Ένας ναός σύμβολο στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που κοσμεί την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τον παλαιότερο μεταβυζαντινό ναό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατόπιν υπουργικής απόφασης έχει ανακηρυχθεί σε ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της Ελλάδας. Μοναδικότητα στον ναό προσδίδει το τέμπλο του, στο οποίο υπάρχουν εικόνες που χρονολογούνται από το 1819.

Ο ναός αποτελεί αξιόπιστη μαρτυρία της βαθιάς χριστιανικής πίστης των κατοίκων της περιοχής. Στην προσπάθεια μας να κάνουμε μια  αναδρομή στην ιστορία του ναού, φτάνουμε πίσω στις αρχές του 19 ου  αιώνα. Βάσει αξιόπιστης τοπικής παράδοσης, μαθαίνουμε ότι ο ενήλικος γιος του Γεωργίου(Τραγιανού) εξισλαμίστηκε και πήρε το όνομα Αλή· σε αυτόν  δόθηκε ένα μεγάλο κτήμα. Κατόπιν οράματος ο Αλή παραχωρεί στους κατοίκους της περιοχής ένα σημαντικό μέρος του κτήματος, με σκοπό την ανέγερση ναού προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου που του «παρουσιάστηκε».

αρχείο λήψης

Η ανέγερση του ναού ξεκινά το 1817 ή σύμφωνα με άλλη μαρτυρία το 1812 και ολοκληρώνεται το 1819 βάσει της επιγραφής στο τέμπλο του. Στη διαδικασία της οικοδόμησης του ναού συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη γενναία συνεισφορά του Αλή σε χρήματα καθώς και σε προσφορά επιπλέον έκτασης γης  γύρω από τον ναό. Άλλωστε η παράδοση μιλά για έναν άνθρωπο που προσευχόταν κρυφά τις νύχτες στον ναό του Αγίου Αθανασίου. Η γενναιοδωρία του Αλή δε σταματά εδώ, αφού πρόκειται για το άτομο που έδωσε χρήματα για την κατασκευή των δέκα εικόνων που φιλοτεχνήθηκαν με φύλλα χρυσού και αποτελούν μέρος του τέμπλου του ναού μέχρι και σήμερα.

Φτάνοντας  στο σήμερα, ο ναός αναπαλαιώθηκε το 2013, με αποτέλεσμα να έρθει στο φως η παλιά πέτρα που ήταν κρυμμένη κάτω από τα  πολλαπλά στρώματα σοβά.

Ο ναός αποτελούσε από τότε και συνεχίζει να αποτελεί και στις μέρες μας το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής του Δήμου μας, παρέχοντας  στήριξη και  βοήθεια σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Πρωτεργάτης και ακούραστος  μαχητής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο αποτελεί ο δικός μας Πατήρ Γεώργιος Μίλκας, που συντονίζει και ενισχύει το φιλανθρωπικό έργο του ναού και γενικότερα της ενορίας μας. Δράσεις που έχουν σκοπό την ανακούφιση των  φτωχών, των αστέγων  και γενικά των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι σε εξέλιξη σε καθημερινή βάση στα πλαίσια του χώρου του ναού του Αγίου Αθανασίου και όχι μόνο. Αξίζει να αναφερθεί το  «Σπίτι των Αγγέλων» που αποτελεί το καταφύγιο ανθρώπων που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς και το συσσίτιο απόρων.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο ναός του Αγίου Αθανασίου αποτελεί ένα σύμβολο  προσφοράς για τον άνθρωπο… Η ενορία δε σταματά ποτέ το αξιέπαινο φιλανθρωπικό και ευρύτερα κοινωνικό έργο της, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους όπως είναι η σημερινή. Οι άνθρωποι που κινούν τον μοχλό αυτού του φιλανθρωπικού έργου συνεχίζουν να στηρίζουν τους ανθρώπους και να καλλιεργούν το αίσθημα της προσφοράς,της ελπίδας, της αισιοδοξίας αλλά πάνω από όλα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο……

 

 

Αϊδίνη Χριστίνα – Γιδάρου Αικατερίνη, μαθήτριες της Β΄Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης