Η γιορτή των τριών Ιεραρχών στο 5ο ΓΕ.Λ.

photo1Οι τρεις Ιεράρχες, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, με τη ζωή και το έργο τους, έδειξαν την αξία της Παιδείας, της μόρφωσης και της συνολικής καλλιέργειας του ανθρώπου σε κάθε εποχή και παντού. Για αυτό άλλωστε το έργο τους θεωρείται διαχρονικό και οικουμενικό.

Στις 30 Ιανουαρίου στο Σχολείο μας, όπως και σε όλα τα σχολεία της χώρας μας,  πραγματοποιήθηκε γιορτή για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά  των τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Φέτος ο εορτασμός  των τριών Ιεραρχών ενσωματώθηκε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου. Αρχικά, όλοι οι μαθητές προσήλθαμε κανονικά στο Σχολείο και πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα για τις  τέσσερις πρώτες ώρες. Από την πέμπτη ώρα και μέχρι την έβδομη, ανά ώρα και ανά τάξη, συγκεντρωθήκαμε, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, όπου και παρακολουθήσαμε  το σχετικό  αφιέρωμα  στους μεγάλους αυτούς Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Ο πατήρ Νικόλαος Χουδετσανάκης, Θεολόγος στο Σχολείο μας, έψαλε το Απολυτίκιο, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια μας μίλησε για τα  σπουδαία  μηνύματα και διδάγματα που, και οι τρεις Ιεράρχες αλλά και ο καθένας τους ξεχωριστά,  μας κληροδότησαν, τα οποία φέρουν το προσωπικό τους ύφος και την αφοσίωση τους στην ομορφιά του αρχαίου λόγου και γίνονται κατανοητά χάρη στη φυσικότητα της γλώσσας τους.

Έπειτα ο κ. Λαπιδάκης Μιχάλης, ο οποίος διδάσκει μαθηματικά, μας παρουσίασε ένα PowerPoint που ο ίδιος είχε ετοιμάσει με θέμα ΄΄ Η επιστήμη και η θρησκεία΄΄. Σε αυτό αναφέρθηκε στη σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία καθώς και στο πώς αυτές  αλληλοεπιδρούν ανά τους αιώνες, αμφισβητώντας τη σχέση αντιπαλότητας, που συχνά τους αποδίδεται.  Για να το τεκμηριώσει αυτό, ο κ. Λαπιδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσωπα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα,  που υπηρετούσαν/ούν τόσο την Εκκλησία όσο και την Επιστήμη, όπως και οι τρεις Ιεράρχες άλλωστε.

Εξάλλου και η ρήση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την οποία επέλεξε ο κ. Λαπιδάκης να ξεκινήσει την παρουσίασή του: ΄΄Η επιστήμη χωρίς την θρησκεία είναι κουτσή. Η θρησκεία χωρίς την επιστήμη είναι τυφλή΄΄, υπηρετούσε αυτήν την τεκμηρίωση.

Στο τέλος, όλα τα παιδιά, αφού πήραν τα παραδοσιακά αρτίδια, κατευθύνθηκαν πίσω στις τάξεις τους, για την ολοκλήρωση του προγράμματός τους.

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών είναι η γιορτή της παιδείας, της γνώσης, της μόρφωσης, της ολόπλευρης καλλιέργειας του ανθρώπου, για τα οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και πρέπει να διαδραματίζει το σχολείο.

Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες!

 

Μηλιαρά Μαρία

Οι φωτογραφίες από τη γιορτή είναι της Βούρου Τζίνας

 

photo4photo3photo2