Η Μαίρη Κόντζογλου με «Τα Παλιά Ασήμια» στον Εύοσμο

P1040965

Η Μαίρη Κόντζογλου

Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου παρουσίασε το καινούριο της βιβλίο με τίτλο «Τα Παλιά Ασήμια» σε βιβλιοπωλείο του Ευόσμου την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.  Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, με το δεύτερο μέρος να εκδίδεται την άνοιξη του 2015.

 

Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες, για το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών, για την Καππαδοκία, μια χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις.

Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Στην παρουσίαση του βιβλίου της η Μαίρη Κόντζογλου μίλησε για την Καππαδοκία, μια χώρα που τη μάγεψε από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκε προσεγγίζοντάς την τουριστικά.  Εκεί, στο πρώτο της ταξίδι, μπροστά στη Μονή των Παλαιών Ασημιών πήρε την απόφαση να γράψει ένα μυθιστόρημα για την Καππαδοκία, ένα μυθιστόρημα που χρειάστηκε, ωστόσο, πολύ μεγάλη έρευνα για να γραφεί, ώστε να μην «προδώσει» την Καππαδοκία, αλλά να αποδώσει πειστικά όλες της τις πτυχές.  Ένα μυθιστόρημα που, όπως μας είπε, είναι το πιο αυτοβιογραφικό της βιβλίο, αν και δεν κατάγεται από την Καππαδοκία.

Μονή Παλαιών Ασημιών

Μονή Παλαιών Ασημιών

Η συγγραφέας μας είπε, επίσης, ότι, όταν ξεκινάει να γράψει, δεν έχει στο μυαλό της ολοκληρωμένη την ιστορία, αλλά και η ίδια θέλει να συνεχίσει τη συγγραφή, για να δει πού θα την πάνε οι ήρωές της και πώς θα εξελιχθεί η ιστορία τους!  Εντύπωση μας έκανε και το σχόλιό της για την επιλογή των ονομάτων των ηρώων των βιβλίων της, που δεν είναι ποτέ τυχαία, όπως και το ότι δεν της αρέσει να βάζει ένα οριστικό τέλος στις ιστορίες που γράφει, αλλά να αφήνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να το κάνει μόνος του.

P1040963

            Αναγνώστες των βιβλίων της κ.Κόντζογλου που ήταν παρόντες στην παρουσίαση είχαν ήδη διαβάσει το βιβλίο και ρωτούσαν για την εξέλιξη της ιστορίας στο δεύτερο μέρος της τριλογίας!  Υπογράμμισαν, μάλιστα, την αληθοφάνεια και τον σύγχρονο χαρακτήρα των ηρώων της, με τους οποίους μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε, έστω σε κάποιες στιγμές της ιστορίας τους.

Δεν απομένει παρά να διαβάσουμε «Τα Παλιά Ασήμια»,  για να διαπιστώσουμε αν θα μας πιάσουν κι εμάς τα μάγια της Καππαδοκίας!

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.

 

Μαρία Μουτσάκη και Βορδού Ευαγγελία, μαθήτριες της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης