ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

-Πότε ιδρύθηκε ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας;

-Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας είναι αναγνωρισμένο φιλοζωικό σωματείο από το 1996. Σύμφωνα με το καταστατικό του δραστηριοποιείται στον τομέα της περισυλλογής, διάσωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Καλαμάτας και των γύρω περιοχών. Στόχος του σωματείου μας είναι να βρεθεί ένα σπίτι και μια οικογένεια για κάθε αδέσποτο και να μάθουμε να συμβιώνουμε με όλα τα πλάσματα που υπάρχουν γύρω μας.

-Πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του;

-Η έδρα του ΦΟΚ βρίσκεται στην Καλαμάτα, Μακεδονίας και Νέδοντος, κοντά στο γήπεδο τένις. Ωστόσο, λόγω έλλειψης εθελοντών, δεν είναι εύκολο να είναι ο χώρος πάντοτε ανοιχτός, γι’ αυτό μπορεί όποιος επιθυμεί να επικοινωνεί είτε τηλεφωνικά με τον ΦΟΚ είτε διαδικτυακά μέσω των σελίδων του.

Το ενδιαίτημα όπου φιλοξενούνται τα ζώα μας βρίσκεται στον Δήμο Μεσσήνης και είναι επισκέψιμος κατόπιν ραντεβού με την Πρόεδρο του ΦΟΚ, κ. Πεζώνη Κατερίνα.

-Πόσα ζώα φιλοξενείτε στον χώρο σας;

Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται εκατοντάδες ζώα, κυρίως σκυλιά και γάτες.

-Εκτός από σκυλιά και γάτες, φιλοξενείτε κι άλλα ζώα;

-Ο ΦΟΚ σε πολλές περιπτώσεις έχει διασώσει, περιθάλψει και φιλοξενήσει κι άλλα παραγωγικά ζώα, όπως  κατσίκες, πρόβατα, γαϊδουράκια, κουνελάκια αλλά και πτηνά. Υπάρχει στενή συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

-Ποια είναι η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο;

-Υπάρχουν δύο τρόποι:

1.Εικονική υιοθεσία: δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που θέλουν να βοηθήσουν αδέσποτα ζωάκια, αλλά δεν έχουν χώρο ή χρόνο, για να τα υιοθετήσουν κανονικά. Το ποσό της εικονικής υιοθεσίας είναι 10€ το μήνα

2.Κανονική υιοθεσία αδέσποτου ζώου, η οποία γίνεται κατόπιν συνέντευξης με την πρόεδρο του ΦΟΚ κι εφόσον κριθεί το περιβάλλον της νέας οικογένειας κατάλληλο. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δοθούν κατόπιν επικοινωνίας με τον ΦΟΚ. Τα ζωάκια προς υιοθεσία αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΦΟΚ.

-Πώς καλύπτετε τα έξοδά σας;

-O ΦΟΚ είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό και βασίζει την λειτουργία του στις εισφορές των μελών του και στις εισφορές τρίτων. Συγκεκριμένα, οι τρόποι με τους οποίους καλύπτονται κάποια έξοδα είναι οι εξής:

-Εικονικές υιοθεσίες ζώων (10 ευρώ/μήνα)

-Εγγραφή μελών στον ΦΟΚ (30 ευρώ/έτος ή 15ευρώ/6μηνο), συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΦΟΚ (https://filozoikoskalamatas.com/gine-ethelontis/)

-Δωρεές πολιτών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω καταθέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό του ΦΟΚ.

-Διοργάνωση εκδηλώσεων/ μπαζάρ, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων

-Χορηγίες επιχειρήσεων ή πολιτών

-Συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ειδών, όπως κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια, άμμο για γάτες, βαλσαμόλαδο κλπ. Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, οπότε αυτό είναι κάτι που ζητάμε συνεχώς απ’ τον κόσμο.

-Κουμπαράς αλληλεγγύης +Βιώνω, που βρίσκεται διαθέσιμος σε διάφορα καταστήματα, κτηνιατρεία κλπ.

-Καλάθι αλληλεγγύης για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, το οποίο θα βρείτε σε κάποια σούπερ-μάρκετ.

-Φροντίζετε κι άλλα ζώα πέρα από αυτά που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις σας;

Κάθε εθελοντής, εγγεγραμμένος και μη, φροντίζει συνήθως με δική του πρωτοβουλία αρκετά αδέσποτα ζώα, τα οποία βρίσκονται στη γειτονιά του με το να τους παρέχει τροφή, νερό, καλαθάκια/σπιτάκια, κουβέρτες, για να κοιμούνται και να ζεσταίνονται. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις διοργανώνεται έρανος σε γειτονιές, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τις στειρώσεις, ώστε να μειωθεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αδέσποτων ζώων ή να τους παραχθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν υπάρχει ανάγκη. Ακόμα, οι εθελοντές συχνά αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους ζώα που βρίσκονται σε ανάρρωση ή έως ότου βρεθεί οικογένεια υιοθεσίας.

-Οι άνθρωποι της Καλαμάτας αγαπούν τα ζώα;

-Παρόλο που είναι δύσκολο να μιλήσω εκ μέρους όλων, προσωπικά έχω την τύχη  να γνωρίζω συνεχώς καινούριους ανθρώπους, οι οποίοι φροντίζουν έμπρακτα τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας  σε διάφορες γειτονιές ή εθελοντικά στον ΦΟΚ, υιοθετούν και προσπαθούν, όσο μπορούν, να ευαισθητοποιούν κι άλλους γύρω απ’ αυτά τα θέματα. Επίσης, οι δράσεις που συνήθως διοργανώνει ο ΦΟΚ υποστηρίζονται σημαντικά από τον κόσμο, ωστόσο, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε κι άλλους πολλούς «συμμάχους» σε όσα θέλουμε να κερδίσουμε προς όφελος των ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:

Επίσημη ιστοσελίδα Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας: https://filozoikoskalamatas.com/

Facebook: Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας: https://www.facebook.com/fokanimalwelfareofkalamata

Instagram: filozoikoskalamatas

Ή να καλέσετε στο τηλέφωνο της κυρίας Καρνούσκου Ιωάννας (Αντιπρόεδρος ΦΟΚ):      +30 6944777391

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης