«Ο Ψύλλος» στο σχολείο μας!

ljbsqmkerm53c7c3333abd6

 

Με την προβολή της ταινίας «Ο ψύλλος»  του Δημήτρη Σπύρου άνοιξε η  αυλαία του Πολιτιστικού Προγράμματος «ο Αρχέλαος Δικτυώνεται» στο σχολείο μας  στις 30  Νοεμβρίου. Η ταινία θεματικά έχει άμεση συνάφεια με το Πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε, καθώς οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτό – ως μικροί δημοσιογράφοι – με τα άρθρα τους υποστηρίζουν την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας!

Στην ταινία ένας δωδεκάχρονος μαθητής ο Ηλίας Συλαΐδης που ζει σε κάποιο ορεινό χωριό της Ολυμπίας συντάσσει και διανέμει μια χειρόγραφη εφημερίδα με τίτλο «Ο Ψύλλος». Η τακτική ταχυδρόμηση της εφημερίδας του σε διάφορα μέρη και τα γράμματα που λαμβάνει ως απάντηση, είναι ο μόνος τρόπος να ταξιδεύει, να ξεφεύγει νοερά από τα στενά όρια του χωριού του. Για τους γονείς του, ανθρώπους του μεροκάματου, είναι μια ασχολία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ενώ για τους συγχωριανούς του, μια γραφικότητα προς χλευασμό. Μέχρι που καταφθάνει από την Αθήνα μια δημοσιογράφος, για να πάρει συνέντευξη από τον νεαρό «εκδότη». Το απροσδόκητο ενδιαφέρον της πρωτεύουσας θα μεταστρέψει την πεποίθηση όλων για την αξία της φυλλάδας, όμως ο μαθητής θα παραμείνει πιστός στους στόχους και τις επιθυμίες του.

«Ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά» γράφει σε κάποιο φύλλο της εφημερίδας του ο Ηλίας. «Ο Ψύλλος» είναι επίσης μια απόπειρα για ονειροπόληση, αισιοδοξία κι ελπίδα – το τσίμπημα στην κοιμισμένη ευαισθησία μας. Είναι πάνω απ” όλα η ομορφιά των αθώων παιδικών ματιών.

 mafkvj

Τα βραβεία και οι διακρίσεις της ταινίας

«Ο Ψύλλος» έχει βραβευτεί ως η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους τη διετία 1989-1990, έλαβε το 1o βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στο 41o Φεστιβάλ Βερολίνου το 1991, το 1o βραβείο στο 8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο το 1991, το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριογράφων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέλφαστ το 1992, το 1o βραβείο στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας το 2000, το 1o βραβείο στο Φεστιβάλ «Dugrain a moudre» στη Χάβρη το 2001.

flea-2

Λίγα λόγια για τον δημιουργό…

Ο  Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Έχει τελειώσει τη Δραματική Σχολή και έχει σπουδάσει κινηματογράφο. Από το 1982 ασχολείται  με τον κινηματογράφο, ενώ στα χρόνια της «μαθητείας» εργάζεται ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής. Το1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ, η οποία λειτουργεί ως σήμερα παράγοντας ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Ο Σπύρου έκανε αρχικά την ταινία «Ο ψύλλος» και κατόπιν εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές. Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νεανικό Πλάνο, η οποία ασχολείται με διανομή και παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διαχειρίζεται το cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, διοργανώνει φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

 

Από τις μαθήτριες της Β΄Τάξης Αλεξοπούλου Ανθή και Αρζίδου Βασιλική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης