Διδακτική επίσκεψη της Β΄Γυμνασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου

Διδακτική επίσκεψη στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Ευόσμου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β3, Β4, Β5 και Β6 της Β’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας της Β’ Γυμνασίου.
Ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, αφού υποδέχτηκε τους μαθητές στον Ναό, τους μίλησε για την ιστορία του που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα (1818), αλλά και της περιοχής του Ευόσμου, η οποία ονομαζόταν επί Τουρκοκρατίας Χαρμάνκιοϊ (=χωριό με αλώνια) και μετονομάστηκε σε Νέο Κουκλουτζά (1926) μετά την εγκατάσταση προσφύγων από την ομώνυμη συνοικία της Σμύρνης. Τους μετέφερε μαρτυρίες για τον προσφυγικό ελληνισμό, γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής με έμφαση στην περιοχή της Σμύρνης, καθώς και για την αυταπάρνηση και τον μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη – Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία παιδικού σταθμού, συσσιτίου και του ξενώνα «Το σπίτι των Αγγέλων» στον χώρο του Ναού και με αυτή την αφορμή έγινε επισήμανση στο διαχρονικό φιλανθρωπικό & στο ιεραποστολικό έργο της εκκλησίας, συσχετίζοντας όλα αυτά με κεφάλαια του μαθήματος της Ιστορίας της Β΄Γυμνασίου, όπου γίνεται αναφορά στον εκχριστιανισμό των γειτονικών λαών (Σλάβων- Βουλγάρων- Ρώσων).
Ευχαριστώ θερμά τον πατέρα Γ. Μίλκα για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε και για την εξαιρετική ομιλία του στα παιδιά, καθώς και τις συναδέρφισσες εκπαιδευτικούς συνοδούς της επίσκεψης: Ν. Ελευθεριάδου, Μ. Κρινάκη, Α. Παπαβασιλείου, Α. Πέτσα, Χ. Πουλτουρτζίδου και τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, Γ.Νιγριτινό, που διευκόλυναν και εγγυήθηκαν την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών.
Β. Τζαμίχα, υπεύθυνη καθηγήτρια της επίσκεψης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης