Κυρίες και κύριοι, ζωντανή σύνδεση από το νησί των Φαιάκων… Πολεμική ανταπόκριση κερκυραϊκού εμφυλίου

ΚερκΜαθητές/τριες της Α΄τάξης (τμήματα Α4 & Α5) αναλαμβάνουν ρόλο πολεμικού/ής  ανταποκριτή/ίτριας, προκειμένου να παρουσιάσουν τα τραγικά γεγονότα του κερκυραϊκού εμφυλίου μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών αλλά και των ΄΄προστατών΄΄ τους αντίστοιχα, όπως τα αφηγείται ο Θουκυδίδης στο κεφάλαιο 81, Βιβλίο Γ΄. Η βιωματική/προσωπική εξιστόρηση των γεγονότων συντελεί στην ουσιαστικότερη πρόσληψή τους, στην κατανόηση των βαθύτερων αιτίων ενός πολέμου, στις συνέπειες που αυτός επιφέρει σε όλα τα επίπεδα και, εν τέλει, στην καταδίκη του και στην υιοθέτηση μιας  στάσης αντιπολεμικής, φιλειρηνικής.

                   Κερκυραϊκός Εμφύλιος.

   Πηγή εικόνας: maccunion.wordpress.com

Επελέγησαν ενδεικτικά δύο πολεμικές ανταποκρίσεις, μία από κάθε τμήμα.

                                                                                                            Η καθηγήτρια

                                                                                                            Γυπαράκη Χριστίνα

 

 ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Ι

Καλησπέρα κυρίες και κύριοι,

Το ρεπορτάζ  μεταδίδεται ζωντανά σήμερα, την πρώτη μέρα Γαμηλιώνος μεσούντος του 426π.Χ. από τον Περικλέα Σωφρονίσκου τον Χολαργέα και τον Διονύσιον Αριστοτέλους τον Μεγαρέα.

Πραγματικά τραγικές είναι οι σκηνές που βλέπουμε από την Αγορά και τον λόφο Αβράμη της Κέρκυρας, αντίστοιχα. Στην πόλη επικρατεί απόλυτο χάος, πανικός.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αναίτιες δολοφονίες έχουν γίνει καθημερινή  πρακτική  για τους κατοίκους του νησιού.

Να ξεκινήσω όμως, από μια είδηση της τελευταίας στιγμής: μεγάλη αθηναϊκή ναυτική δύναμη- 60 πολεμικών πλοίων- με αρχηγό   τον Ευρυμέδοντα,   έχει καταφτάσει στην Κέρκυρα για να ενισχύει τον αγώνα της δημοκρατικής παράταξης κατά των ολιγαρχικών. Έτσι εξηγείται, αφενός το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν πάρει πραγματικά το πάνω χέρι, κατασφαγιάζονταςκτους πολιτικούς τους αντιπάλους και, αφετέρου,  η άρον άρον αποχώρηση από το νησί των 52 πελοποννησιακών πλοίων που είχαν σταλεί σε βοήθεια των ολιγαρχικών Κερκυραίων, με πολύ ταπεινωτικό μάλιστα τρόπο, από τη στεριά, πάνω από τον ισθμό της Λευκάδας – όσο απίθανο και αν σας ακούγεται αυτό!- εγκαταλείποντας στη μοίρα τους τους συμμάχους τους.   Ο ρόλος των ΄΄προστατών΄΄ αποτελεί πάντα ένα πεδίο προβληματισμού…

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι ολιγαρχικοί έχουν υποστεί μεγάλη πανωλεθρία. Σήμερα μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, έγινε και  μεταφορά των 500 Μεσσηνίων στη πόλη, πληρώματα των πλοίων του Νικόστρατου, με εντολή των δημοκρατικών. Προφανώς χρειάζονται ενισχύσεις. Τα πλοία κατευθύνονται προς το Υλλαϊκό λιμάνι  και, με  διαταγή των Δημοκρατικών,  σκοτώνονται όσοι  πιάνονται, ενώ αντίστοιχη μοίρα περίμενε και τα ολιγαρχικά πληρώματα των κερκυραϊκών πλοίων.

Αυτόπτες μάρτυρες με πληροφορούν τώρα  ότι οι δημοκρατικοί δεν σκοτώνουν μόνο ολιγαρχικούς αλλά και ομοϊδεάτες τους καθώς, στον πανικό που επικρατεί, βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν χρέη ή/και εχθρούς. Αυτήν τη στιγμή, από τον λόφο που βρίσκομαι, βλέπω μια κατεστραμμένη πόλη, καμμένα σπίτια, δρόμους πλημμυρισμένους από αίμα, κραυγές πόνου των απελπισμένων κατοίκων της… Πραγματικά επιβεβαιώνεται η φράση ότι ο πόλεμος αποκτηνώνει τον άνθρωπο, τον μετατρέπει  σε ένα άλογο ον και τον οδηγεί σε πράξεις που δεν θα μπορούσε κανείς  να φανταστεί σε καιρό ειρήνης.

