Πάσχα στην Ελλάδα

pasxalino-trapezi

Το Πάσχα είναι η σπουδαιότερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών λόγω της Ανάστασης του Χριστού η οποία σηματοδοτεί και την ελπίδα για την ανάσταση των ανθρώπων.
Η λέξη Πάσχα είναι εβραϊκή και σημαίνει «διάβαση». Οι Εβραίοι επίσης γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας μετά την απελευθέρωση τους από το ζυγό των Αιγυπτίων.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή αλλά πάντα πέφτει μέσα στην Άνοιξη.
Πολλά είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις γύρω από τη γιορτή του Πάσχα.
Στην Ελλάδα το Πάσχα λέμε ότι είναι γιορτή της υπαίθρου γι’αυτό πολλοί που κατάγονται από την επαρχία και μένουν σε μεγαλουπόλεις τις μέρες αυτές επιστρέφουν στα μέρη τους.
Οι γιορτές του Πάσχα κρατάνε δυο εβδομάδες . Η πρώτη η Μεγάλη Εβδομάδα ή εβδομάδα των Παθών του Χριστού, ξεκινάει την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, όλες οι μέρες της εβδομάδας λέγονται Μεγάλες και κάθε μια έχει και τα δικά της έθιμα.
Η δεύτερη είναι η εβδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα επίσης με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα και τις μέρες τις λέμε Λαμπρές (Λαμπροδευτέρα, Λαμπροτρίτη κλπ).
Οι προετοιμασίες της Ανάστασης στα σπίτια ξεκινάνε τη Μ. Πέμπτη οπότε οι νοικοκυρές βάφουνε κόκκινα αυγά σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού κατά τη σταύρωση Του που έγινε την ίδια μέρα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας που είναι μέρα θλίψης, γυναίκες και παιδιά ξενυχτάνε στην εκκλησία στολίζοντας τον επιτάφιο.

Η Μ. Παρασκευή είναι η πιο ιερή μέρα της Μ. Εβδομάδας.Το πρωί γίνεται η αναπαράσταση της ταφής του Χριστού και το βράδυ η περιφορά του επιταφίου με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Στην πόλη μας οι πομπές των δυο επιτάφιων συναντιούνται στο λιμάνι .Συχνά ακούω τη μάνα μου να λέει ποιός επιτάφιος ήταν πιο ωραίος και ποιός ήταν καλύτερος ή χειρότερος από πέρσι.

Το Μ. Σάββατο οι γυναίκες κάνουν από νωρίς τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και βοηθιούνται από τους άντρες τους σε όσες οικογένειες σουβλίζουν αρνί την επόμενη μέρα προετοιμάζοντας τη σούβλα με το αρνί.
Το βράδυ όλες οι οικογένειες γύρω στις 11:30 πηγαίνουν στην εκκλησία φορώντας τα γιορτινά τους και κρατώντας λευκές λαμπάδες οι μεγάλοι και πολύχρωμες με διάφορα σχέδια τα παιδιά..
Λίγο πριν τις 12,00΄ ο ιερέας ψάλλοντας το «δεύτε λάβετε φως» μοιράζει το Άγιο φως στους πιστούς και στις 12 ακριβώς φωνάζει το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».
Τότε γίνεται πανζουρλισμός από βεγγαλικά και κροτίδες δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς. Αυτό όμως δεν κρατάει πολύ ώρα και σύντομα βρισκόμαστε όλοι στα σπίτια μας γύρω από το τραπέζι που στο κέντρο του έχει το σκεύος με την αχνιστή μαγειρίτσα και το καλαθάκι με τα κόκκινα αυγά.

Την επόμενη μέρα Κυριακή του Πάσχα, πολλές οικογένειες μαζί στην εξοχή ή στις αυλές των σπιτιών σουβλίζουν το αρνί και μετά ακολουθεί γλέντι μέχρι αργά .

Οι επόμενες μέρες της εβδομάδας όλες είναι γιορτινές.

Ξέχασα όμως να γράψω ότι για δυο εβδομάδες τα σχολεία είναι κλειστά και ότι τα παιδιά ξεχνάμε το άγχος για το διάβασμα….

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ANONYMOUS THE BEST»

Σχολιάστε

Top