Βασιλόπιτα με Τσουράκι

αρχείο λήψης (2)

αρχείο λήψης (2)

Υλικά

  • 1  φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ γάλα εβαπορέ + ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 100 γραμμάρια βούτυρο εκτός ψυγείου , μαλακό
  • 3 αυγά  εκτός ψυγείου για ένα βράδυ
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι ( π.χ. Robin Hood) κοσκινισμένο 2 φορές
  • 60 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
  •  Μερικές κουταλιές σούπας ηλιέλαιο, για να βρέχουμε τα χέρια όταν ζυμώνουμε και πλάθουμε
  • Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι
  • Λίγο μαχλέπι- κακουλέ και βανίλια για άρωμα

 

 

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ  διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και το γάλα. Ρίχνουμε και 5 κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε 20 λεπτά. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα . Ρίχνουμε μέσα και τα αυγά ένα ένα , χτυπώντας και κατόπιν τα αρωματικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με το αλεύρι, το χυμό και τα υπόλοιπα υλικά  και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη. Την αφήνουμε 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί σκεπασμένη κάπου ζέστα. Την πλάθουμε  πάλι με λαδωμένα χέρια για 2 λεπτά, σαν να τη διπλώνουμε, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και βάζουμε μέσα ένα κέρμα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον  πάτο με μια λωρίδα λαδόκολλα στα πλαϊνά. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη  για 2 ώρες ακόμα. Μεταφέρουμε τη φόρμα και ψήνουμε προσεκτικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 100  βαθμούς ή για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Από την μαθήτρια Σκόνδρα  Βάσω

συνταγή της Δήμητρας Καραγκούνη.

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top