Ακρόπολη με 120.οοο lego!

2

  Ένα ασυνήθιστο έργο ( τέχνης ή παιχνίδι;) κατασκευάστηκε από τον αυστραλό Ράιαν ΜακΝότ ο οποίος έφτιαξε την παιχνιδιάρικη μακέτα της Ακρόπολης, χρησιμοποιώντας όχι βέβαια μάρμαρο, αλλά τουβλάκια lego, που το μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ δώρισε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κατασκευή περιέχει περισσότερα από 120.000 «Lego τούβλα» και χρειάστηκαν περίπου 300 ώρες, για να ολοκληρωθεί, ενώ το μοντέλο είναι όσο το δυνατόν πιο πιστό στην αυθεντική Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, τον μικρότερο ναό του Ερεχθείου και τα Προπύλαια.

Ο Ράιαν ΜακΝότ  δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με ένα γνωστό μνημείο, καθώς από τα χέρια του έχει ήδη περάσει το Κολοσσαίο και τώρα ετοιμάζεται η Πομπηία.  Η Ακρόπολη μάλιστα κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες, ενώ το Κολοσσαίο έφτασε τις 90.000 στο μουσείο Νίκολσον όπου εκτίθενται.

Όταν το Μουσείο της Ακρόπολης έμαθε την ύπαρξη του μοντέλου, ζήτησε να το δανειστεί, για να προσελκύσει κυρίως επισκέπτες μικρότερης ηλικίας.
Οι υπεύθυνοι του μουσείου στο Σίδνεϊ όμως ενθουσιάστηκαν τόσο από την πρόταση που τους έγινε από την Αθήνα που αποφάσισαν να το δωρίσουν.

3

« Μπορεί κάποιοι ορθόδοξοι να μου καταλογίσουν ότι μετατρέπουμε τον αρχαίο κόσμο σε ρομπότ, αλλά ας είναι… θα μείνουν μόνοι τους» δήλωσε, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, με την πεποίθηση ότι «η πρόσληψη της αρχαιότητας μέσω του παραδοσιακού, ακαδημαϊκού τρόπου φαίνεται να μη λειτουργεί και τόσο για τα παιδιά». Γι΄ αυτό και, πρόσθεσε ο κ. Παντερμαλής, το Μουσείο υιοθέτησε την ιδέα της κατασκευής με lego. Όταν ζήτησε να την δανειστεί από το Μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να την δωρίσουν.

Η κατασκευή εκτίθεται στον δεύτερο όροφο του  Μουσείου Ακρόπολης μέσα σε ειδική προθήκη και όλα αυτά τη στιγμή που η Βρετανία αρνείται να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αν και οι βρετανοί σε ποσοστό 49% τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους!

 

Πηγές :

news.in.gr/culture/article/?aid=1231369827

www.kathimerini.gr/795508/article/epikairothta/ellada/h-akropolh-me-120000-lego

 

                                                                                                                                                                                              Χρύσανθος Μπεναβίδης, μαθητής της Α΄τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης