8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

International_Womens_Day

 

Κάθε μέρα στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  Η ημερομηνία καθιερώθηκε σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Γρήγορα, ωστόσο, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων!

Άλλωστε, ο εορτασμός από μόνος του δεν αρκεί.  Ασφαλώς έχει βελτιωθεί η θέση της γυναίκας σήμερα και έχει κατοχυρωθεί η ισότητα των δικαιωμάτων της με τους άντρες αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει σε όλο τον κόσμο. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που μας δίνει η UNICEF:

  • Κάθε χρόνο 1,5 με 3.000.000 κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.
  • Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό ο σύζυγος να κακοποιεί τη γυναίκα του.
  • 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.
  • Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  • Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.
  • Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.

08

Η UNICEF τονίζει πως η βελτίωση της θέσης των γυναικών δεν αφορά μόνο τις ίδιες, καθώς η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα.  Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

Η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας μέσα από την κατάργηση διακρίσεων και την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.

 

Πηγές: http://www.sansimera.gr/worldays/4#ixzz3TTxPNs7u

http://www.unicef.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-2013/a2-46-8

 

 

Ζαφειράκη Αφροδίτη, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης