Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας Στ

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου έγινε μία εκδήλωση προς τιμήν της ελληνικής γλώσσας. Σε αυτή τη εκδήλωση πήραν μέρος οι μαθητές της Στ2  τάξης  του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας. Έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων και την παρακολούθησαν οι μαθητές της τετάρτης τάξης, της πέμπτης και της έκτης.

Αυτό που μου άρεσε από την εκδήλωση για την  παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων επειδή μάθαμε καινούργιες ελληνικές λέξεις. Επίσης μας άρεσαν όλες οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις των παιδιών.

Μάθαμε ότι η ελληνική γλώσσα μιλήθηκε πριν από χιλιάδες 4.000 και γράφτηκε πριν 3.500 χρόνια. Ακούσαμε κιόλας ότι η αγγλική γλώσσα έχει περίπου 42.000 λέξεις.

Όλοι μας καταλάβαμε ότι πρέπει να μιλάμε ελληνικά και να νιώθουμε περήφανοι για τον πολιτισμό μας και τη γλώσσα μας.

Άγγελος Κόττης Στ2

 

Η Ημέρα Παρουσίασης της Ελληνικής Γλώσσας

Στην ημέρα παρουσίασης της ελληνικής γλώσσας κάναμε πολύ ωραία πράγματα. Μας εντυπωσίασε η δημιουργικότητα και ο τρόπος παρουσίασης της ελληνικής γλώσσας των παιδιών. Μείναμε έκπληκτες από τον τρόπο που γράφονται ορισμένες δύσκολες λέξεις, τις οποίες μάθαμε στο διαγωνισμό ορθογραφίας. Επίσης εντυπωσιαστήκαμε που ξένες λέξεις έχουν τις ρίζες τους από ελληνικές, δικές μας λέξεις. Εντυπωσιαστήκαμε εξίσου με το γεγονός ότι πάρα πολλά διάσημα βιβλία έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα και το πόσοι άνθρωποι έχουν  ασχοληθεί με την ελληνική γλώσσα, γράφοντας ποιήματα, βιβλία και άλλα σε αυτήν.  Ακόμα μας έκανε μεγάλη εντύπωση  από πόσες μορφές έχει περάσει ελληνική γλώσσα.  

Μας άρεσε η παρουσίαση, διότι μάθαμε και από τα υπόλοιπα παιδιά πληροφορίες για τη γλώσσα μας. Διασκεδάσαμε στα επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία παίζαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας. Τέλος, μας τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον όλη αυτή η παρουσίαση, γιατί είχαμε και εμείς την ευκαιρία να πάρουμε μέρος και να παρουσιάσουμε και τις δικές μας ιδέες.

Νάσια  -  Αναστασία Στ2

 20240403_051149

Με καμάρι περπατώ 

και στο χέρι σε κρατώ 

δίχρωμη σημαία.

Κυματίζεις με χαρά 

σε χαϊδεύει τρυφερά 

τ’ απαλό αγέρι 

Με αγάπη σε θωρώ 

Σε κρατώ σαν θησαυρό 

στο μικρό μου χέρι.

 

Τι θα θυμόμαστε

Αυτή η εκδήλωση θα μας αξέχαστη. Ήταν από τις πιο ωραίες εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει. Αυτό που θα θυμόμαστε είναι όλα αυτά τα πράγματα που μας δόθηκε ευκαιρία να μάθουμε για τη γλώσσα μας.

 Κάποια από αυτά που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση ήταν πως κάποιες ξένες λέξεις έχουν ελληνική ρίζα και διαβάζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Επίσης κάτι άλλο είναι ότι πολλοί άνθρωποι του εξωτερικού έχουν μιλήσει για το πόσο σημαντική είναι η γλώσσα και οι ποιητές της, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης  και πολλοί  άλλοι.

 Τα συναισθήματά μας είναι χαρά, υπερηφάνεια και ενθουσιασμός. Είμαστε χαρούμενες και ενθουσιασμένες που μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τόσα πολλά πράγματα και ταυτόχρονα να τα παρουσιάσουμε σε μία εκδήλωση. Τέλος είμαστε και υπερήφανες διότι γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, σε μία χώρα που έχει διαδώσει το πολιτισμό της όλο τον κόσμο.

Άρτεμις  -  Αριάδνη Στ2

 Screenshot 2024-04-03 191835

Screenshot 2024-04-03 191910

Screenshot 2024-04-03 191952

Ανκελίνα Σεχάι ΣΤ’2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης