25 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για την κρέμα λεμονιού
400 γρ. Arla cream cheese
100 γρ. άχνη ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη ζύμη
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 γρ. μαστίχα
7 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. αλάτι
2 αυγά, μεσαία
100 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
440 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
Για το σερβίρισμα
200 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Ρίχνουμε το προζύμι στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ με το προζύμι.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το αλεύρι.
Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στον κάδο.
Προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
Πασπαλίζουμε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται πάλι από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε δυο ζυμαράκια για να φτιάξουμε 2 τσουρέκια.
Κόβουμε στη μέση και τα δυο ζυμαράκια ώστε να έχουμε 4 πιο μικρά ζυμαράκια.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλας.
Ανοίγουμε τα δύο ζυμαράκια με τα χέρια μας σε 2 φυτίλια μήκους 60 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
Τοποθετούμε το ένα φυτίλι κάθετα στον πάγκο εργασίας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κέντρο της για να δημιουργηθεί μια εσοχή.
Παίρνουμε το δεύτερο φυτίλι και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πρώτο με τη μέση της να ακουμπάει στο σημείο της εσοχής, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταυρό.
Ξεκινάμε να “πλέκουμε” τα 2 φυτίλια, περνώντας το ένα σταυρωτά από την άλλη πλευρά, το δεύτερο από την άλλη πλευρά και αντίστοιχα, μέχρι να σχηματιστεί το τσουρέκι.
Ενώνουμε με το χέρι μας την άκρη από τα 2 φυτίλια και την περνάμε από κάτω. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής)
Απλώνουμε το τσουρέκι με τα χέρια μας ώστε να μακρύνει και το μεταφέρουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τα τσουρέκια αφήνοντας άνοιγμα στο πλάι για να παίρνουν αέρα.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να κρυώσουν τα τσουρέκια.
Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο, κόβουμε εγκάρσια τα τσουρέκια και απλώνουμε την κρέμα λεμονιού με ένα κουτάλι.
Κλείνουμε τα τσουρέκια, πασπαλίζουμε με λευκή λιωμένη κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε