Πιροσκί!

Πιροζόκ.

 

Το πιροσκί είναι ένα υπέροχο ποντιακό σνακ που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!!!

 Οικογενειακό μυστικό αυτό το ποντιακό πιροσκί με δύο επιλογές γέμισης, μια συνταγή της περίφημη ζύμης των πιροσκί στο Εύξεινον, ασύλληπτης νοστιμιάς και υφής.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται!!!

 

ΥΛΙΚΆ

3 κούπες χλιαρό νερό

2 φακελάκια μαγιά

1 κουταλιά σ. ζάχαρη

2 κουταλιές σ. αλάτι

2 κουταλιές σ. ξύδι

10 κουταλιές σ. λάδι

                                                                                                 1 κιλό αλεύρι

 

Εκτέλεση

Μέσα σε μια μεγάλη λεκανίτσα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύδι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να διαλυθεί η μαγιά και ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και από πάνω το αλάτι. Ζυμώνουμε μέσα στη λεκανίτσα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε  λίγο αλεύρι πάνω στον πάγκο και βάζουμε το ζυμάρι πάνω σε αυτόν. Το ζυμώνουμε και αν κολλάει στα χέρια συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Δε θέλουμε να γίνει σφιχτή η ζύμη. Ρίχνουμε αλεύρι στη λεκανίτσα που είχαμε πασπαλισμένα, βάζουμε μέσα τη ζύμη και πασπαλίζουμε και αυτή με αλεύρι, σκεπάζουμε με το καπάκι της λεκανίτσας ή αντίστοιχα με μια μεμβράνη και με μια πετσέτα από πάνω και το τυλίγουμε όλο μαζί σε μία κουβέρτα σε ζεστό μέρος. Αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι. Μετά το ανοίγουμε και κόβουμε μικρά κομματάκια σαν μία χούφτα, ρίχνουμε πασπαλισμένα λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σαν πιτάκι στρόγγυλο. Βάζουμε μέσα τη γέμιση της αρεσκείας μας και κλίνουμε καλά το πιτάκι και το κάνουμε ένα σχήμα μακρόστενο. Έχουμε μια πετσέτα πασπαλισμένη με αλεύρι και τα βάζουμε εκεί με απόσταση το ένα με το άλλο. Σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα, βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τα πιροσκί από τα πρώτα που φτιάξαμε. Τα υπόλοιπα πάντα να είναι σκεπασμένα. Να προσέχετε γιατί ψήνονται γρήγορα και θέλουν γύρισμα σε λίγο χρόνο. Μετά τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και καλή όρεξη!!!    

 Πηγή: η Γιαγιά μου!