ΡΗΤΟΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στις 9 Απριλίου 2022 έγιναν οι προκριματικοί αγώνες ρητορικής. Από το Γυμνάσιο Παραλίας συμμετείχαν 7 παιδιά. Στη Νοηματική Ανάγνωση αγωνίστηκαν οι: Βασίλης Κοσμόπουλος (Β3), Βασιλική Πολύζου (Β3) και Λασιθιωτάκη Μαρκέλλα (Α2), στον Προτρεπτικό Λόγο οι: Παναγιωτοπούλου Φαίδρα (Α3), Κοροβέσης Αθανάσιος (Γ3) και στον Αυθόρμητο Λόγο οι: Μαστραγγελόπουλος Βασίλης (Α2), Λυριστή Μαρία (Γ2). Στον τελικό πέρασαν 4 παιδιά: ο Κοσμόπουλος Βασίλης, η Λυριστή Μαρία, η Πολύζου Βασιλική και ο Κοροβέσης Αθανάσιος και κέρδισαν την 3η θέση η  Πολύζου Βασιλική στη Νοηματική Ανάγνωση κι ο Κοροβέσης Αθανάσιος στον Προτρεπτικό Λόγο.

Αρχικά, θα σας γράψω για τη δική μου εμπειρία. Αν με ρωτήσετε αν είχα άγχος, θα σας απαντήσω ότι είχα πολύ άγχος, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα κι δεν είχα ξαναζήσει αυτήν την εμπειρία. Με βοήθησαν, όμως, πάρα πολύ οι προπονήσεις και ο όμιλος ρητορικής, γιατί στον όμιλο ρητορικής κάναμε παρόμοια πράγματα και μετά ήταν πιο εύκολο να διαβάσω αργά, καθαρά, με χρώμα στην φωνή, γιατί είχα ήδη διαβάσει κι ακούσει από τις κυρίες Λεβέντη, Κωνσταντοπούλου, Σταματόπουλου, τι έπρεπε να κάνω, για να ακούγομαι σωστά. Ένιωσα πολύ χαρούμενη και περήφανη για τον εαυτό μου που βγήκα τρίτη,  παρόλο που ήταν η πρώτη μου φορά κι είχε πολύ ανταγωνισμό, κατάφερα να βγω τρίτη! Φυσικά, θα ξανάπαιρνα μέρος, γιατί το ευχαριστήθηκα, πέρασα ωραία κι μου άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία. Του χρόνου, αν δεν έχουμε τον covid και δεν κλείσουμε, εννοείται πως θα ξαναπάω.

Ρώτησα και τη Μαρία Λυριστή:

- Μαρία είχες αγωνία; – Είχα αγωνία, όταν είχα λάβει μέρος στη ρητορική την πρώτη φορά και… τη δεύτερη και την τρίτη φορά που πήγα, αλλά πάντα ήταν μια μοναδική εμπειρία.

- Σε βοήθησαν οι προπονήσεις και ο όμιλος ρητορικής; -Ναι, με βόηθησαν πολύ οι προπονήσεις. Και κάποια από τα θέματα που μου έβαζαν οι καθηγήτριες στο σχολείο έπεσαν στους αγώνες, οπότε σίγουρα με βοήθησαν. - Θα ξανάπαιρνες μέρος; – Αν μου ξαναδοθεί η ευκαιρία, εννοείται δε θα τη χάσω, γιατί πέρασα πολύ ωραία.

Ο Αθανάσιος Κοροβέσης απάντησε:

- Θανάση είχες αγωνία; -Δεν είχα αγωνία, διότι ήξερα πώς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια μαζί με την κ. Λεβέντη και την κ. Δεδούση και ήμουν βέβαιος πως αυτή η προσπάθεια θα φαινόταν και σε ένα βραβείο. -Ήταν η πρώτη φορά που λάμβανες μέρος; -Όχι, έχω λάβει μέρος 2 φορές ακόμα, στο δημοτικό. -Σε βοήθησαν οι προπονήσεις και ο όμιλος ρητορικής; -Ναι, μπορώ να πω πως με βοήθησαν οι προπονήσεις που μου έκαναν οι καθηγήτριες κ. Λεβέντη και κ. Δεδούση σε μεγάλο βαθμό, διότι με βοήθησαν να δημιουργήσω απόψεις για πολλά θέματα και να καλλιεργήσω σημαντικά χαρίσματα που απαιτούνται για έναν καλό προτρεπτικό λόγο, όπως η επαφή με το κοινό και το σωστό λεξιλόγιο. Ωστόσο, δε συμμετείχα στον όμιλο ρητορικής. -Θα ξανάπαιρνες μέρος;

-Ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι μέσω αυτής της εμπειρίας γνώρισα την τέχνη της ρητορικής καλύτερα και είχα την ευκαιρία να μάθω τις απόψεις παιδιών από όλη την Πελοπόννησο για τα θέματα που μας απασχολούν ως ανθρωπότητα, όπως ο πόλεμος και η δημοκρατία. -Πώς ένιωσες όταν βγήκες 3ος; -Ένιωσα ικανοποιημένος, διότι αυτή η βράβευση σημαίνει πως ανάμεσα στα δεκάδες γυμνάσια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλίμα, κατάφερα να δώσω όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά και στο σχολείο μας την 3η θέση σε όλη την Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια ρώτησα τον Κοσμόπουλο Βασίλη

- Βασίλη είχες αγωνία; – Δεν είχα καθόλου άγχος και αγωνία, γιατί θεωρούσα αυτό το γεγονός ως γιορτή. -Ήταν η πρώτη φορά που λάμβανες μέρος; -Αυτή η συμμετοχή μου ήταν η 1η σε ρητορικούς αγώνες και είναι μια ωραία εμπειρία για όλους.

-Σε βοήθησαν οι προπονήσεις και ο όμιλος ρητορικής;

-Βεβαίως και με βοήθησε όλη η προετοιμασία (προπονήσεις, όμιλος ρητορικής) καθώς κατάφερα να περάσω στους τελικούς. -Θα ξανάπαιρνες μέρος; -Θα ήθελα και του χρόνου να συμμετάσχω και πάλι σε όμιλο, αλλά και στους αγώνες ρητορικής, επειδή είναι μια δράση, η οποία βοηθά κάθε μαθητή να αναπτύσσει τον λόγο του, αλλά και να εκφράζεται μπροστά σε άλλα άτομα.

Τέλος, ρώτησα την Παναγιωτόπουλου Φαίδρα:

-Φαίδρα, είχες άγχος; -Ναι, είχα πάρα πολύ που δε βοήθησε σε κάτι, αλλά, επειδή ήταν η πρώτη μου φορά, είχα πάρα πολύ άγχος και αγωνία ταυτόχρονα. -Σε βοήθησαν οι προπονήσεις και ο όμιλος ρητορικής; -Εννοείται, ίσα ίσα από εκεί πήρα το θάρρος να λάβω μέρος, γιατί μου άρεσαν πάρα πολύ τα πράγματα, οι ασκήσεις που κάναμε στον όμιλο και φυσικά οι προπονήσεις με έκαναν ακόμη καλύτερη από πριν, παρόλο που δεν πέρασα στους τελικούς. -Θα ξανάπαιρνες μέρος; -Ναι, αν γίνουν του χρόνου, θα ξαναπάω, γιατί πέρασα υπέροχα! Παρόλο που το άγχος με κυρίευσε, πέρασα πολύ ωραία κι είναι μια εμπειρία που ο που ο καθένας θα πρέπει να ζήσει.

Πολύζου Βάλια

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης