Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση ότι η δημοκρατία χρειάζεται σεβασμό και συνεχή περιφρούρηση. Δεν πρέπει επ΄ουδενί να θεωρείται δεδομένη καθώς εύκολα μπορεί να ανατραπεί από τον κάθε επίδοξο τυραννίσκο, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως σωτήρας του έθνους.
Η δολοφονία της ελευθερίας, 1968*
https://faretra.info/2018/11/10/g-ga%CE%90tis-epikairos-eikastikos-s-savva%CE%90dou/
Στο Σχολείο μας, ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών ανέλαβαν με προθυμία, αφοσίωση και περίσσιο σεβασμό στο γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να οργανώσουν και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή με πλούσιο εποπτικό υλικό και τραγούδια, ενώ επίκεντρό της ήταν η θεατρική παράσταση «Ψωμί ή ελευθερία;» του Δημήτρη Τσιριγώτη.
‘’Το έργο έχει ως πρωταγωνιστή τον Κωστή, έναν παλιό αγωνιστή του Πολυτεχνείου. Σήμερα είναι 60 χρονών και ο αγώνας που δίνει πλέον είναι αυτός της βιοπάλης και της επιβίωσης. Είναι άνεργος εδώ και κάποιους μήνες, όσους ψάχνει και για δουλειά. Έχει αφοσιωθεί στο να μεγαλώσει την κόρη του, το Λενιώ, όπως του αρέσει να τη φωνάζει. Είναι σε απόγνωση αφού δουλειές σήμερα δεν υπάρχουν. Νιώθει ότι πρέπει να προδώσει κάποια ιδανικά του προκειμένου να βρει μια δουλειά. Να πέσει χαμηλά. Να χάσει μέρος από την ελευθερία του. Άραγε μπορεί κάποιος να συνεχίζει να αγωνίζεται για τις αξίες του όταν θα ακούσει το παιδί του να λέει: «πατέρα πεινάω». Ο Κωστής ποτέ δεν πίστευε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του «ψωμί» και του «ελευθερία», δύο λέξεων που κάποτε το 73 στο Πολυτεχνείο έστεκαν η μια δίπλα στην άλλη χέρι-χέρι . Ψωμί , παιδεία, ελευθερία, μαζί όλα αυτά, φωνάζαν τότε. Σήμερα στο μυαλό του Κωστή οι λέξεις μοιάζουν αντίπαλες. Και όλος ο κόσμος μοιάζει απέναντι’’.
Οι μαθητές/τριες-ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν:
Αγγελιδάκη Μαρία: Ευφροσύνη Πλούτογλου, μητέρα Βλαδίμηρου
Λουράκης Κωνσταντίνος: Κωστής Κωσταντινίδης (νεαρός & σε ώριμη ηλικία)
Ομέρι Ερμάλ: Αναστάσιος Καλοχαιρέτας (Βουλευτής)
Πλαγιωτάκη Εμμανουέλα: Αφηγήτρια
Πρίφτι Σίλβια: Λενιώ Κωσταντινίδη (κόρη Κωστή)
Σφακιανάκη Άννα Μαρία: Αντιγόνη Καλοχαιρέτα, μητέρα Αναστάσιου
Τσομπανάκης Λεωνίδας: Αναστάσιος Καλοχαιρέτας σε νεαρή ηλίκία
Τροχαλάκης Δημήτρης: Ανακριτής
Φοινίτσης Χρυσοβαλάντης: Βλαδίμηρος Πλούτογλου (νεαρός & εφοπλιστής)
Φραγκάκη Εμμανουέλα: Γραμματέας (Τζινάκι) και αφηγήτρια
Τη γιορτή ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας οι εκπαιδευτικοί: Δασκαλογιαννάκη Ελένη, Παγωμένου Ελένη και Σαμωνάκη Ειρήνη
Ήταν μια καταπληκτική παράσταση, προϊόν ομαδικής δουλειάς και καλής συνεργασίας των μαθητών/τριών και των καθηγητριών τους. Η καλλιτεχνική ομάδα κατάφερε να αναδείξει τα ουσιώδη μηνύματα του έργου, να συγκινήσει και να προβληματίσει. Όλοι/ες παρακολουθήσαμε απνευστί την παράσταση, κουνώντας συχνά πυκνά το κεφάλι, αναγνωρίζοντας την αλήθειά του.
Επαγρύπνηση και πίστη στα υψηλά ιδανικά για να μη διολισθαίνουμε στις επικίνδυνες ατραπούς του αυταρχισμού, της ιδιοτέλειας και του αριβισμού.
Συγχαρητήρια πολλά στην καλλιτεχνική ομάδα !
Κείμενο: Η δημοσιογραφική ομάδα του 5ου ΓΕΛ
Φωτογραφίες: Τρευλάκη Κατερίνα
ΠΗΓΕΣ
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο https://blogs.sch.gr/3gymmega/2023/11/22/theatrikh-parastasi-psomi-i-eleytheria-ekdilosi-gia-to-polytechneio-2023/
Πρόσκληση των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας*