Μια ξεχωριστή ΄΄μουσική’’ επίσκεψη στο Σχολείο μας

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου στο 5ο ΓΕΛ

Την Τετάρτη,  25 Ιανουαρίου 2024, φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων  του Σχολείου μας η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να γνωρίσουν  οι μαθητές/τριες μας τα μουσικά όργανα της Ορχήστρας, τα είδη τους, τους ήχους που αυτά παράγουν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μουσικό πρόγραμμα με αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά παιδικά τραγούδια.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η μαέστρος κ. Σκανδαλάκη Δέσποινα αναφέρθηκε γενικά στη Δημοτική Φιλαρμονική και στο έργο της. Σε αυτήν συμμετέχουν πολλοί/ες μουσικοί, οι οποίοι/ες εκτελούν άρτια ποικίλα καλλιτεχνικά προγράμματα με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου. Η Δημοτική Φιλαρμονική συμμετέχει σε εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας αλλά και άλλων πόλεων της χώρας μας.

Επίσης, μας έκανε γνωστό ότι λειτουργεί και Σχολή Φιλαρμονικής, όπου νέοι και νέες μουσικοί εκπαιδεύονται δωρεάν στα πνευστά και κρουστά όργανα ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για επαγγελματική κατάρτιση αλλά και στελέχωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής με καλά εκπαιδευμένους/ες μουσικούς.

Ακολούθως, η κ. Σκανδαλάκη παρουσίασε ξεχωριστά το κάθε μουσικό όργανο, αναφέροντας κάποιες πληροφορίες για το καθένα από αυτά, τον τρόπο παιξίματός τους ενώ παράλληλα ακούγαμε ένα μικρό απόσπασμα από το κάθε όργανο.

Αρχικά παρουσίασε τα ξύλινα πνευστά και έπειτα τα χάλκινα.

Στα ξύλινα πνευστά ανήκουν το φλάουτο, το κλαρινέτο, το σαξόφωνο  και το όμποε.

Ο ήχος του φλάουτου προκύπτει από την πρόσκρουση ρεύματος αέρα σε μία λεπτή ακμή. Με την πρόσκρουση δημιουργούνται στρόβιλοι, οι οποίοι διεγείρουν ταλαντώσεις αέρα στον σωλήνα του οργάνου.

Ο οξύαυλος ή όμποε, παράγει τον ήχο από ένα επιστόμιο ξύλινο καλαμάκι  από διπλή γλωττίδα, εφαρμοσμένη σε έναν εβένινο σωλήνα που φαρδαίνει σε σχήμα καμπάνας και που επάνω του εφαρμόζεται ένα σύστημα μεταλλικών κλειδιών.

Ο ήχος του κλαρινέτου προέρχεται από την παλλόμενη γλωττίδα που βρίσκεται τοποθετημένη στο επιστόμιο στην κορυφή του οργάνου, και στο οποίο στερεώνεται μέσω του σφιγκτήρα.

Το σαξόφωνο, παρά τη μεταλλική δομή του, ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι. Έχει στόμιο με γλωττίδα, κωνικό σωλήνα και μηχανισμό κλειδιών.

Οι μουσικοί των ξύλινων πνευστών είναι:

Φλάουτο: Αλεξάκη Μ.

Όμποε: Βερτούδου Μ.

Κλαρινέτο:  Καραγιάννη Ε.

Σαξόφωνο:  Βετουλάκη Μ.

Στα χάλκινα πνευστά ανήκουν η τρομπέτα, το ευφώνιο, η τούμπα, το τρομπόνι και το γαλλικό κόρνο.

Σε όλα τα χάλκινα πνευστά η παραγωγή του ήχου είναι παρόμοια. Όπως και στα ξύλινα, έτσι και στα χάλκινα δημιουργούμε παλμικές κινήσεις όμως αυτή τη φορά όχι με τη βοήθεια κάποιου επιστόμιου καλαμακίου, αλλά με τα χείλη μας.

Οι μουσικοί των χάλκινων πνευστών είναι:

Τρομπέτα: Τζίκας Γ.

Ευφώνιο: Σφακιανάκης Μ.

Τούμπα: Παπαδάκης Μ.

Τρομπόνι: Βερτούδος Α.

Κόρνο: Ρουμελιώτη Μ.

Να σημειώσουμε ότι η Βερτούδου Μ. (όμποε) και η Καραγιάννη Ε. (κλαρινέτο) είναι μαθήτριες του Σχολείου μας και τις συγχαίρουμε για τη συμμετοχή τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη τής Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου και την αρχιμουσικό κ. Δέσποινα Σκανδαλάκη για την άρτια παρουσίαση των οργάνων της ορχήστρας και το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι με τα υπέροχα τραγούδια και τις εξαιρετικές μελωδίες που μας προσέφεραν.

Βίντεο από την επίσκεψη της Φιλαρμονικής του Δήμου στο 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Κείμενο, φωτογραφίες & βίντεο Πιτροπάκη Σταματίνα