Αναψυκτικά και ανθρακικό… τί γίνεται εδώ;

αναψυκτικα

 

Τα αναψυκτικά πλέον έχουν γίνει τρόπος ζωής. Με αυτά συνοδεύουμε το φαγητό μας, με αυτά πολλές φορές αντικαθιστούμε το νερό και αποτέλουν πάνατα την εύκολη λύση για τα παιδιά και τους μεγάλους όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι..

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι περιεχούν τα αναψυκτικά αυτά και τι είναι η ουσία που τα κάνει να αφρίζουν; Λέγεται ανθρακικό και δεν είναι απλά διοξείδιο του άνθρακα και τίποτα παραπάνω! Είναι υπεύθυνο για το άφρισμα του αναψυκτικού και για τις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνειά του.Αυτές οι φυσαλίδες και ο αφρός που βλέπουμε μέσα του, δεν είναι τίποτα άλλα παρά η …αποχώρηση του διοξειδίου του άνθρακα από το μίγμα!

Εκτός από το ανθρακικό που περιέχουν όμως τα αναψυκτικά σχετίζονται με περίπου 183.000 θανάτους κάθε χρόνο σ” ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν όσους σκοτώνει το άσθμα παγκοσμίως.Ακόμη συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τί συμβαίνει όμως με το πιο αγαπητό σε όλους αναψυκτικό ; Δεν είναι παρά ένα παράδειγμα αναψυκτικού.Πολλοί πιστεύουν πως είναι το πιο βλαβερό για την υγεία μας αναψυκτικό.Ναι μεν έχουν δίκιο αλλά δεν διαφέρει και πολλοί απο τα υπόλοιπα. Είναι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα (ένας τύπος μη αλκοολούχου αναψυκτικού με διοξείδιο του άνθρακα) το οποίο αρχικά προοριζόταν για φάρμακο. Στη συνέχεια όμως έγινε αγαπητό από τον κόσμο και έτσι κατέληξε στην μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ως ένα γενικό συμπέρασμα για τα αναψυκτικά θα έλεγα ότι δεν θα πρεπει ποτέ να τα υιοθετήσουμε ως τρόπο ζωής μας αλλά πάντα να έχουμε μία εναλλακτική λύση και να αποτελούν πάντα την τελική μας επιλογή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΑ «ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΑ»

Σχολιάστε

Top