Ερευνώντας τις μουσικές προτιμήσεις των συμμαθητριών/ών μας

Με αφορμή μια συζήτηση στην τάξη για τη μουσική που ακούν οι έφηβοι/ες στις μέρες μας, αποφάσισα να διεξάγω μια έρευνα, έτσι ώστε  συγκεντρώνοντας και μελετώντας τα δεδομένα (απαντήσεις) προσπάθησα να εξάγω κάποια συμπεράσματα για τις μουσικές προτιμήσεις των  συμμαθητών και των συμμαθητριών μου. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 110 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου.

 

graph1Στην ερώτηση για το τι είδους μουσική ακούν, το 68,2% των μαθητών/τριών απάντησε ότι  ακούει       ποπ, το 53,6%  ραπ  ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 26,4 και 23,6 ακούει κλασική και ροκ αντίστοιχα. Μόλις το  9,1% απάντησε ότι ακούει τζαζ.

 

 

 

 

graph2      Στην ερώτηση « πόσο συχνά ακούς μουσική» δόθηκαν οι  εξής  απαντήσεις : το 88,2%   ακούει καθημερινά μουσική και το 10% ακούει συχνά, ενώ ελάχιστοι/ες ακούνε σπάνια ή ποτέ.

 

Στην ερώτηση «πόσο σημαντική είναι η μουσική για σένα» το 62,7% δήλωσε ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική για αυτούς/ές, ενώ ποσοστό 19,1% και το 17,3% ότι είναι σημαντική ή αρκετά σημαντική αντίστοιχα για αυτούς/ές.graph3

 

 

 

 

 

 

graph4

 

Στην ερώτηση «τι χρησιμοποιείς για να ακούς μουσική» η εφαρμογή Spotify χρησιμοποιείται από το 60,9% των μαθητών/τριών για να ακούνε μουσική ενώ το YouTube χρησιμοποιείται από το 32,7%. Το υπόλοιπο προτιμά Apple Music, Ραδιόφωνο κ.α.

Στην ερώτηση για το κατά πόσο ο κοινωνικός περίγυρος επηρεάζει τη μουσική που ακούνε, το 30% απάντησε μέτρια, το 26,4% λίγο, το 23,6% καθόλου, ενώ το 8,2% πολύ.graph5

 

 

 

 

graph6Το 82,7% των μαθητών/τριών δήλωσε ότι δεν παίζει κανένα όργανο.

 

Η πλειοψηφία αυτών που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο απάντησε ότι παίζει κιθάρα, σε ποσοστό 23,3% , ενώ το 16,7 παίζει πιάνο και κάποιο άλλο όργανο παίζει επίσης ένα ποσοστό 16,7.

graph7

 

 

Συμπερασματικά, οι περισσότεροι/ες μαθητές/τριες του Σχολείου μας  ακούνε,  σε καθημερινή βάση, μουσική, κυρίως ποπ και ραπ, μέσω του Spotify ή του YouTube, καθώς είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Ακόμη, παρατηρείται ότι ο κύκλος τους δεν επηρεάζει αρκετά τη μουσική που ακούνε και ότι οι περισσότεροι/ες μαθητές/τριες σήμερα δεν παίζουν κάποιο όργανο. Τέλος, με βάση κάποιες γραπτές απαντήσεις, οι πιο αγαπητοί/ές τραγουδιστές/στριες είναι τόσο Έλληνες όσο και ξένοι. Στους πιο αγαπητούς/ές ανήκουν ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Τραννός, ο Light, ο Τhe Weeknd, η Lana del Rey και ο Eminem.

Αγγελιδάκη Μαρίζα

Σκίτσο: Κοκοσάλη Μαριτίνα