Ίσμαρος και Ισμάρα

Αρχαιολογικός Χώρος - Ελευσίνα

Αρχαιολογικός Χώρος – Ελευσίνα

Στην ελληνική μυθολογία ο `Ισμαρος ήταν γιος του Ευμόλπου, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του κατέφυγε στον βασιλιά των Θρακών, τον Τεγύριο. Ο Τεγύριος πάντρεψε την κόρη του με τον Ίσμαρο. Και από εκεί όμως ο Εύμολπος αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει μέρος σε μία συνωμοσία κατά του Τεγυρίου. Τότε βρήκε καταφύγιο στην Ελευσίνα. Μετά τον θάνατο του Ισμάρου, ο Εύμολπος μετακλήθηκε από τον Τεγύριο στη Θράκη, με τον οποίο συμφιλιώθηκε και τον διαδέχθηκε στον θρόνο μετά από επιθυμία του ίδιου του Τεγυρίου.

Ο Οδυσσέας στη χώρα των Κικόνων

Ο Οδυσσέας στη χώρα των Κικόνων

Ο `Ισμαρος έδωσε το όνομά του στην πόλη της Θράκης  την πρωτεύουσα των Κικόνων που αναφέρονται στην Οδύσσεια και  αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του Οδυσσέα μετά την καταστροφή της Τροίας. Στη ραψωδία ι, ο Οδυσσέας διηγείται ότι ο άνεμος έφερε τα πλοία του στην Ίσμαρο, την οποία κυρίευσε με τους συντρόφους του. Αφού σκότωσαν τους άνδρες, πήραν πολλά λάφυρα και δούλες, φροντίζοντας να μοιραστούν όλα εξ ίσου. Ο Οδυσσέας προέτρεψε τους συντρόφους του να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, όμως αυτοί έστησαν φαγοπότι και μέθυσαν. Στο μεταξύ, οι επιζήσαντες  Κίκονες της πόλης ζήτησαν ενισχύσεις από τους Κίκονες της ενδοχώρας, οι οποίοι κατέφθασαν σε μεγάλους αριθμούς, έφιπποι και πεζοί.

Μάχη με τους Κίκονες

Μάχη με τους Κίκονες

 

Στη μάχη που ακολούθησε οι Κίκονες επικράτησαν των Αχαιών, από τους οποίους πέθαναν έξι από κάθε καράβι και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή προς τα πλοία.

Το κρασί που πρόσφερε ο Οδυσσέας στον Πολύφημο του είχε δοθεί στην Ίσμαρο ως δώρο από τον Μάρωνα, ιερέα του πολιούχου Φοίβου Απόλλωνος, επειδή σεβάστηκαν τον ίδιο και την οικογένειά του.  Ορισμένοι ιστορικοί ταυτίζουν την Ίσμαρο με τη Μαρώνεια.

Ο Οδυσσέας προσφέρει κρασί στον Πολύφημα

Ο Οδυσσέας και Πολύφημος

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ,Α΄2

 

https://el.wikipedia.org/

www.hellenicaworld.com/Greece/Mythology/gr/Ismaros.html