Ήθη και Έθιμα της Μ. Εβδομάδας στους Προμάχους

Από τους μαθητές της Α΄τάξης, Ελένη Καραμήτσου, Δημήτρη Τανούρη και Αθανασία Τζαβέλα

 

Όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα έτσι και στους Προμάχους το Πάσχα εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονται καθημερινά, τηρώντας παράλληλα ορισμένα έθιμα και παραδόσεις που σώθηκαν ως τις μέρες μας. Στο κείμενο που ακολουθεί προσπαθήσαμε να καταγράψουμε το τελετουργικό αυτών των ημερών με τη βοήθεια μιας Προμαχιώτισσας γιαγιάς, της κας Ελένης Βακιάνη, η οποία μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες.

img_0657

Τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη το απόγευμα οι πιστοί πηγαίνουν στην Εκκλησία και προσεύχονται.

Τη Μ. Τέταρτη οι γυναίκες το απόγευμα πάνε στο ευχέλαιο που γίνεται  στην Εκκλησία. Μαζί τους παίρνουν ένα  μπολ γεμάτο με αλεύρι και μέσα βάζουν ένα ποτήρι με λάδι και κρασί και ένα φιτίλι. Όταν πάνε στην εκκλησία ανάβουν την καντήλα που είναι μέσα στο μπολ και αρχίζει η λειτουργία. 96

Όταν πηγαίνουν στο σπίτι για υγεία το αλεύρι που είναι στην καντήλα το συμπιάνουνε και το κάνουν πρόσφορο και τη Μ. Πέμπτη το πρωί το πηγαίνουν στην Εκκλησία για αντίδωρο. Μετά την Εκκλησία οι γυναίκες βάφουνε τα αυγά και κάνουν τσουρέκια. Την ίδια μέρα το απόγευμα ο νονός πηγαίνει τη λαμπάδα στο βαφτιστήρι του μαζί με ένα σοκολατένιο πασχαλινό αυγό και ρούχα. Μετά από αυτό οι πιστοί πηγαίνουν στην Εκκλησία γιατί είναι τα 12 Ευαγγέλια. Το βράδυ κατά τις 22:00 γυναίκες πηγαίνουν και στολίζουν τον Επιτάφιο και μερικές από αυτές μοιρολογούν για τη σταύρωση του Χριστού  μέχρι το πρωί.

pascua pasxa_avga1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

image-12Τη Μ. Παρασκευή γίνεται η Αποκαθήλωση. Οι γυναίκες μετά τις 12:00 αρχίζουν να πηγαίνουν δώρα στον  Επιτάφιο (κάλτσες, πετσέτες, μπλούζες κτλ.) μαζί με ένα κόκκινο αυγό. Στις 4:00 το απόγευμα μαζεύονται οι γυναίκες στο προαύλιο της Εκκλησίας και γίνεται δημοπρασία όπου αγοράζει η καθεμία από αυτές ό,τι θέλει. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου. Όταν τελεύσει η περιφορά και ο Επιτάφιος μπει στην Εκκλησία, οι γυναίκες τον ξεστολίζουν και παίρνουν τα λουλούδια για υγεία και τα βάζουν στο εικονοστάσι.

Το Μ. Σάββατο κάνουν προετοιμασίες των φαγητών  για το βράδυ (τη μαγειρίτσα) που θα φάνε, όταν γυρίσουν από την Ανάσταση. Τα μεσάνυχτα όλο το χωριό πηγαίνει στην Ανάσταση και ο καθένας κρατεί το κερί του ή τη λαμπάδα του. Μετά τις 00:00 σκάνε πυροτεχνήματα στον ουρανό και τα τελευταία χρόνια ανάβουνε φαναράκια και τα πετάνε ψηλά στον ουρανό. Πριν μπουν μέσα στο σπίτι κάνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα και δεν ανάβουνε το φως, πριν το κερί  περάσει από όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

arni_8

Την Κυριακή του Πάσχα όλοι μαζί οικογενειακώς σουβλίζουν κατσίκι ή αρνί και το τρώνε και διασκεδάζουν.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top