ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Το 1922 έγινε η τραγική καταστροφή της Μικράς Ασίας και το 2022 στο σχολείο μας, 100 χρόνια μετά, έγινε έκθεση βιβλίων για τα 100 χρόνια μνήμης από  αυτό το ιστορικό γεγονός από τις Συμβούλους Σχολικής Ζωής. Τοποθετήσαμε διάφορα βιβλία που είχαν θέμα την καταστροφή αυτή, αλλά και βιβλία συγγραφέων που κατάγονταν από τη Μ. Ασία (Σεφέρης, Βενέζης, Κόντογλου, Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου κ.α.). Έτσι μπορούσε οποιοδήποτε παιδί να τα κοιτάξει και, αν το ενδιέφερε κάποιο βιβλίο, θα μπορούσε να το δανειστεί και να το διαβάσει! Βάλαμε, επίσης, κάποιες αφίσες ζωγραφισμένες από μαθητές.

εκθεση βιβλίων

 Δύο βιβλία που μου έκαναν εντύπωση ήταν: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΕΝΑΣ ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (1908-1923)» του  ιστορικού Αγτζίδη Βλάση και «ΣΜΥΡΝΗ 1922 – Η καταστροφή μια πόλης» της Marjorie Housepian Dobkin. Το θέμα των περισσότερων βιβλίων είναι κυρίως για την καταστροφή της Σμύρνης, που έγινε τον Αύγουστο του 1922. Ο κεμαλικός στρατός άρχισε μια μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε την πόλη και αποτελείωσε τον ελληνικό και αρμενικό πληθυσμό της Σμύρνης.

Στο βιβλίο «ΣΜΥΡΝΗ 1922» η συγγραφέας έχει βάλει κάποιες ανατριχιαστικά ακριβείς μαρτυρίες ατόμων που ήταν κοντά στη πυρκαγιά εκείνη τη περίοδο: «Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη; Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτίρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες…» (Falih Rifki Atay). Η καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού προκάλεσε ένα παγκόσμιο τραύμα και δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα.

Πιστεύω πως αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον στα παιδιά και να μάθουν για ιστορικά γεγονότα! Επίσης, με αυτόν τον τρόπο πολλά παιδιά θα θέλουν να διαβάσουν περισσότερα βιβλία. Σίγουρα θα ήθελα να δω περισσότερες εκδηλώσεις σαν αυτές στο σχολείο μας στο μέλλον!

Σπηλιοπούλου Βένια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης