ για την επιφάνεια εργασίας
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα: μέλι ή πετιμέζι ζάχαρη
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέ χεια, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουερ, βάζουμε τη ζύμη πάνω και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί κομμένο σε κομματάκια και στη συνέχεια
τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες, τις βάζουμε οριζόντια πάνω στην επιφάνεια εργι σίας και τις πατάμε απαλά με ένα μικρό πλάστη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε περιχύνοντας τες με μέλι ή πετιμέζι και πασπαλίζοντάς τες με ζάχαρη.
Μποχτσαδέλια
Τι έχουμε:
Για τη ζύμη 1/2 κιλό αλεύρι 2 αβγά
1/2 κουταλάκι αλάτι 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
Για τη γέμιση:
500 γραμ. τυρί, φρέσκο
2 αβγά
1 κουταλιά φυλλαράκια δυόσμου πιπέρι
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λάκκου βίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.
Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το πιπέρι, το δυόσμο και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν καλά. Βάζουμε τις μπάλες της ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα μέτριου πάχους.Στη συνέχεια κόβουμε τα φύλλα σε μικρά τετράγωνα, βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι μ κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε, ενώνοντας τις 4 άκρες στην κορυφή.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα μποχτσαδέλια, έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα.Βγάζουμε τα μποχτσαδέλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
Βενιζελικά
Τι έχουμε:
2 1/2 ποτήρια αμυγδαλόψιχα,
ασπρισμένη και τριμμένη
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
70 γραμ. σοκολάτα, τριμμένη
20 καρύδια πεταλούδες, κομμένες στη μέση
1/2 ποτηράκι λικέρ βύσσινο 1 ποτηράκι κονιάκ
1 λαδόκολλα
Για το γλάσο: 1/2 κιλό σοκολάτα, λευκή 150 γραμ. κρέμα γάλακτος
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη, τη σοκολάτα, προσθέτουμε το μισό ποτηράκι από το κονιάκ, το λικέρ και τα ζυμώνουμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες, βάζουμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μισό καρύδι και το κλείνουμε καλύπτοντας με λίγο από το μείγμα.
Αφού τα ετοιμάσουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνουμε να στεγνώσουν και ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλάσο να γίνει χλιαρό.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα ένα τα φοντάν, τα γυρίζουμε μέσα στο γλάσο με ένα πιρούνι για να καλυφθούν με αυτό και τα βάζουμε σε μια σχάρα για να στραγγίξουν.
Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε εάν θέλουμε σε ειδικά χαρτάκια-φορμίτσες ή τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Ορνός (παραδοσιακό γλυκό κουταλιού)
Τι έχουμε:
35 κομμάτια ορνοί (σύκα, άγουρα) 1/2 κουταλιά γαλαζόπετρα 4 κουταλιές χυμό λεμονιού 8 ποτήρια νερό γυάλινα αεροστεγή δοχεία
Για το σιρόπι:4 ποτήρια νερό 1/2 κουταλιά ξινό 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τους ορνούς και τους καθαρίζουμε περιμετρικά από το κοτσανάκι τους. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε από την κάτω πλευρά τους σπόρους, πιέζοντας ελαφρά.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με νερό, τους βράζουμε για 5-10 λεπτά, για να ξεπικρίσουν Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, τους στραγγίζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο σε ένα μπολ με 8 ποτήρια νερό, το χυμό λεμονιού και τους αφήνουμε για άλλη μισή ώρα
Τους ξεπλένουμε πάλι, τους πιέζουμε λίγο για να φύγει όλο το νερό και τους βάζουμε πάνω μια βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Κατόπιν, ρίχνουμε τους ορνούς, το ξινό, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν λεπτά, ξαφρίζοντάς τα με ένα κουτάλι αν χρειαστεί.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα μέχρι την επόμενη μέρα. Όταν κρυώσει εντελώς το βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία.
Σημείωση: Για να καθαρίσουμε τους ορνούς πρέπει απαραιτήτως να φοράμε πλαστικά γάντια γιατί το γάλα του ορνού είναι καυστικό.
Πηγή: http://users.sch.gr/dipap/syntages.html
ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΑΝΑΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ»
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.