
Υλικά
1 φακελάκι μαγια ξερή
300 ml νερο χλιαρο
50 ml ελαιόλαδο η ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι σκληρο για ψωμί1 κ.σ. κοφτη αλάτι
1-2 πρεζα\ες γερές ζάχαρη
100 γρ. σουσάμι
ΒΗΜΑ 1
Διαλύουμε σε ένα μικρο μπολ τη μαγια , με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρο νερο
Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια
Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερο
Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λαδι στην ακρη
Σε ένα άλλο μπολ βαζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μεση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγια, το νερο και το υπόλοιπο λαδι
————————————————————————————————————————————————————————————–
Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα
Αλευρώνουμε η λαδώνουμε τα χερια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο
—————————————————————————————————————————————————————————————
Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χερια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αερα
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλη και εύπλαστη. Οσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, όσο πιο αφράτη θα γίνει
————————————————————————————————————————————————————————————–
Με τα χερια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κατω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ωρα και 30 λεπτά η μέχρι να διπλασιαστεί σε ογκο
—————————————————————————————————————————————————————————————
Αν βιαζόμαστε την βαζουμε σε ζεστο σημείο
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντας τη για λίγο
Πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας στο γνωστο σχήμα, μεσα σε λαδωμένο ταψί
Δημάδη με λαδωμένα τα χερια απλώνουμε την ζύμη στο ταψί δίνοντας της το επιθυμητο σχήμα
—————————————————————————————————————————————————————————————
Με ένα πινέλο αλείφουμε νερο σε ολη την επιφάνεια της
Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι
Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στην επιφάνεια
Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη
—————————————————————————————————————————————————————————————
Τις σκεπάζουμε με καθαρή πεσέτα και αφήνουμε για 30 εως 45 λεπτά να φουσκώσουν και παλι
—————————————————————————————————————————————————————————————
Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές μέχρι κατω η τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος η άλλο μυτερο σουβλί
Δυνατο τρύπημα να φτιάνει μέχρι κατω στο ταψί η βελόνα
Ετοιμάζουμε και τα 2 τεμάχια με τον ιδιο τρόπο
Ψήνουμε σε καλα προθερμασμενο φούρνο στους 200 c στον αερα
Ο χρόνος ψησίματος είναι γύρω στα 30 λεπτά
Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε με λίγο νερο για να γυαλίσουν
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχαρα η σε καθαρέ πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγάνες
—————————————————————————————————————————————————————————————
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
Χωρίς ζύμωμα βγάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ
Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα ζύμης
Λαδώστε ένα μπολ και βγάλτε μεσα τη ζύμη
Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λαδι
Κείστε αεροστεγώς το μπολ και αφήστε το για μια νυχτα στο ψυγείο
Την επόμενη μερα αφήστε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο πάγκο για 30 λεπτά
Ακολουθήστε τα παραπάνω στάδια εκτέλεσης για το πλάσιμο και το ψήσιμο όπως παραπάνω
—————————————————————————————————————————————————————————————
ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Αντικαθιστούμε το λαδι με 2 γεμάτες κ.σ. ταχινι
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -