Η αξία του τολμάν και επιχειρείν

Συνέντευξη του Σαμωνάκη Μανώλη, τυροκόμου και ιδιοκτήτη της τυροκομικής επιχείρησης ΄΄Γεράκι΄΄

 

Ο Μανώλης Σαμωνάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από το περίφημο γερακιανό τυρί. Ζει στο χωριό Γεράκι του δήμου Μινώα, όπου και διατηρεί το τυροκομείο του. Η επιχείρηση αυτή δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις γενιές με την παραγωγή και τη διάθεση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Σήμερα στο τιμόνι της οικογενειακής αυτής επιχείρησης βρίσκεται ο ίδιος, η σύζυγός του και οι τρεις γιοί τους.

Στη σελίδα της επιχείρησης https://gerakityrokomika.gr/el/Tyrokomeio-Geraki-Irakleioy-Kriti-Paragogi-Epexergasia-Galaktos-Tyrokomikon-Proionton-SHETIKA-ME-EMAS διαβάζουμε:

΄΄Όλα αυτά τα χρόνια, το γερακιανό τυρί αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά και δημοφιλή τυριά στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης και αυτό γιατί ξεχωρίζει τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση. Το μυστικό κρατείται καλά φυλαγμένο δεκάδες χρόνια τώρα. Το ήξερε ο προπάππους, ο παππούς, ο πατέρας και τώρα ο γιος. Πέρασε από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα, «από στομάχι σε στομάχι» και ως φαίνεται έπαψε να είναι… μυστικό΄΄.

Τ.Κ.: Γειά σας κ. Σαμωνάκη. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παραγωγή τυριού;

Σ. Μ.: Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε από μικρή ηλικία, συνέχισα αυτό που έκανε ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Μου άρεσε η διαδικασία της παραγωγής του τυριού, οπότε ασχολήθηκα και το συνέχισα, το βελτίωσα, όσο μπορούσα.

photo2

Τ.Κ.: Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση;

Σ. Μ.: Όπως σου είπα και προηγουμένως η επιχείρηση ξεκίνησε από τον παππού μου, συνεχίστηκε από τον πατέρα μου και έπειτα τη συνέχισα και εγώ μαζί τους.

Τ.Κ.: Σας  αρέσει αυτό που κάνετε και, αν ναι, γιατί;

Σ. Μ.: Μου αρέσει η δουλειά που κάνω, γιατί, βλέποντας το αποτέλεσμα αυτών που φτιάχνεις, βλέπεις έναν ευχαριστημένο καταναλωτή και νιώθεις και εσύ ο ίδιος πολύ όμορφα.

Τ.Κ.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας τυρί από αυτά που παράγετε. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό;

Σ. Μ.: Το αγαπημένο μου τυρί είναι το παλαιωμένο, το τυρί τρύπας, που λέγανε παλιά, γιατί μου θυμίζει γεύσεις από τα παιδικά μου χρόνια και είναι ένα παραδοσιακό τυρί που φτιάχνονταν στην περιοχή μας. Το φτιάχνανε παλιά σε σπηλιές, σε τρύπες, τις οποίες ονόμαζαν τυροκέλια. Το τυρί ωρίμαζε εκεί αφού δεν υπήρχαν ψυγεία.

Τ.Κ.: Θέλω να μου πείτε τη διαδικασία παραγωγής για το μυζηθράκι σας, το οποίο  είναι  πεντανόστιμο!

Σ. Μ.: Η μυζήθρα φτιάχνεται από τυρόγαλο, από γάλα δηλαδή μετά την αφαίρεση του γάλακτος από το τυρί. Αυτό λέγεται τυρόγαλο, το οποίο το προθερμαίνεις, του προσθέτεις και ένα μέρος γάλακτος και βγαίνει το μυζηθράκι. Για να είναι πιο νόστιμο πρέπει να προσέξεις πολύ το ψήσιμο της μυζήθρας και τα λιπαρά του γάλακτος που θα βάλεις για να πετύχεις καλή ποιότητα και γεύση.

Τ.Κ.: Σε έναν/μία νέο που θέλει να μείνει στον τόπο του/της και να ασχοληθεί με την τυροκομία, τι θα είχατε να του/της πείτε, να τον/τη συμβουλεύσετε;

Σ. Μ.: Είναι πολύ καλή και ευχάριστη δουλειά. Θα του/της πρότεινα, αν δεν έχει σκοπό να κάνει θυσίες, να μην ασχοληθεί καθόλου γιατί είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Θέλει πολλές ώρες απασχόλησης και πολλές θυσίες.

photo3

Τ.Κ.: Αν γυρνούσατε  τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι;

Σ. Μ.: Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, αυτό που θα άλλαζα θα ήταν να το ξεκινούσα πιο γρήγορα δηλαδή θα βελτίωνα τη δουλειά πιο γρήγορα, αλλά δυστυχώς αυτά γίνονται σιγά σιγά και με εμπειρίες και με γνώσεις για να μεγαλώσεις και να αναπτύξεις την κάθε επιχείρηση.

Τ.Κ.:  Ευχαριστώ πολύ!

Συνέντευξη & Φωτογραφίες: Τρευλάκη Κατερίνα