Καιρός και κλίμα

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Ιουν• 22•21
 Με τον γενικό όρο καιρός εννοείται η κατάσταση της ατμόσφαιρας της Γης σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο
από την άποψη της θερμοκρασίας, της πίεσης, της υγρασίας και του ανέμου (ένταση και διεύθυνση), με όποιο άλλο φαινόμενο συνοδεύει αυτά, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα ή στον αέρα του ίδιου τόπου.
pixabay 3
 
                                                                                                                   pixabay
 
Η επιστήμη που εξετάζει τον καιρό είναι η Μετεωρολογία.Οι «μηχανές» που παράγουν τις διάφορες ατμοσφαιρικές καταστάσεις ανά τον κόσμο είναι πρωταρχικά: ο ήλιος, η γη και η ατμόσφαιρα.Τα τρία αυτά στοιχεία συγκροτούν ένα «θερμικό σύστημα».
pixabay2
                                                                                                                           pixabay
 
Όλα τα συναφή φαινόμενα, λεγόμενα και «καιρικά φαινόμενα»(άνεμος, βροχή, χιονόπτωση, καταιγίδα, τυφώνας, σίφωνας κ.λ.π.) συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα και πιο συγκεκριμένα στο χαμηλότερο τμήμα της, την Τροπόσφαιρα. Τα φαινόμενα αυτά επιδρούν στην επιφάνεια της Γης και κατά συνέπεια στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αλλά και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, τη ναυσιπλοΐα, τα ταξίδια, την κατασκευή έργων κ.ά. εξού και οι χαρακτηρισμοί «καλοκαιρία» και «κακοκαιρία».
pixabay1                                                                                                                           pixabay
 
Για τον λόγο αυτό, η μελέτη και η πρόγνωσή τους έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, γεγονός που και οδήγησε στην ανάπτυξη του κλάδου της Μετεωρολογίας.
Το κλίμα στην Ελλάδα είναι κυρίως μεσογειακό. Ωστόσο, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της χώρας, η χώρα μας έχει ένα αξιοσημείωτο εύρος παραλλαγών. Στα δυτικά της οροσειράς της Πίνδου, το κλίμα είναι γενικά πιο υγρό και έχει ορισμένα θαλάσσια χαρακτηριστικά. Το ανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου είναι γενικά ξηρότερο και πιο ζεστό το καλοκαίρι. Οι βόρειες περιοχές της Ελλάδας έχουν ένα μεταβατικό κλίμα μεταξύ του ηπειρωτικού και του μεσογειακού κλίματος. Υπάρχουν και ορεινές περιοχές με αλπικό κλίμα.
pixabay 5                                                                                                                             pixabay
 
Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα. Η περιβαλλοντική θερμοκρασία έχει αυξηθεί. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία ποικιλοτρόπως. Ανάλογα με το γεωγραφικό εύρος, μπορεί να διαταραχθεί η εποχικότητα ορισμένων μολυσματικών νόσων.
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν.  Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα και τις προμήθειες του γλυκού πόσιμου νερού.
pixabay 4                                                                                                                                       pixabay
 
Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως μείωση των ταξιδιών ή καλύτερη ενεργειακή μόνωση, μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο και να δημιουργήσουν κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για ενεργειακή στροφή. 
 
Βασιλόπουλος Ηλίας – Ζύλφο Άνγκελο – Κλωνής Βαλάντης

Top