Στον Διονύσιον, τώρα ο λόγος. Διονύσιε…

Ναι… Περίκλεις, κυρίες και κύριοι,

από μακριά διακρίνω τα χτισμένο Ηραίο μέσα στο οποίο αργοπεθαίνουν οι ολιγαρχικοί ικέτες. Οι συγκεκριμένοι ολιγαρχικοί, να θυμίσουμε, Περίκλεις,  είχαν καταφύγει στην ικεσία με την επικράτηση των δημοκρατικών και τον ερχομό του Νικόστρατου.  Μάλιστα μερικοί από αυτούς πείστηκαν να δικαστούν με αποτέλεσμα φυσικά να εκτελεστούν. Όλοι μιλούν για δίκη – παρωδία!  Επιπλέον αρκετοί ικέτες επέλεξαν τον αλληλοσκοτωμό ή και την αυτοκτονία, ως τρόπους διεξόδου από την αναπόδραστη μοίρα τους ενώ άλλοι σύρθηκαν έξω από τον ναό, από δημοκρατικούς, τους οποίους πλέον δεν συγκρατεί  ούτε ο φόβος της ιεροσυλίας. Και δεν είναι μόνο η κατάλυση των θρησκευτικών δεσμών αλλά και αυτών της συγγένειας… έντρομοι πολίτες μάς μετέφεραν την ανατριχιαστική είδηση της σφαγής γιου από πατέρα (!) Δεν υπάρχουν λόγια, κυρίες και κύριοι, να αποτυπώσουν αυτές τις καταστάσεις…

Ωστόσο, το χειρότερο της κατάστασης είναι η σιγή ιχθύος που παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα από τους Αθηναίους στρατηγούς και κυρίως από τον Ευρυμέδοντα, που στερείται προφανώς της διαλλακτικότητας και της μετριοπάθειας του Νικόστρατου, ενώ δεν απουσιάζουν οι υποψίες της κοινής γνώμης, εδώ στο νησί, για υποκίνηση των ταραχών από τους ίδιους τους συμμάχους.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε και μια προσωπική εκτίμηση: αν δεν υπάρξει κάποια κατευναστική παρέμβαση από τις σύμμαχες δυνάμεις, η απελπιστική και συνάμα φρικαλέα κατάσταση θα παραμείνει απαράλλακτη μέχρι να μην μείνει ούτε μία ψυχή ζωντανή και ούτε ένα σπίτι απροσπέλαστο από τη λαίλαπα του κερκυραϊκού εμφυλίου.

Αυτά προς το παρόν κυρίες και κύριοι. Για ό,τι νεότερο, θα σας κρατάμε ενήμερους/ες.

Για το κανάλι ΄΄Αθηναϊκόν΄΄,  Περικλής Σωφρονίσκου Χολαργεύς και Διονύσιος Αριστοτέλους  Μεγαρεύς

Ανδρεαδάκης Δημήτρης & Βούλκος Άγγελος A4

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΙΙ

Είμαι ο Θρασύβουλος Λυκούργου ο Μεγαρεύς και μαζί με τον συνάδελφό μου, τον Διόδωρον Ξενοφώντος Αθηναίον, εκπροσωπούμε τον τηλεοπτικό σταθμό “Ναυς”. Βρισκόμαστε σε ζωντανή σύνδεση από τον Λόφο Αβράμη και την Αγορά της πόλης της Κέρκυρας αντίστοιχα,  ώστε να καλύψουμε σφαιρικότερα τα γεγονότα του εμφυλίου που πλήττει το νησί των Φαιάκων.

Σήμερα είναι η 2η ημέρα Μουνιχιώνος φθίνοντος του 426 π.Χ. και με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα, το φοβερό αιματοκύλισμα δημοκρατικών – ολιγαρχικών στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε η κρυφή αναχώρηση των 52 πελοποννησιακών πλοίων που είχαν έρθει να ενισχύσουν τις δυνάμεις των ολιγαρχικών. Εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους στη μοίρα τους, υπό τον φόβο της έλευσης των 60 αθηναϊκών πολεμικών πλοίων, με αρχηγό τον Ευρυμέδοντα, και μάλιστα με τρόπο ντροπιαστικό, μεταφέροντας τα πλοία πάνω από τον ισθμό της Λευκάδας, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Όμως κυρίες και κύριοι….αυτήν τη στιγμή το συνεργείο μας και εγώ, δεχόμαστε επίθεση από μια ομάδα δημοκρατικών. οπότε σας παρακαλούμε να περιμένετε μέχρι να βρεθούμε σε ένα πιο  ασφαλές μέρος…

Επιστρέψαμε κυρίες και κύριοι, και η κατάσταση εδώ πέρα είναι τραγική: οι δημοκρατικοί σκοτώνουν τους ολιγαρχικούς με κάθε φρικτό τρόπο. Οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες ενώ αδιευκρίνιστος είναι και ο αριθμός των τραυματιών.  Επίσης έχουν συμβεί εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.

Θα περάσουμε τώρα στον Διόδωρον Ξενοφώντος Αθηναίον, ο οποίος  προσπαθεί να συνομιλήσει με κατοίκους που ζουν τα γεγονότα και θρηνούν  συγγενικά τους πρόσωπα.

Διόδωρε, ο λόγος σε σένα..

Ναι, Θρασύβουλε, κυρίες και κύριοι,

εδώ είμαστε με έναν κάτοικο του νησιού…

- Γεια σας είμαι πολεμικός ανταποκριτής του αθηναϊκού τηλεοπτικού καναλιού “Ναυς Τv” και θα ήθελα, αν είναι δυνατό για εσάς, στην κατάσταση που βρίσκεστε, να μας πείτε δύο λόγια, περιγράφοντας την καταστροφή αλλά και το χάος που υπάρχει στο νησί

- Η κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολη, τραγική και αβάσταχτη  για μένα αλλά και για όλη την υπόλοιπη γειτονιά, για όλους μας… Πολλά τα θύματα εξαιτίας μιας διαμάχης η οποία δημιουργήθηκε από τη φιλαρχία, τη φιλοδοξία και την πλεονεξία των κομματικών παρατάξεων, οι οποίες αιματοκύλισαν το νησί μας, θέλοντας να έχουν το “μονοπώλιο” της εξουσίας. Όλα αυτά, οι σκοτωμοί και τα κατεστραμμένα κτίσματα προκλήθηκαν από ένα παιχνίδι εξουσίας που σιγά σιγά καταστρέφει το νησί ολοσχερώς

Πλησιάζω και μια μάνα που θρηνεί τον χαμό του παιδιού της, που δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες αλλά και του άντρα της που αυτοκτόνησε κρεμώντας εαυτόν σε ένα δέντρο.

- Τα θερμά μας συλλυπητήρια. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατο του γιου σας και του άντρα σας, αν φυσικά μπορείτε να το αντέξετε ψυχικά.

-Τι να σας πω… Ήταν τρομερό και συντάραξε και όσους το έμαθαν στην περιοχή. Ο γιος μου κυνηγήθηκε και τελικά δολοφονήθηκε από έναν γείτονά μας και δύο ακόλουθους του γιατί τάχα συμμετείχε σε κίνημα κατά της δημοκρατίας. Όμως ο λόγος ήταν άλλος: το αισχρό έγκλημα διαπράχθηκε εξαιτίας ενός χρέους που όφειλε ο άντρας στον γιο μου και θεώρησε ότι, μέσα σε αυτήν την χαώδη κατάσταση, ήταν η ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτό ατιμώρητος..Βρήκαμε το παιδί μας το πρωί να κείτεται στο έδαφος, σε μια λίμνη αίματος, με τραύματα παντού, στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο…  Ο άντρας μου, μην μπορώντας να αντέξει τον άδικο θάνατο του παιδιού μας αλλά και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας, πήρε ένα σχοινί και κρεμάστηκε, προτιμώντας τον θάνατο από τη ζωή σε τόσο σκοτεινές συνθήκες.

Θρασύβουλε, κυρίες και κύριοι, είναι από τις στιγμές που τα λόγια δεν επαρκούν για να τις περιγράψουν…από αυτήν τη συγκλονιστική συνέντευξη μπορούμε  να καταλάβουμε πόσο κτηνώδης και καταστροφικός είναι ο εμφύλιος πόλεμο στην Κέρκυρα και, βεβαίως δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς αυτός ο εμφύλιος είναι εξαιρετικά πιθανόν να προκαλέσει ανάφλεξη και εμπλοκή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, η οποία, δυνητικά θα οδηγήσει τις δύο συμμαχίες – αθηναϊκή και πελοποννησιακή- σε γενικευμένο πόλεμο, άρα περισσότερη αιματοχυσία και ολική καταστροφή .

Αυτά προς το παρόν από το μέτωπο του εμφυλίου της Κέρκυρας. Για ό,τι νεότερο θα συνδεόμαστε απευθείας μαζί σας.

Από τον Θρασύβουλον Λυκούργου τον Μεγαρέα και τον Διόδωρον Ξενοφώντος τον  Αθηναίον, καλό σας βράδυ!

Καρούζος Λευτέρης & Κωνσταντάρας Γιώργος A5