Η εξαφάνιση των κοχυλιών που έφτιαχναν την πορφύρα

111-300x198

 

Σύμφωνα με Ισραηλινούς βιολόγους χάθηκε για πάντα ένα για πολλούς ταπεινό όστρακο, που όμως συνέδεσε το όνομα του με το Βυζάντιο .  Πρόκειται για την πορφύρα, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι  Haustellum Brendaris, που υπήρχε άφθονη στις ακτές της Μεσογείου και ιδιαίτερα στον Λακωνικό κόλπο.

Λέγεται ότι οι Φοίνικες ήταν οι πρώτοι που επεξεργάστηκαν το όστρακο, με την επεξεργασία του να θεωρείται πολύ δύσκολη.  Οι αποχρώσεις που έδινε ήταν από βαθύ κόκκινο έως ιώδες.  Για τον χρωματισμό ενός ρούχου χρειαζόταν δώδεκα χιλιάδες όστρακα!  Ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο λόγω της δυσκολίας παρασκευής και της σπανιότητας των οστράκων, ενώ τα ρούχα από πορφύρα ήταν ένδειξη πλούτου εξουσίας και δύναμης.  Οι τεχνίτες που έβγαζαν το χρώμα αυτό ονομαζόταν κογχυλάριοι.

Η πορφύρα έχει σημαντική θέση και στην αγιογραφία, καθώς κοσμεί τον χιτώνα της Παναγίας, της Υπερμάχου Στρατηγού, που ήταν υπέρτατο βυζαντινό σύμβολο. Ο Κωνσταντίνος ο Β’ της δυναστείας των Μακεδόνων και η Άννα η Κομνηνή είχαν το προσωνύμιο  Πορφυρογέννητοι, γιατί γεννήθηκαν σε ένα δωμάτιο του παλατιού το οποίο ήταν διακοσμημένο από πορφυρένια υφάσματα.

Κατά τη Βιομηχανική επανάσταση εφευρέθηκαν χημικά χρώματα και έτσι η πορφύρα ξεχάστηκε. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες λόγω των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού το όστρακο δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές και εξαφανίστηκε. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα ότι μαζί με την πορφύρα θα εξαφανιστούν και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί αν δεν κάνουμε  κάτι γι’ αυτό.

πηγή: ΣΚΑΙ ECO NEWS

Από τον μαθητή της Α΄ Τάξης Κομπόγιαννο Δημήτριο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης