Αρχοντικό Ταβανιώτη

 

tavaniot1549448136

Το αρχοντικό Ταβανιώτη χτίστηκε ανάμεσα στα 1880 και 1885 και αποτελούσε την οικία του Μαρωνίτη εμπόρου Παρράσιου Ταβανιώτη. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής στη Δυτική Θράκη και χαρακτηριστικό τύπο συνεύρεσης στοιχείων του θρακιώτικου παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού με επείσακτα αστικά.

Στο ισόγειο,  το χαμώι χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα και άλλες καλοκαιρινές εργασίες. Το κατώι είχε πατητήρι στη ΝΔ του γωνία, χτιστά αμπάρια για ελιές και πιθάρια για κρασί και λάδι. Στον όροφο η δυτική και η νότια πλευρές του χαγιατιού και της σάλας προβάλλουν σε σαχνισιά (κλειστοί εξώστες). Η ξύλινη στέγη είναι τετράρριχτη στον κύριο οικοδομικό πυρήνα και τρίρριχτη στις προεξοχές του χαγιατιού δυτικά και νότια.

image (1)

Σήμερα, μετά τις εργασίες αποκατάστασης, φιλοξενεί τη μόνιμη αρχαιολογική συλλογή με θέμα «Η Μαρώνεια και ο Ίσμαρος από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια».Συγκεκριμένα στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζονται πέντε θεματικές ενότητες: Αμφορείς και μαγειρικά σκεύη, όψεις δημόσιας ζωής, θρησκεία, επιτύμβια και αρχιτεκτονικά μέλη χριστιανικών ναών. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται εποπτικό υλικό από την παλαιολιθική εποχή μέχρι την πρόσφατη αποκατάσταση του αρχοντικού.

image image (2)

 

https://museumfinder.gr

http://odysseus.culture.gr