Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, Ε

Στις 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας,  που καθιερώθηκε στην μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολομού, που πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας πραγματοποίησε μια εκδήλωση, με την συμμετοχή της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Αρχικά το Στ2 παρουσίασε την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, μια γλώσσα που μιλιέται αδιάκοπα για 4.000 χρόνια. Μάθαμε ότι στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, που είναι και η βάση της νεοελληνικής γλώσσας.

Εντυπωσιαστήκαμε από πολλά πράγματα που ακούσαμε, αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα ήταν ότι υπάρχουν χιλιάδες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί του κόσμου. Πολλές ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, στην ιατρική, στη μουσική και σε άλλες επιστήμες και τέχνες.

 Επίσης μάθαμε ότι λογοτεχνικά έργα όπως ο Χάρι Πότερ και ο Αστερίξ, έχουν μεταφραστεί στα αρχαία ελληνικά. Επιπλέον σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα. Ακόμα μάθαμε για τους δυο βραβευμένους με Νόμπελ ποιητές, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περάσαμε πολύ ωραία! Αρχικά, παίξαμε παιχνίδια ορθογραφίας. Η κυρία μας , μας έλεγε δύσκολες λέξεις και εμείς έπρεπε να τις γράψουμε σωστά. Ήμασταν χωρισμένοι σε ομάδες και μόνο ένα παιδί από κάθε ομάδα έγραφε τη λέξη με την βοήθεια της ομάδας και μετά σηκωνόταν και έλεγε στο μικρόφωνο πώς είχε γράψει η ομάδα του τη λέξη. Έπειτα ελέγχαμε τις λέξεις όπως τις βλέπαμε από τον προβολέα και τις διορθώναμε.

Έπειτα, παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία είχαν δημιουργήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης. Ένα παιδί μας μοίρασε σε κάθε ομάδα, από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, πλαστικοποιημένες κάρτες, πιόνια και ένα ζάρι. Ρίχναμε το ζάρι και όποιος έπεφτες πάνω στο ερωτηματικό, έπαιρνε μια κάρτα με μια λέξη. Αν δεν ξέραμε την σημασία της λέξης, χάναμε τη σειρά μας. Αν την ξέραμε προχωρούσαμε 5 βήματα. Νικητής ήταν όποιος έφτανε πρώτος στο τέλος.

Ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία μέρα!

Οι μαθητές του Ε1

 

Μερικά από τα  παιχνίδια που δημιουργήσαμε οι μαθητές του Ε1 και Ε2:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης