Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) προκαλείται από τον ιό Έμπολα, που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1976 σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό και συγχρόνως στο Σουδάν.
Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του ιού φτάνει τους 6.070 σε σύνολο 17.145 κρουσμάτων, με την πλειονότητα των θανάτων να έχουν καταγραφεί στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 – 59 ετών. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.
Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την άμεση επαφή με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, σπέρμα) μολυσμένων ατόμων νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (π.χ. ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Η ασθένεια μεταδίδεται, επίσης, με την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ή αίμα από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως γορίλες, πιθήκους, αντιλόπες, νυχτερίδες. Δε μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη και η ανεμοβλογιά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω χειραψίας, αν ο ασθενής δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του, καθώς σε αυτά μπορεί να βρίσκονται ίχνη σωματικών υγρών.
Η χλωρίνη, τα απολυμαντικά μαντίλια χειρός, τα βακτηριοκτόνα σαπούνια και απορρυπαντικά είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό Έμπολα. Παρά την ιδιαίτερα μεγάλη θνησιμότητα που παρουσιάζουν οι προσβεβλημένοι από τον ιό στη Δυτική Αφρική, ο ιός είναι ιάσιμος. Μέρος του προβλήματος με την αντιμετώπισή του αφορά τις ελλείψεις των υγειονομικών υποδομών σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Η έλλειψη ιατρών και ο ελλιπής εξοπλισμός των νοσοκομείων ευνόησαν την εξάπλωση του ιού στις χώρες αυτές. Παρά την απουσία συγκεκριμένου εμβολίου, η αποτελεσματική απομόνωση, η στενή παρακολούθηση των ασθενών και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους αποδείχθηκαν κάποιες φορές σωτήριες. Το εμβόλιο εκτιμάται πως θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2015.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ιού:
Δεν πρέπει:
- να έρθεις σε επαφή με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή απεβίωσαν από αυτόν.
- να χρησιμοποιείς αντικείμενα που είναι πιθανόν μολυσμένα από τον ιό.
- να έλθεις σε επαφή με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ανθρώπων και ζώων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
- καταναλώνεις κρέας από άγρια ζώα.
Πρέπει:
- πάντα να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.
- καταναλώνεις τροφή μαγειρεμένη με σωστό και ασφαλή τρόπο.
- να αναζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια, αν εμφανίσεις συμπτώματα, όπως πυρετό, κοιλιακό πόνο, διάρροια, εμετούς, εξανθήματα ή αιμορραγίες.
Μετά την επιστροφή από χώρες όπου έχουν πρόσφατα αναφερθεί περιστατικά αιμορραγικού πυρετού Ebola (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε), αν εντός 21 ημερών παρουσιάσεις πυρετό ή συμπτώματα όπως κακουχία, πονοκέφαλο, μυαλγίες, πονόλαιμο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, εμετούς, εξάνθημα ή αιμορραγίες, επικοινώνησε άμεσα με τα τηλέφωνα επικοινωνίας του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212000, 210-52120541
Από τις μαθήτριες Νικολαΐδου Λαμπρινή, Τσότσου Σουλτάνα, Τουγιουντζή Βασιλική, Σάβιακλη Φωτεινή, μαθήτριες της Γ Τάξης
Πηγές: http://www.kathimerini.gr/794261/article/epikairothta/kosmos/stoys-6070-oi-nekroi-apo-ton-io-empola (με πληροφορίες από ΑΠΕ)