ΕΡΕΥΝΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Τι απάντησαν οι μαθητές του σχολείου μας;

Σίγουρα όλοι σας έχετε ακούσει για τον σχολικό εκφοβισμό και η πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου μας ξέρει τι είναι και για το τι πρόκειται, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Παραλίας από τις Συμβούλους Σχολικής Ζωής, Κωνσταντοπούλου Καλλιρρόη, Σταματοπούλου Μαρία και Τασιούλη Δέσποινα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Σχολείο κατά της Βίας». Στην έρευνα συμμετείχαν 190 μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη.  Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, όπου θύτες και θύματα είναι παιδιά άσχετα από την ηλικία. Όπως έδειξε η έρευνά μας, αφορά και στα δυο φύλα, αλλά περισσότερο εμπλέκονται αγόρια.  Οι πλειονότητα των μαθητών θεωρεί ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

ε1

Πού γίνεται

Τα πιο συχνά σημεία όπου μπορεί να γίνει σχολικός εκφοβισμός και προτιμούν οι θύτες είναι οι εξωτερικοί χώροι όπως το προαύλιο ή εκτός σχολείου, όπου σε εκείνα τα μέρη δεν υπάρχει επίβλεψη κάποιου καθηγητή, απάντησαν οι μαθητές του σχολείου μας.

Συνέπειες

Η πλειονότητα των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η  ψυχολογία του παιδιού-θύματος επηρεάζεται καταλυτικά και καταρρακώνεται ψυχικά και συναισθηματικά. Οι περισσότεροι μαθητές απάντησαν πως συνήθως τα παιδιά – θύματα κλείνονται στον εαυτό τους και υπάρχουν σοβαρές συνέπειες και στη μάθηση τους.

Στάση μαθητών

Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που, εάν δέχονταν σχολικό εκφοβισμό, δε θα το έλεγαν σε κάποιον, αλλά, όπως μας δείχνει η πλειονότητα των απαντήσεων,  τα παιδιά θα το εμπιστεύονταν στους γονείς τους ή σε κάποιον καθηγητή. Όσον αφορά στα παιδιά που θα συμβεί να βρίσκονται κοντά ή να δουν να συμβαίνει σχολικός εκφοβισμός, τους λεγόμενους παρατηρητές, η πλειονότητα των μαθητών απάντησε πως θα απομακρυνθούν από το περιστατικό, ενώ μόνο το 27,9 % θα προσπαθήσουν να το σταματήσουν. Υπήρχαν όμως και μαθητές που απάντησαν ότι θα γελάσουν με αυτό!

ε2

Τι πρέπει να γίνει

Οι περισσότεροι μαθητές δήλωσαν ότι θεωρούν ως την καλύτερη πρακτική πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού να είναι πιο αυστηροί ο Διευθυντής και οι καθηγητές σε περιστατικά βίας και θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη ψυχολόγου στο σχολείο.

Το 75,8% των μαθητών δήλωσαν πως δεν έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού ή βίας από άλλα παιδιά του σχολείου μας και περίπου οι μισοί απάντησαν πως η συμπεριφορά των συμμαθητών τους στο σχολείο είναι συνήθως καλή. Η πλειονότητα των μαθητών είπε πως δεν έχει ασκήσει κάποιου είδος βίας ή εκφοβισμού σε κάποιον από τους συμμαθητές τους. Πάντως, πάνω από τους μισούς μαθητές απάντησαν πως αισθάνονται ασφάλεια στο σχολείο και θεωρούν ότι το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μας είναι μάλλον καλό.

Σάρκα Λάουρα

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης